19.04.2024
Аналітика Новини Соціальні проблеми

Закриватимуть чи ні? Яка доля чекає тернопільський тубдиспансер  з 1 квітня

З 1 квітня 2020 року в Україні має стартувати другий етап медичної реформи. Спеціалізовані медичні заклади будуть отримувати кошти за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Державної субвенції на фінансування «ліжко-місць» закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2-го кварталу 2020 року не передбачено. А розмір зарплати у лікаря залежатиме від кількості пацієнтів, яким він надав допомогу.

У рамках оптимізації в країні масово закривають тубдиспансери. Відтак з’явилося багато слухів та міфів про те, що хворі з відкритою формою туберкульозу будуть залишені напризволяще і просто вільно блукатимуть, наражаючи на небезпеку оточуючих. У соцмережах пишуть навіть про так званий “зомбі-апокаліпсис” в країні. 

Як насправді працюватиме обласний тубдиспансер з 1 квітня, з’ясовувала журналістка “Терміново”. 

До речі, на слухи і міфи щодо реформування протитуберкульозної служби вже відреагувало Міністерство охорони здоров’я, повідомляє “Урядовий портал”. 

Тут пояснюють, що трансформація служби на регіональному рівні дасть змогу перерозподілити кошти, що раніше використовувались швидше на утримання установи, а не на якісне та швидке лікування пацієнта з туберкульозом. Відтак, те що протитуберкульозні диспансери закриють через реформу – це міф.

“У разі, якщо медзаклад не має достатньої кількості пацієнтів, аби покрити свої потреби у фінансуванні згідно з тарифом – у місцевої влади є декілька варіантів. Дофінансовувати заклад за регіональної програмою з місцевого бюджету; перепрофілювати заклад, наприклад, у хоспіс; об’єднати декілька послуг. Так зробили у КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб», який поєднав лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз та на туберкульоз і ВІЛ-інфекцію. Всі рішення щодо перепрофілювання та реорганізації мережі медичних закладів приймаються виключно місцевою владою”, – йдеться у повідомлення МОЗ.

Відбувається реорганізація 

Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер (нині  КНП “Тернопільський обласний фтизіопульмонологічний центр – ред.) ніхто закривати не буде, каже начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. І запевняє, епідемії туберкульозу, про яку стільки ходить слухів, у нас немає.

– Тубдиспансер у Великій Березовиці працює в нормальному режимі, ніхто його не збирається закривати. Я не знаю, звідки виникла така інформація і звідки вона почала поширюватися, – каже він. – Те, що сьогодні ми закрили диспансери у Білобожниці, раніше сесія прийняла рішення щодо закриття санаторію у Язлівці – це обґрунтовано і правильно. Тому що протягом останніх років ці заклади не виконували функцію надання медичних послуг. Як правило там перебували соціальні хворі. Тому у нас є розуміння і мені вдалося переконати обласну раду, що ми ці заклади перепрофільовуємо на надання хворим хоспісної допомоги. Саме в таких закладах будуть лікуватися не тільки ті, що мали проблеми з туберкульозом, але й інші, які сьогодні відповідають тому контингенту. Тому ми правильно це зробили. Це рішення було прийняте ще у 2019 році і зараз проходить процес реорганізації. Тобто ми сьогодні працюємо над тим, щоб максимально раціонально використати кошти платників податків. 

Раціональне використання коштів 

У області є потужний тубдиспансер, який може надати нормальну кваліфіковану медичну допомогу, наголошує пан Богайчук. 

– Другий етап реформи спрямований на раціональне використання коштів та надання повного комплексного лікування, яке потрібне тому чи іншому пацієнту, – каже він. – І людям, які скажемо так – не виконують функції лікаря, їм треба буде подякувати. Так як відбулося в первинній ланці. Тобто якщо сьогодні лікар сімейної медицини, наприклад, підписав тільки 100 декларацій, а треба підписати 1800, то тому лікарю люди кажуть: “Ми вас не вибрали, тому що ви поганий лікар”. Така ситуація буде і на вторинному рівні. Сьогодні лікар щоденно, щомісячно буде звітувати, скільки він пролікував хворих. Відповідно по цьому будуть йти кошти в заклад. І колективний договір, який буде скажемо так, укладений з колективом закладу і лікувальним закладом, чітко визначить тих людей, які нічого не роблять і тих, які сидять від раннього ранку до темної ночі і працюють. Тому зараз зарплату ніхто нікому задурно платити не буде. Це реформа, яка зосереджена на тому, щоб люди, які працюють, повинні нормально отримувати зарплату.

Як працюватиме тубдиспансер далі

Як фінансуватимуть з 1 квітня “Тернопільський обласний фтизіопульмонологічний центр” і як він працюватиме, розповів головний лікар цього закладу Вадим Рудик. Зауважимо, що досі лікарні фінансувалися не за ті послуги, які вони надають, а за кількістю ліжок. 

– З 1 квітня ми починаємо працювати на зовсім іншому фінансуванні. До 1 квітня у нас була субвенція 100%, ми отримували кошти з державного і місцевого бюджету. А зараз ми переходимо на формулу 60Х40. 60% буде давати Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а 40% ми повинні самі заробити за послуги, які будемо надавати. Таких послуг є 27 в Національній службі здоров’я, відповідно ми подали заявки на 9 послуг, які ми можемо впроваджувати, – пояснює пан Рудик. – Кожна послуга, кожен хворий – все буде в електронному варіанті, все матиме код у електронній системі і все це буде бачити Київ. Хворого пролікували, лікар закодував його діагноз, проведене лікування, виписку і має подати це в Національну службу здоров’я. За місяць часу назбиралося 30-40-50 чоловік, відповідно за кожен пролікований випадок нам на наш рахунок будуть надходити кошти. Тому тепер все буде залежати від того, як ми будемо спрацьовувати в тому плані, скільки ми пролікуємо хворих, які кошти будуть надходити. Перші два-три місяці подивимося, яке буде фінансування. Всі комунпослуги будуть оплачуватися з місцевого бюджету. Цифри скільки потрібно електрик, газу, води вже є розписані на 12 місяців, відповідно це все місцевий бюджет буде компенсовувати і проплачувати. 

Оптимізували 8 закладів 

Лікар пояснив, чому виникло багато слухів навколо роботи протитуберкульозної служби з 1 квітня. Зокрема, про закриття лікарень та хворих, яких начебто залишать на призволяще. Він каже, що це пов’язано з оптимізацією медзакладі, яку треба було проводити поступово упродовж останніх років. А ті області, які вирішили робити все у останній момент, можуть зіштовхнутися з проблемами. 

– Ми готувалися до цієї реформи, яка почнеться з 1 квітня. Ми розуміли, що  в нас є надлишок ліжок, що вже упродовж останніх 5 років у нас немає пацієнтів. Тому що зараз від кількості пацієнтів буде залежати, скільки коштів ми отримаємо. І ми упродовж останніх 5 років почали оптимізацію, – каже Вадим Рудик. – Відповідно у області було наших закладів 8, на сьогоднішній день залишився тільки один – комунальне неприбуткове підприємство “Обласний фтизіопульмонологічний центр” – нас перейменували у жовтні минулого року. Відповідно всі ці заклади, які у нас були, а у число цих восьми ще входили два санаторії, ми поступово упродовж 5 років почали оптимізовувати. Зокрема, це 5 районних протитуберкульозних закладів. Кременець мав 80 ліжок раніше, Чортків також 80, Заліщики 60. От ми поступово зменшували до 50, 40, 30 ліжок і довели до того, що позаминулого року всі вони мали 25 ліжок. Таким чином перший заклад, який був реорганізований у хоспіс – у Плотичі. Ми забрали звідси хворих до себе, бо там були такі пацієнти, які лікували кістковий туберкульоз. Потім реорганізували дитячий санаторій у Яблунові, де зробили реабілітаційний центр для воїнів АТО. Із 11 березня повністю будуть ліквідовані протитуберкульозні заклади у Кременці та Чорткові. Вони також будуть хоспісними відділенями. Всі пацієнти переходять до нас у обласний фтизіопульмонологічний центр. На сьогоднішній день у нашому закладі 125 ліжках. 100 ліжок для лікування туберкульозу і 25 ми відкрили для лікування пульмонологічних хворих. 

“Ні один хворий не буде залишений”

Нема ніяких ніяких авралів через другий етап медреформи, запевняє Вадим Рудик. 

– В інших областях, які не оптимізовували нічого і тягнули до останнього, у них зараз є великий надлишок ліжок, відповідно і персоналу. І їм зараз треба моментально за один раз скоротити сотні людей, якщо вони того не робили. Тому це проблема, – каже він. – Вивільнити одночасно зараз таку кількість людей – зрозуміло, що це буде досить складно. Ніхто нікого виганяти з відкритою формою туберкульозу не буде. Якщо є пацієнти, які вимагають лікування, вони в будь-якому випадку будуть залишатися в обласному центрі або для цього об’єднаємо декілька закладів у один районний і від буде обласного підпорядкування. Повірте, це просто роздута проблема, що ніби то люди не матимуть можливості лікування. Такого нема і не буде. Тому що, по-перше ми маємо безкоштовне лікування, всі наші протитуберкульозні заклади отримують централізовано з Києва  безкоштовні ліки і їх вистачає на півтора року. Проблем нема, ні одна людина, яка хоче лікуватися, не буде залишена. Бо це ще питання, щоб вона цього хотіла. В нашій області всі можуть бути спокійні, все в порядку, процес контрольований. 

Зарплата лікарів буде залежати від того, скільки пацієнтів пролікують у відділенні, додає пан Рудик. 

– Через місяць-два три ми побачимо, яке в нас фінансування і чи нам його вистачає, – каже він. – Є ще один вихід з положення, якщо не буде вистачати коштів, ми можемо просити їх з обласного бюджету. 

Лікар також зауважує, що в Тернопільській області найменша захворюваність на туберкульоз. 

– За минулий рік в нас було 342 вперше виявлених хворих на туберкульоз. Якщо порівняти з іншими областями, де є 1000-1200 випадків, то можете собі уявити, – каже Вадим Рудик. – Приміром, Одеська область має 1200 випадків у рік. Тому десь в 3-4 рази порівняно з іншими областями  у нас менша захворюваність, відповідно і смертність. Ефективність лікування у нас набагато краща у порівнянні з іншими областями, 85% всіх хворих ми виліковуємо.

Перейти до панелі інструментів