19.04.2024
Аналітика Новини

У тернопільських дитсадках зросте плата за харчування: на 4 грн – в ясельних групах, на 8 – у дошкільних

Плата за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах Тернополя зміниться уже з першого березня 2020. Традиційно, батьки дітей  з Тернопільської громади платитимуть за харчування дітей одну суму, а батьки дітей не з громади – іншу.

Проект рішення про встановлення батьківської плати розглянули на виконкомі 13 лютого. Дослівно воно прозвучало так:

– Виноситься проект рішення “Про встановлення плати за харчування та порядок нарахування батьківської плати в закладах дошкільної освіти Тернопільської об’єднаної міської громади”, – сказала очільниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. – Відповідно до постанови Кабміну, і Закону “Про освіту” і “ Про дошкільну освіту”, де регламентується питання в тому числі і харчування. Цим документом відповідно і пільги встановлюються. Перелік є, я не буду перечисляти. Ви мали можливість ознайомитись з проектом  рішення. Збільшується вартість харчування на 4 гривні – з 22 до 26 гривень в ясельних групах і в дошкільних групах на вісім гривень – з 25 до 33 гривень. 70 % на 30%, 70% – батьківська плата, 30 – з місцевого бюджету. Але хочу наголосити, що згідно закону ми мали би право і стовідсотково брати плату з батьків, але міська рада йде назустріч і співфінансує харчування дітей у дошкільних установах.

Якщо ж розглянути сам проект рішення, опублікований на сайті міськради, то виходить, що фактично суми у 26 та 33 грн стосується  дітей, які не зареєстровані у Тернополі чи у селах, приєднаних до ОТГ. Для батьків дітей з Тернопільської громади – оплата менша. 

скрін з проекту рішення:

 

За роз’ясненням ми звернулись до очільниці управління освіти, але телефоном пані Похиляк відмовилась коментувати. Заступник міського голови Леонід Бицюра знову ж таки порадив звернутись у відділ дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти.
Тут сказали, що оплата за харчування збільшується у зв’язку із подорожчанням продуктів харчування. І так як за харчування дітей, зареєстрованих, або батьки (один із батьків) яких зареєстровані(-ий) у Тернопільській міській територіальній громаді 30% сплачується з місцевого бюджету, то зміни такі:

– за харчування дітей першої молодшої групи (діти віком від двох до трьох років) батьки платили 14 грн, а платитимуть 18 грн;
– за харчування дітей дошкільної групи (діти віком від трьох до шести років) платили 16, а платитимуть 24 грн.

Тобто, всі дітки, як сказали в управлінні освіти, харчуються на однакову суму, меню складається для всіх однакове. Однак, як випливає із проекту рішення та роз’яснення управління освіти, батьки дітей з Тернопільської ОТГ платять 70% від вартості, тобто 18 та 24 грн. А батьки дітей з інших населених пунктів чи громад – 100%, тобто 26 та 33 грн.

Такий підхід до порядку оплати є очевидно незаконний, каже тернопільський адвокат Ростислав Небельський. Суди через такі дискримінаційні норми про різну оплату для “своїх” і “чужих” тривають з 2017 року. Наразі справа дійшла до Верховного суду.

Нагадаємо, що до списків “чужих” потрапляють  не тільки діти із приміських сіл, які не захотіли об’єднуватись з Тернополем у громаду, а й ті, хто живе, працює та сплачує податки до місцевого бюджету, однак орендує житло.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів