26.04.2024
Місто Новини

Експеримент продовжується: у школі № 3 перенесли навчання на 15 хвилин пізніше

Експерименти міськради щодо зміни графіка навчання у центральних школах Тернополя продовжуються. Тепер це зачепило школу Тернопільську школу №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. З 2 березня ця школа вчиться з 8.45, тоді як раніше уроки починалися о 8.30. 

Нагадаємо, минулого року зміни торкнулися сусідньої школи №4. З 25 листопада навчання у цій школі за зверненням міського голови та управління освіти розпочинали о 8.10.

– Це експериментальний крок, мета якого розвантажити транспортні потоки у центрі міста зранку, – коментував тоді інтернет-виданню “Терміново” заступник міського голови Леонід Бицюра.  – Потрібно розвантажити трафік. Зранку на вул. Грушевського рух транспорту справді ускладнений. Тут скупчується багато транспорту батьків, які привозять дітей на навчання. Аже під’їзди до третьої і четвертої шкіл розташовані поряд. Відтак у міськраді вирішили розмежувати в часі початок навчання у цих закладах.  Розглядали три центральних школи міста – 3,4,5. У результаті перенесли навчання у одній – школа №4. 

Школа № 4 повернулася до попереднього графіка

Та не всі батьки учнів школи №4 були задоволені такою новацією. Мовляв, дітям важко прокидатися раніше, до того ж тепер вони йдуть до школи, коли на вулиці ще темна ніч. Відтак експеримент тривав лише тиждень, – під час опитування, яке провела директорка, школи 70% учнів просили повернути все так як було, тобто на 8.30. А також батьки школярів чотирьох класів написали звернення на ім’я директорки, начальниці управління освіти міськради та міського голови з проханням відновити початок навчання у школі  о 8.30. 

Читайте також: “Експеримент не вдався”. Батьки і учні школи №4 просять відновити навчання на 8.30

То ж зараз школа № 4 навчається за попереднім графіком – на 8.30, повідомила директорка школи №4 Наталія Левенець. Щодо змін у школі №3, то як каже вона, це якраз розмежувало їхні графіки, про що і просила міськрада, 

– У травні ми зробимо опитування і вирішимо як будемо вчитися з 1 вересня, – каже пані Левенець. – Щоб  кому не подобається наш графік, за літо визначилися, в яку школу переходити. Загалом початок навчання о 8.30 більшість влаштовує. 

З другого березня експериментує школа №3

– Це виконання протокольного доручення міського голови з приводу врегулювання ситуації на дорозі. Раніше був лист до шкіл №3, 4, 5. Школа №4 переносила навчання, але очевидно це проблему не врегулювало, я не можу коментувати їхнє рішення…, – каже директорка школи №3 Руслана Петрокушин. – До нас ще раз звернулося управління освіти, щоб ми спробували зі свого боку змінити графік. Тому від початку цієї чверті, вже третій день, ми навчаємося на новим експериментальним графіком. Навчання починаємо о 8.45, тоді як раніше – о 8.30. Побачимо, чи це щось змінить. Наразі за три дні навчання важко щось говорити. Можу тільки про своє суб’єктивне враження сказати – мені стало зручніше добиратися на роботу. Діти менше запізнюються, бо раніше було дуже багато нарікань на те, що потрапили у затори. 

Директорка школи додає, що зміна графіку навчання у школі – це не одноосібне рішення.

– Ми виносили його на засідання ради школи, було відкрите голосування, – каже вона. – Був варіант і швидше розпочинати навчання – о 8.15. Але більше прихильників було щодо 8.45, тому що для дітей початкової школи тих 15 хвилин є вирішальними. А о  9.00 було б трохи незручно для дітей, які ходять на різні гуртки та секції. Тому наразі вирішили, що 8.45 оптимальний варіант. 

Як розповідають батьки учнів школи №3, через зміну графіку навчання скоротили перерви. Це справді так, підтвердила директорка школи, і зробили це для того, щоб суттєво не змістити завершення уроків, адже багато дітей відвідують позаурочні заняття. 

– Деякі перерви скоротили, наприклад після першого уроку, коли діти ще не йдуть снідати. В цей час харчуються лише учні 1 класу, але оскільки урок у них триває лише 35 хвилин, то у них все одно перерва достатньо велика і вони встигають поїсти, – каже Руслана Петрокушин. –  Дві великі перерви по 20 хвилин і в першу, і в другу зміни звичайно, що залишилися. Загалом навчальний процес через зміну графіку посунувся у першій зміні всього на 5 хвилин. Ми старалися, щоб не вплинути на те, що діти ще відвідують різні гуртки та секції після уроків. 

Триватиме експеримент у школі №3 до кінця цього навчального року, додає директорка. 

– А там, мабуть, міськрада буде дивитися і приймати рішення, бо це не наша ініціатива, це виконання протокольного доручення, – каже вона. – Ми мусимо відреагувати, спробувати, а раптом це покращить ситуацію. 

 

Перейти до панелі інструментів