27.04.2024
Новини Суди

Засудили водія, який на Бережанщині збив людину та втік

4,5 років тюрми дав Бережанський районний суд водію, який в червні 2019 неподалік села Посухів збив чоловіка та втік. Тіло чоловіка знайшов згодом у траві житель сусіднього села, повертаючись з риболовлі.

Про це йдеться у вироку суду від 31 січня 2020 року, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень 3 лютого.

Як випливає з нього, аварія трапилась близько 4-ї години ранку. Водій – 35-річний житель Бережан рухався «MERCEDES-Benz Sprinter 316 CDI» із швидкістю близько 80 км. Причому,  сам був п’яним. Збивши пішохода, він покинув місце аварії та заховав автомобіль. Та все ж за кілька годин повернувся  на місце пригоди.

У суді водій свою вину визнав повністю. Розповів, що відчувши удар, подумав, що зачепив тварину – її силует він начебто побачив, коли на зустріч проїжджало інше авто. Подивився в дзеркала, нічого не побачив і поїхав далі. Згодом його авто почало нагріватись та заглухло. Тоді він побачив пошкодження на ньому, сиве волосся на склі. І зрозумів, що збив людину.

 

Потерпілий, як розповіла у суді його дружина, працював на залізниці у Тернополі. Тому близько 4-ї ранку пішов з дому на приміський дизель поїзд, який з станції Потутори їде до Тернополя. Близько 8-ї ранку їй зателефонували з роботи чоловіка та повідомили, що той на роботу так і не з’явився, а ще через годину вона дізналась про аварію.

Як показали згодом експертизи, у крові водія, відібраній об 11-їй годині, було 1, 72 ‰ етилового спирту. Тож, враховуючи швидкість зниження концентрації алкоголю в крові живих осіб у зв`язку з окисленням, виведенням його тощо, експерти припустили, що о 4-й ранку концентрація етилового спирту могла становити 2,79 ‰. А це вже може відповідати показникам сильного алкогольного сп’яніння.

 

У результаті розгляду справи – суд визнав водія винуватим у вчиненні злочинів за ч.1 ст.135 “Залишення в небезпеці”, ч.2 ст. 286 КК “Порушення правил безпеки дорожнього руху” та дав 4,5 тюрми з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з часу проголошення.

Перейти до панелі інструментів