18.04.2024
Місто Новини Соціальні проблеми

“Експеримент не вдався”. Батьки і учні школи №4 просять відновити навчання на 8.30

Батьки школярів чотирьох класів Тернопільської школи №4 вже написали звернення на ім’я директорки, начальниці управління освіти міськради та міського голови з проханням відновити початок навчання у школі  о 8.30. 

Нагадаємо, вже тиждень ця школа навчається за новим графіком – з 25 листопада там перенесли початок уроків на 8.10. Це експериментальний крок, мета якого розвантажити транспортні потоки у центрі міста зранку, пояснили міськраді. Та не всім подобається ця новація. Які вона дала результати, розповіла директорка школи №4 Наталія Левенець. Вона цілий тиждень досліджувала це питання.

– Я сьогодні зробила опитування старшокласників, 70% учнів за те, щоб повернути все назад (тобто на 8.30 – ред), бо вони вже і гуртки підпорядкували, і батьки роботу свою підлаштували, – каже вона. – 20 хвилин зранку мають значення. Багатьом дітям зранку важко прокидатися. Ніби на 20 хвилин раніше до школи, а треба вставати на годину швидше. Діти бувають різні і харчуються по-різному, і сніданки в кого є і кого нема, тут треба прислуховуватися.

Наталія Левенець каже, що отримала звернення з підписами від батьків другого, четвертого, п’ятого, восьмого класів з проханням повернути все на 8.30. 

– Якби ще школи навпроти посунулися, було б не так образливо. А так тільки наша школа, – каже директорка школи №4. – Якби всі разом, – інші школи на 5 хвилин, ми на 5 хвилин, воно б так не виглядало образливо. Школа навпроти ( №3 – ред.) і наша неконкурентні щодо технічного облаштування і так далі, і наші діти це помічають. Я знаю, що експеримент не вдався, затори як були так і є, машин тут стоїть купа, нічого це не дає. З наших батьків всього 10% привозять дітей приватним автотранспортом. Наші батьки вже почали фотографувати дітей, яких привозять у школу навпроти. Це не добре. Це нас роз’єднує, а не об’єднує. Ми пішли на експеримент, послухали, я попросила учнів: давайте ще до п’ятниці (7 грудня – ред.), а раптом нам сподобається. Але діти сьогодні висловили свою думку. Загалом ми показали, що розклад можна спокійно посунути і нічого тут важкого немає, що ми мобільні, що ми можемо експериментувати. Але експеримент не вдався – це ми теж побачили. Бо затори не через дітей, ні…. Треба подивитися як це питання вирішують у інших обласних центрах . Знаю, що міськрада над тим працює, це питання вивчають. Четверта школа погоди не зробила. Тим більше школа № 28 вчиться з 9.00, школа №6 – також. А раптом ми з 8.10, от це і обурює. Я не проти батьків і дітей, але і послухала нашого засновника (міськраду ред.). До нас звернулися з проханням спробувати, ми спробували. Якби інші школи спробували, це показало б, що всі рівні. У даному випадку вийшло не так, батьків це обурило. 

Чи зменшилися затори ранку у Центрі за останній тиждень, відколи перенесли навчання на 8.10 у школі №4, журналістка “Терміново” запитала прес-службу управління патрульної поліції в Тернопільській області. Там повідомили, що аналізу щодо збільшення/зменшення заторів не проводять. Але пообіцяли обстежити цю ділянку дороги. Про результат повідомлять згодом. 

Читайте також: Чому в одній із центральних шкіл Тернополя навчання перенесли на 8.10

Перейти до панелі інструментів