28.03.2024
Новини Оперативно

Чим займатиметься прокуратура у 2020, розповів новий очільник

На боротьбі з корупцією, правопорушеннях у діяльності фінустанов, злочинах, вчинених організованими злочинними групами зосередить свою увагу прокуратура у 2020 році.

Що нового буде у роботі відомства, розповів на брифінгу у п’ятницю, 31 січня, новий прокурор області – Петро Бойко.

– Офісом Генпрокурора розроблені пріоритети діяльності органів правопорядку та прокуратури у сфері кримінальної політики на 2020, – каже він. – Це є, якщо коротко, ті основні напрямки, на яких буде зосереджена діяльність органів прокуратури краю у 2020 і ті напрямки, які будуть координуватись нами в діяльності всіх правоохоронних органів. Насамперед йдеться  про те, що реагуванням буде охоплюватись будь-яке правопорушення, не зважаючи на те, є воно надзвичайно резонансним чи типовим рядовим. Притому, з числа усіх кримінальних правопорушень, які віднесені тим чи іншим законодавчим актом до таких, серед пріоритетів є в першу чергу – боротьба з корупційними проявами. На другому місці – злочини, вчинені у банківській сфері, особливо при здійсненні рефінансування таких установ. Адже не є секретом те, що дуже багато людей потерпіли від певних неправомірних дій посадовців таких фінустанов.

Також увага прокуратури, за словами Петра Бойка, буде звернена на злочини, вчинені у складі організованих груп. Адже, зазвичай резонансні кримінальні провадження у будь-якій сфері вчиняються не однією особою. Відтак і прокуратура, і правоохоронці зосереджуватимуть увагу на ролі і діях осіб, чиї дії, можливо, є латентними, в тому чи іншому складі кримінального правопорушення. Тобто, звертатимуть увагу і на тих осіб, без допомоги яких чи пособництва, чи “організаторських” навиків цього чи іншого злочинну не могло би трапитись.

– Будемо і вже звертаємо увагу на злочини щодо незаконного обігу наркотичних засобів, – каже прокурор. – Однозначно на вчинені у складі організованих груп. І, звичайно, в пріоритеті для себе ставимо надання правової оцінки діям правоохоронних органів і дослідження тих питань, що, можливо, такими діями вчиняються якісь посягання на законі права та інтереси громадян.

Також, враховуючи специфіку краю і тих чи інших процесів, які перебігають у ньому, є і регіональні пріоритети. Зокрема, звертатимуть діяльність на правомірність дій у сфері земельній, бо дуже багато є питань.

– Не знімається актуальність із боротьби всієї систем правоохоронних органів з незаконним гральним бізнесом, незаконним обігом паливно-мастильних матеріалів, – додає він. – Це є і позафіскальна реалізація на АСЗ, діяльність нелегальних АЗС. Не залишиться поза увагою правовідносини у сфері надрокористування.

Як зауважив Петро Бойко, діяльність прокуратури буде також спрямована на забезпечення реальної конфіскації доходів, майна, здобутих злочинним шляхом. Мовляв, особа, яка навіть зазнає кримінального переслідування, покарання на підставі законного рішення суду після виходу з місць несвободи або відбуття такого покарання, не повинна і не буде використовувати плоди своє діяльності.

Також прокуратура збирається більш широко застосовувати новітні впровадження, розробки при розкритті злочинів. А відтак тут сподіваються, що з часом зможуть забезпечити проведення в області будь-яких експертиз, у яких виникатиме необхідність під час досудового розслідування.

Перейти до панелі інструментів