25.04.2024
Новини Розслідування

Будівництво чи ремонт: що буде на місці старого кафе у парку Шевченка? 

Будівельні роботи на початку лютого розпочали у приміщенні у парку Шевченка, де у 2017 році діяв “Музей технологій минулого”. А у минулому столітті тут було кафе, танцмайданчик, проводили змагання автомодельного спорту.

Зараз будівлю обгородили і частково розібрали. Будівельні роботи у парку почали активно обговорювати у соцмережах. 

Фото: Андрій Вацик

– Хто що чув? Буде ще одна футбольна школа?;))) Щось певно дуже нагальне, що серед зими взялися, – написав тернополянин Андрій Вацик. (Автор має на увазі будівництво “Вуличної академії” у парку Нацвідродження – прим. ред.)

Нещодавно фото приміщення у його оригінальному вигляді опублікував у соцмережі “Фейсбук” тернопільський краєзнавець Віктор Мадрі і написав, що колись тут був танцмайданчик, так звана клітка:

“Тернопіль, парк Т.Шевченка. В 60-их на цьому місці був танцювальний майданчик, по контуру кола можна побачити його величину. На місці, де зараз ніби кафе, була маленька дерев’яна естрада, на ній грали музиканти тих років. Усе це було обгороджено високим дерев’яним парканом. По середині стояла електрична опора ( можливо що то вона збереглася з того часу, але світильники уже сучасні ). Також там проводили змагання з автомодельного спорту ( на тросі, по колу машинки ганяли на час ). Світлини зробив О.Базар (лютий 2020 року )”.

Музей тут був лише 4-3 місяці

Що буде на місці колишнього музею у парку, ми запитали прес-службі міськради.  Там повідомили, що триває капітальний ремонт. А приміщення не комунальна власність міста і понад 15 років тому було викуплене.  Щоб дізнатись детальніше про це цей об’єкт, у прес-службі порадили написати інформаційний запит. 

13 лютого журналістка надіслала у міськраду інформаційний запит, де поцікавилася, що буде у приміщенні у парку Шевченка. Хто є власником чи орендарем будівлі? Хто проводить будівельні (ремонтні) роботи? Хто видавав дозвіл на проведення цих робіт у парку? Кому належить земельна ділянка під об’єктом?

У межах 5 днів після того, як був надісланий запит, до журналістки “Терміново” звернувся представник власника будівлі – юрист Вадим Коваль, який сказав, що готовий відповісти на всі запитання. Він розповів, які роботи проводять у цьому приміщення, коли вони завершаться і що тут планують відкрити. 

– Приміщення придбане у 1998 році і перебуває у власності у ТОВ “Віче контракт”.  Відтоді власник не мінявся – це тернопільський підприємець Василь Заліщук. Тоді ж він отримав акт на постійне користування землею під цим об’єктом, – коментує пан Коваль. – Раніше там було кафе “Соки-води”. Тоді у 98-му році підприємець мав можливість придбати це приміщення. З часом він планував освоїти його і зробити, щоб воно мало естетичний вигляд. За всі ці роки тут проводили лише косметичні ремонти всередині для підтримки. Зараз там прогнила і розпадається цегла, потрібно замінити дах. 

Фото: https://liubaproduction.blogspot.com

Щодо музею технологій минулого, то він був у цьому приміщенні лише тимчасово, розповідає представник власника будівлі. 

– У 2017 році до нас звернулася Луцька фірма і попросила дати дозвіл на розташування музею на літній період, – каже він. –  Пан Заліщук, погодився, але пояснив, що наразі там немає особливих умов. Вони сказали, що їм достатньо того, що є. По-моєму вони були тут 3 чи 4 місяці. Це був безоплатний договір оренди. Музей був розміщений на першому і другому поверхах. 

Міняють перекриття і фасад

– Приміщення у парку останнім часом почало перетворюватися на громадський туалет під час масових заходів у парку. Відтак Василь Ярославович сказав: досить. І вирішив, що треба це місце приводити у людський вигляд, бо це обличчя міста, – продовжує Вадим Коваль. – По всіх документах – це був заклад громадського харчування і хай він ним залишається. Швидше за все тут буде кафе. 

У приміщенні у парку Шевченка триває не будівництво, а ремонтні роботи, стверджує Вадим Коваль. 

– В будівлі сира цегла, балки,  перегородки не витримують, а безпека людей перш за все. Зараз тут міняють перекриття, фасад трішки зміниться, не набагато, – каже він. – Я думаю, що це буде креативно і досить гарно виглядатиме. Хочемо, щоб воно, як острів кохання, виглядало затишно, щоб молодятам там було цікаво сфотографуватись, щоб місце мало вигляд. Кафе повинне мати вигляд і відповідати критеріям міста, а ми хочемо зробити його таким. Бо якщо воно не матиме вигляду, то навіть не захочеться зайти і випити чашку кави. Газу туди ніхто не завезе, вже буде готуватися на електриці. Також тут має бути сформована кухня, бо в парку люди схочуть щось і з’їсти. 

Запевняють, що за межі площі не вийдуть

Зовнішні ремонтні роботи тут планують закінчити до початку травня, коли люди почнуть інтенсивніше гуляти у парку, повідомляє Вадим Коваль. 

– Відкриття кафе цього року швидше всього не буде, бо ще будуть внутрішні роботи, – каже Вадим Коваль. – Зараз маємо намір і підготували звернення, щоб зробити благоустрій доріжки, яка пролягає біля літнього майданчика. Хочемо зробити щось добре для міста. Підтримка мерії в нас є. 

Площа приміщення у парку 240 квадратів і вона не зміниться, запевняє представник власника, – приміщення не збільшиться у сторони і не виросте догори. 

– Ремонти проводять в межах діючої площі, площу кафе ми не збільшуємо, площа зафіксована, більше апріорі не може бути. Ми це прекрасно розуміємо, – каже Вадим Коваль. – Ми не забудовуємо – не вправо, не вліво, три поверхи не буде. Є діюча площа і все буде у її межах. Повірте, захопити парк нема мети. Навіть моральної, не те що матеріальної. 

На питання, чи буде змінюватися зовнішній вигляд приміщення, пан Коваль каже, що воно не є архітектурною пам’яткою і зараз зроблять так, щоб воно мало вигляд. 

– Ми стараємося зробити так, щоб вписувалося у рамки архітектури міста, – каже він. – В нас не стоїть питання забудувати парк, ми хочемо з громадського туалета,  який там зробили за роки, зробити заклад, який дійсно буде подобатися людям.

Скептикам пан Коваль радить дочекатися зовнішнього вигляду приміщення. 

– Не стоїть задача відкрити черговий кабак. Ми прекрасно розуміємо, що це є центр міста, це обличчя міста. На меті відкрити заклад, який буде лицем міста. Куди можна привести друзів з інших областей, – каже він. – А якщо це гарний заклад, там будуть відпочивати тернополяни, куди можуть прийти випити кави. Крім того, в нас на меті є соціальні проекти. Якщо буде можливість, то бетонний літній майданчик, який є власністю міста, хочемо облагородити і взяти його  в оренду або договір сервітуту, щоб використовувати у літній період. Наступного року плануємо зробити літній кінотеатр на цьому майданчику. Це креативна ідея, я бачив таке в Києві і думаю, що нам щось таке потрібне, бо я багато фільмів і про АТО, і соціальних фільмів, і соціальних програм, хочемо доносити це до людей. 

Є багато питань 

Зауважимо, що цільове призначення всієї території парку Шевченка, а це 16,3 га, визначила міська рада попереднього скликання ще в 2012 році, коли затверджувала його площу. Звучить воно: «Для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення». Тобто цільове призначення землі дозволяє лише зведення рекреаційних об’єктів. 

Кафе – це заклад громадського харчування, а не рекреаційний об’єкт. Тому як власники отримали дозвільні документи на проведення капітального ремонту – незрозуміло, адже споруда не відповідає цільовому призначенню, вважає тернопільська активістка Юлія Мамчак, яка бореться проти забудови парків у Тернополі. Вона подала скаргу у обласну Екологічну інспекцію і відділ Держархбудінспекції міської ради (ДАБІ – ред.) щодо реконструкції приміщення у парку Шевченка і просить провести перевірку її законності. 

– Оскільки парк Шевченка має статус громадського парку, будь-яка зміна, реконструкція, переобладнання і будівництво, яке має несучий фундамент, має бути узгоджене з громадськістю, – коментує Юлія Мамчак. – І на підставі Орхуської конвенції, яка була ратифікована в Україні, і містобудівного законодавства, для будівництва в межах парку мають бути проведені громадські слухання. Їх не було. Відповідно навіть попри те, якщо не буде зміни площі на першому поверсі, будівля може вирости вгору. Крім того, можливо, це приміщення громада бачить по-іншому. Можливо, тут, на думку громади, має бути музей або певний критий атракціон для дітей. Будь-які будівельні роботи на території комунального парку мають узгоджуватися з громадою. Навіть якщо за законом є право власності в межах паркової зони, власник має повідомити громаду про те, що тут буде, і зважити на її думку. Згідно з законодавством і здоровим глуздом, міськрада мала б викупити цю ділянку і повернути її у територію комунальної власності чи поміняти на аналогічну за домовленістю, тому що не може бути права власності у громадському парку. Саме тому я написала скаргу з вимогою провести перевірки і витребувати документи. 

Крім того, згідно державних будівельних норм, будь-яка забудова має бути забезпеченою можливістю доїзду, зауважує активістка.

– Кафе – це чудово, а яким чином буде забезпечений доїзд до нього, паркомісця і все інше? – запитує вона. – Мені дуже цікаво, чому з приміщення, яке архітектурно вписувалось в територію парку, зняли дах, довели несучі стіни до того, щоб вони стали непридатними для експлуатації і тепер їх капітально перебудовують. Це, як на мене, не ремонт, це  нове будівництво. 

Проведуть перевірку 

У відповіді на інформаційний запит, яку редакція отримала від міськради, не повідомили, чи були надані дозволи на проведення робіт та кому належить земельна ділянка під об’єктом. Лише проінформували, що власником будівлі з 1998 року є ТзОВ “Віче-контракт”, яке за адресою м. Тернопіль вул. Білецька, 11-А проводить капітальний ремонт приміщення. 

На основі яких дозвільних документів проводять ремонтні роботи у приміщенні в парку, журналістка  “Терміново” запитала представника власника приміщення Вадима Коваля. Він сказав, що є повідомлення про проведення робіт. Інших документів не потрібно. 

– Є право власності і є межі діючої площі, ми проводимо ремонт в межах діючої площі, – каже він. – А які дозвільні документи, якщо це наша власність в межах площі? Якби щось змінювалося, а все в межах діючої площі. 

Як повідомив начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Михайло Горішний, власник приміщення надав повідомлення про початок будівельних робіт. Його можна знайти у реєстрі дозвільних документів на сайті ДАБІ (див. скріншот). 

– Повідомлення – це один із видів дозвільних документів, – пояснює пан Горішний. – Всі документи нам передають через ЦНАП, є така постанова кабміну 466 “Про початок виконання будівельних робіт”. Там розписано, що потрібно робити, включаючи це повідомлення. 

Пан Горішний також повідомив, що у відділ ДАБІ надійшла скарга від громадян щодо цього приміщення у парку Шевченка.

– І ми перевіримо їх проект відповідно до того, чи потрібні там містобудівні умови чи ні? – каже він. 

Зауважимо, що на паспорті об’єкта, де вказано, що проводиться капітальний ремонт приміщення, у наступних рядках вже йдеться про будівельні роботи. Представник власника приміщення погодився, що це помилка і запевнив, що її виправлять.

Як пояснюють архітектори, капітальний ремонт не передбачає знесення об’єкта, а в даному випадку розібраний дах з мансардою. То що ж відбувається у парку: ремонт, будівництво чи реконструкція? І чи все тут гаразд із дозвільною документацією? Сподіваємось у цьому розберуться відповідні служби. 

Редакція інтернет-видання “Терміново” продовжує відстежувати цю тему.

Перейти до панелі інструментів