28.03.2024
Новини

Муніципальній няні збільшили “зарплату”

1779 грн з 1 січня цього року отримують тернополяни та мешканці області, які беруть участі в урядовій програмі “Муніципальна няня”. Минулого року державна компенсація для таких родин становила 1626 грн.

Загалом послугою “Муніципальна няня” вже скористалися 100 родин з Тернопільської області. З них – 50 з Тернополя, решта – з районів. Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту обладміністрації Вадим Боярський. 

– Практика говорить сама за себе, – так він коментує ефективність цієї програми. 

Нагадаємо, урядова програма “Муніципальна няня”, яка передбачає компенсацію батькам на послуги з догляду за дитиною до трьох років, запрацювала з січня минулого року. Як надавачів таких послуг цілком можна оформити дідусів, бабусь та інших родичів.

Людина, яка надаватиме послуги няні, має бути фізичною особою-підприємцем (ФОП) і мати відповідний вид діяльності. Або це може бути юридична особа- підприємство, яке надає послуги і має найнятих працівників з відповідним видом діяльності. Основною ціллю цієї програми є офіційне оформлення відносин роботодавця та робітника. Ця компенсація вигідна насамперед сім’ям, де є родичі, які не мають достатнього стажу для оформлення пенсії. Проте няня може втратити субсидію або інші пільги. Оскільки ФОПу рахують дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів.

Перейти до панелі інструментів