20.04.2024
Новини Розслідування

Чортківська лікарня потрапила у скандал через смерть чоловіка, якого сприйняли за безхатька. Що кажуть медики?

76-річного чортківчанина Віктора Старцева поховали 3 лютого. Чоловік, як сверджують родичі, помер у санпропускнику Чортківської райлікарні, де йому не надали належної медичної допомоги, адже сприйняли за безхатька. Інформація про смерть пенсіонера набула розголосу після того, як його племінниця написала пост про лікарську байдужість у соцмережі “Фейсбук”. Родичі чоловіка вже звернулися в поліцію. Вони вимагають притягнути до відповідальності за неналежне виконання професійних обов’язків медиків районної лікарні. Правоохоронці вже порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 140 Кримінального Кодексу України. 

Чому чоловікові не надали медичної допомоги  у Чортківській райлікарні. Чому до нього майже дві доби ніхто не глянув? Як пояснюють все це медики? І хто відповідатиме за смерть пенсіонера? Відповіді на ці питання шукала журналістка “Терміново”.

“Все….Вночі його не стало. Він був батьком, дідусем, прадідусем. Він був ЛЮДИНОЮ, він був моїм дядьком – Старцев Віктор Гурійович. Його своєю бездіяльністю вбили ті, хто за іронією долі мав рятувати життя. Вони надали йому першу медичну допомогу лише через 27 годин з моменту поступлення до лікарні! – написала у соцмережі “Фейсбук” племінниця чоловіка Loritta Bobak.

76-річний чортківчанин Віктор Старцев помер 1 лютого, після того як більше доби пролежав у санпропускнику Чортківської районної лікарні і йому ніхто не надав медичної допомоги. Чоловік вийшов з дому 29 січня і зник. Упродовж трьох днів його шукали рідні. Виявилося, що він впав у траншею, всю ніч намагався звідти вибратися. Чоловіка, який лежав у болоті, побачили небайдужі і викликали швидку. Проте у лікарні йому довго не надавали допомоги, вважаючи, що це безхатько. Цю страшну історію про байдужість написала у соцмережі “Фейсбук” племінниця чоловіка Loritta Bobak .

“Не приведи Боже потрапити в нашу Чортківську районну лікарню, коли ти впав посеред міста, бо тобі стало зле, і ти весь в болоті. Але є люди з великим серцем, які не дивлячись на твій зовнішній вигляд викликали швидку, і в такому вигляді швидка, дай Боже їм здоров’я, привозить тебе в санпропускник. Здавалось би все – життя врятовано. Але ні, тут тільки все починається! В нашій лікарні дивляться тільки на чистих та з грішми. Брудним ті, які давали клятву рятувати життя – життя не рятують, вони на них навіть не дивляться! Я б подумала, що таке не може бути. Але це трапилось зі мною”.

Шукали майже дві доби

Що сталося  з її дядьком, Лорітта Бобак розповіла журналістці “Терміново”.   З її слів, 76-річний чортківчанин Віктор Старцев був учасником бойових дій в Афганістані, проживав із сином. Вранці 29 січня вони поснідали, син пішов на роботу, а батько поїхав на Бердо (мікрорайон у Чорткові – прим. ред). Там у нього будинок, тільки на зиму пішов жити до сина. 

– Син прийшов з роботи о 15.00, почав до нього телефонувати, а він не піднімав слухавки, – розповідає пані Рита. – Син забив тривогу. Телефонував довший час, потім поїхав на Бердо, зрозумів, що батька там не було. Передзвонив мені і відповідно ми почали його шукати. Пошуки тривали з вечора 29 січня до 12.00 31 січня.  29 січня ми були у санпропускнику, запитували чи часом хто не поступав. Чергова записала його дані і сказала, якби потрапив до них, перетелефонують. Ми були у райвідділі поліції, ніхто нам нічого не сказав. Шукали цілий день 30 числа і наступного дня близько 12.00 синові передзвонили, що батько знаходиться в реанімації. Син стрімголов полетів туди. Як мені вдалося з’ясувати, хтось з лікарні підійшов до дядька, він сказав, що він з Бердо і згадав, що в нього дочка працювала в педучилищі. Відповідно тоді почали шукати родичів і вийшли на сина.

Проте, коли син приїхав в лікарню, батько не був в реанімації, він сидів у санпропускнику в жахливому стані.

– Ви би бачили, який він був, – весь в болоті, обличчя брудне, не їв, не пив майже дві доби… Так і сидів спертий на батарею, – продовжує племінниця померлого. – Коли ми здійняли шум, нам сказали, чому ми кричимо, мовляв: він тут сидить ще від вчора, що ви хочете в нас. Після того я ходила до головного лікаря. Просила щоб на дядька звернули увагу. На нього лише з порога глянули. Син поїхав за чистим одягом, ми там в санпропускнику дядька помили. Він ще довший час лежав на тому тапчані, а потім прийшов хтось з медиків, не можу згадати хто, і сказав, що він в нього інфаркт і забрали його в реанімацію. Там при нас  були два лікарі, які дивилися на кардіограму і сказали, що в дядька інфаркт і відповідно почали надавати йому допомогу. Сказали, які потрібні ліки, ми побігли купили. Близько 2.00 1 лютого нам повідомили, що дядько помер…

Те що сталося  з дядьком, не вписується ні в які рамки, – ні в лікарські, ні в людські, вважає Лорітта Бобак. 

“Я не знаю прізвищ тих, хто чергував того дня. Але вони повели себе, як….не хочу писати нецензурних слів. Раз людина в болоті – значить бомж, – написала у соцмережі жінка. – Так він просидів там в санпропускнику, в тому першому коридорчику цілих пів дня і цілу ніч 30 січня . Без будь-якої допомоги…. Весь цей час у внутрішній кишені дядькової куртки були його паспорт та телефон! Але люди боялись забруднити руки, не розуміючи того, що забруднили свої нікчемні душі! Дядько учасник бойових дій, стара хвора людина. Адекватна людина. Яка впала, можливо втратила свідомість. З його слів, він впав біля стадіону по дорозі на Бердо. Заплутався за якісь коряги і не міг вибратися цілу ніч. Аж зранку 30 січня його хтось, слава Богу, побачив. Цілу ніч він хотів вижити! А тут таке ставлення. За його життя ще так ніхто з ним не обходився. І ганьба тим, хто чергував цього ж числа на санпропускнику. Не хочу, щоб хтось з ваших рідних потрапив в таку історію. Хай це буде на вашій совісті. Бог високо і він все бачить”.

“Скарг на здоров’я у нього не було”

За коментарем з  приводу цієї ситуації журналістка “Терміново” звернулася до головного лікаря Чортківської райлікарні Романа Чортківського. 

– 30 січня швидка привезла в лікарню чоловіка, який лежав добу десь в траві, весь в болоті. Чому в лікарню? Бо тут є пункт обігріву для безхатьків, – каже він. – Привезли, положили в кімнаті, де цих безхатьків приймають. Він був адекватний, балакав. Ми його нагодували, дали пити гарячої кави. Основне для нас, якщо такі поступають, щоб родичі забрали їх. Тому ми випитували як його прізвище, він не назвав його. Запитали, де живе, сказали, що завеземо його машиною до дому. Він сказав, що не має дому, не має куди їхати і нікуди не поїде. Він спеціально сказав не те прізвище…

Встановити особу вдалося через депутатів Чортківської міської ради .

  • Це вже було 31 січня зранку. Ми повідомили родичів, – додає пан Чортківський. – Черговий лікар спостерігав за ним, ніяких скарг на здоров’я не мав. Поїв і сказав, що звідси не піде. Таке буває з бомжами, знаєте… Поміряли тиск – нормальний, поміряли температуру – нормальна. Поміряли насиченість крові киснем – нормальна. Тоді приїхала племінниця, зайшла до мене в кабінет і каже, що не таке відношення до їхнього родича. Я пішов з нею туди. Сказав чоловікові, що ось його знайшли. Також сказав, щоб родичі принесли одяг, ми його тут помиємо і положимо в реанімацію. Там проведемо обстеження, перевіримо чи він не має хвороби і тоді скажемо, що до чого… Таке і зробили, – положили в реанімацію, зробили кардіограму, рентген. Жодних змін не було. Його просто від переохолодження відкапували і відігрівали. І раптово о 3.00 1 лютого у нього тиск впав  і він помер… 

За словами Романа Чортківського, обласний патанатом провів розтин тіла покійного. 

– Попереднє заключення – ніякого інфаркту немає, є пневмонія. Але при поступленні пневмонії на рентгені могло ще не бути, вона розвивалася і вже тоді, коли він помер вже сформувалася, – каже головний лікар. – Не розумію, чому такого резонансу набула ця тема… Родичі не думали, що в них є одинокий старий чоловік, який не може собі ради дати і треба за ним доглядати? А через декілька днів як його не застали вдома, почали шукати і тепер роблять у всьому винними медиків. 

Пан Чортківський пояснює, що в корпусі райлікарні є пункт обігріву. Якщо людина, яка туди потрапляє, хвора, то її ложать в лікарню, ні – не заводять ніякої документації.

– Відігріли і просимо поліцію, щоб відвезли кудись до дому… У цього чоловіка не було ознак хвороби одразу, – каже медик. – А коли є загальне переохолодження, то через декілька днів чи навіть тиждень починають загострюватися всі ті хвороби, які у нього були. В легенях може застійна пневмонія і була, але ще чоловік полежав добу там на холодній землі і ясно, що вона загострилася  і проявила себе. Така поліорганна недостатність. 

“Його привезли в пункт обігріву, а не в лікарню”

Перевірку з приводу смерті чортківчанина проводить управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Результати обіцяють повідомити згодом. 

– Ми проводимо перевірку з приводу всіх випадків, які стосуються смерті чи ненадання якісної медичної допомоги, – каже начальник управління Володимир Богайчук. – Цей чоловік ж не поступив у лікарню, а його привезли у пункт обігріву. Наші лікувальні заклади зобов’язують створити такі пункти. Його там відмили, відчухали. Запитали, чи все нормально? Відповів, що все нормально. Скарг не було. Коли почали обстежувати, побачили, що є проблеми, положили в реанімацію. Але ж він не поступив в лікарню. А в пункт обігріву, є таке ліжко в лікувальному закладі, де допомагають отаким безхатькам. А його привезли, як безхатька, розумієте? От і все… Йому надали допомогу, положили…Є проблеми зі здоров’ям? Немає, я здоровий, все нормально.

За словами головного лікаря області, зараз проводять розтин, є попередньо здані матеріали на обстеження і за результатами будуть перевіряти. Візьмемо медичну документацію і перевіримо, як надавалася медична допомога і все інше.

– Попередню причину смерті я вже знаю, але це тільки попередня, – каже Володимир Богайчук. – Розголошувати її не маю права, але в кінці коли будуть проведені лабораторні обстеження, ми можемо сказати кінцевий результат  причини смерті. Розумієте, коли привозять в лікарню, то винуваті медики. А де до того чоловік був і хто ним займався, то ніхто за це не відповідає. Він був дезорієнтований в просторі і родичі мали б до цього дивитися чи соцслужби. Помирають люди, винуваті обов’язково медики. Я тут не захищаю нікого, думаю, що оцінка має бути об’єктивна. У нас є контрольно-експертна комісія, у склад якої входять і представники медуніверситету і експерти. Це не я сам роблю висновок, його роблять комісійно. Повірте, я поставив це питання на особистий контроль.

Колектив інтернет-видання “Терміново” щиро співчуває рідним та близьким Старцева Віктора Гурійовича… Вічна йому пам’ять…

Перейти до панелі інструментів