23.04.2024
Новини

Сімейна медицина Тернопільщини отримала 154 комплекти телемедичного обладнання

Йдеться про комплекти, які складаються з оглядової камери, дерматоскопу, монітору життєво важливих показників із цифровим інтерфейсом, 12-канального електрокардіографа із цифровим інтерфейсом та спірометру.

Для амбулаторій загальної практики-сімейної медицини придбано 154 комплекти телемедичного обладнання за кошти субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.
Загальна вартість їх становить 16,4 млн. грн. Про це повідомляє Управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації

У комплект телемедичного обладнання входить: сумка для транспортування; електрокардіограф; спірометр портативний; стетоскоп; пульсоксиметр; автоматичний тонометр для вимірювання артеріального тиску та частоти пульсу; автоматичний термометр для швидкого вимірювання температури на лобі; апарат для вимірювання рівня глюкози та холестерину; цифровий дерматоскоп; оглядова камера; планшетний ПК та монітор життєво-важливих показників.
Це уможливлює запис та передачу отриманих результатів в електронному вигляді для використання в телемедицині завдяки наявності в комплекті необхідного програмного забезпечення, а також проведення навчання медичних працівників.

– Телемедицина – це вже усталена практика у професійному медичному середовищі – зазначив начальник охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук. – У Європі також давно застосовують телемедицину. Її переваги оцінили і медики, і пацієнти. Система є зручною та надійною, є можливість оперативно консультувати пацієнта.
Нагадаємо, що в області впроваджується телемедицина, завдяки якій медзаклади пропонуватимуть своїм пацієнтам віддалені консультації і дослідження. Наразі вирішується питання забезпечення в амбулаторіях області широкосмугового доступу до Інтернету, яке потрібне для надання відповідних медичних послуг.

Загалом, телемедичні системи слугуватимуть ефективним інструментом для вирішення медичних завдань: надання допомоги лікарям, що працюють у віддалених стаціонарних або тимчасово розгорнутих медичних пунктах; поширення методичних і управлінських документів в структурі регіональної охорони здоров’я; передавання знань і досвіду фахівців провідних медичних лікувальних і учбових центрів лікарям-практикам, проведення віддалених кваліфікаційних іспитів і сертифікацій; надання необхідного і достатнього набору функцій для вирішення завдань діагностики, лікування і реабілітації хворих, навчання і підвищення кваліфікації медичних працівників, а також збирання і поширення управлінської інформації, а також об’єднання об’єктів регіональної охорони здоров’я в єдиний інформаційний телемедичний простір.

Перейти до панелі інструментів