25.04.2024
Новини

Наркотики, підроблені документи, хабарі – з чим боролась у січні прокуратура

За січень 2020 року на Тернопільщині було викрито три випадки вчинення кримінальних правопорушень у складі групи осіб.  Є і результати боротьби з кримінально-караною корупцією: йдеться про затримання посадовця Фонду соцстрахування та жительки Тернопільського району, що отримала неправомірну вигоду за сприяння в успішній здачі екзаменів на право керувати авто.

Що нового у цих провадженнях та де зараз фігуранти, розповів новий прокурор області Петро Бойко під час брифінгу 31 січня.

–  Йдеться, як вам відомо, про дві групи, які займались розповсюдженням наркотичних речовин і одну групу, яка займалась підробкою офіційних документів, – каже він. – Що коротко можна сказати про групу, які займалась виготовленням підроблених документів. Значить, на даний час п’яти особам повідомлено про підозру, всім обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Сума застави – 168 тис. грн. На даний час двоє осіб скористались таким своїм правом. Маю надію, що ця сума застави буде належним, так би мовити, чинником, який зобов’яже їх виконувати свої процесуальні обов’язки.

Обрані і запобіжні заходи для учасників груп, яких затримували 21 та 23 січня. Перша справа – справа так званих закладок.

– Там шести підозрюваним обрано запобіжний захід так само у вигляді тримання під вартою, чотирьом застава по 168 тис., двом – по 63, – додає він. – На даний час своїм правом скористались двоє осіб по 168 тис., і двоє по 63., внесли відповідні кошти. Двоє осіб продовжують перебувати під вартою.

Друга резонансна справа – справа, за словами прокурора, так званих спортсменів.

– Там обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, – каже прокурор. – Сума застави коливається від 400 тис. грн і найбільше – 1 млн 51 тис. грн. Станом на сьогодні, за моєю інформацією, жодна з осіб в цьому кримінальному провадженні не скористалась своїм правом внесення застави і перебуває під вартою.

Загалом у цьому кримінальному провадженні було дев’ять фігурантів, з яких двом було обрано в суді запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – там, за словами прокурора, інша правова кваліфікація. І семи фігурантам була визначена застава.

– Маємо і деякі результати боротьби з кримінально-караною корупцією, – додає він. – Був затриманий посадовець Фонду соцстрахування при отриманні ним 20 тис. грн від громадянина. Так само була визначена йому сума застави – 128 тис., якщо не помиляюсь, яку він вніс і, разом з тим, виконує покладені на нього процесуальні обов’язки. На майно цієї особи накладено арешт. Загальна вартість такого майна – близько півмільйона гривень.

Обрано запобіжний захід, як каже прокурор, і фігурантці кримінального провадження про “посередницькі послуги”, яка здійснювала вплив на посадових осіб сервісного центру для того, щоби спростити процедуру видачі посвідчення водія.

– На даний час цій особі обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, – зазначає прокурор. – Так само в ході досудового розслідування перевіряється версія щодо причетності до вчинення вказаного злочину посадових осіб сервісного центру. Досудове розслідування триває.

Перейти до панелі інструментів