29.03.2024
Екологія Новини

Чотирьом торф’яним котельням можуть скасувати дозволи на викиди

Чотирьом працюючим торф’яним котельням можуть скасувати дію дозволів на викиди, що призведе до зупинки їхньої діяльності або ж обмежити їхню роботу. Йдеться зокрема про торф’яні котельні на вул.Лемківська,23, Просвіти,9, Лесі Українки,4 та Купчинського,14А.

Причина – невиконання вимог контролюючих органів та певні порушення у діяльності. Так, за отриманою нами інформацією, певні претензії до роботи виникли у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області.

Як пояснюють тут, у зв’язку з численними зверненнями мешканців прилеглих будинків, Держпродспоживслужба провела лабораторний контроль, за результатами якого поінформувала Управління екології Тернопільської облдержадміністрації про скасування своїх рішень та із пропозицією анулювати дозволи ТОВ «Тернопільтепло» чотирьох котелень на викиди забруднюючих речовин в атмосферу або обмежити роботу котелень в нічний час.

-Ми здійснюємо лише документальний контроль, оцінюємо розрахункові показники на викиди та шум і коли давали свої погодження для дозвільних документів для ТОВ “Тернопільтепло”, то котельні ще не працювали, відтак не було проведено ряд замірів і досліджень, – роз’яснюють у прес-службі Управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. – Однак, підприємство зобов’язане було в 10-денний термін надати результати досліджень і замірів. Воно не надало. Ми неодноразово надсилали попереджувальні листи щодо можливості скасування своїх рішень, однак так і не отримали відповіді від них.

Зокрема, ТОВ “Тернопільтепло” мало надіслати у 10-денний термін після початку роботи котелень дані про лабораторно-інструментальні дослідження стану атмосферного повітря та рівнів шуму на прилеглих прибудинкових територіях. І так як відповіді Держпродспоживслужба станом на 10 січня 2020-го року не дочекалась, то скасувала свої ж рішення щодо можливості викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами котелень на торфі за вище згаданими адресами.

Окрім того, спеціалісти Держпродспоживслужби  залучались до  кількох комісій при міській раді та ОДА, створених за зверненнями мешканців із вул. Просвіти, вул.Корольова, та досліджували рівні шуму на прибудинкових територіях  неподалік котелень та зафіксували перевищення.

– Наші спеціалісти працювали в складі комісій при ТМР і ОДА, – додають у прес-службі. – Показники були в нормі для денного часу (норма до 70 дБА). Але ці показники перевищують норму нічного часу доби (норма 45 дБА). Тому і було рекомендовано Управлінню екології анулювати дію дозволів на викиди забруднюючих речовин або обмежити роботу котелень на торфі в нічний час.

Як відреагують на такі пропозиції в Управління екології Тернопільської облдержадміністрації, ми поцікавились в очільника цього управління.

– Законом встановлена чітка процедура здійснення таких речей, – каже очільник управління Орест Сінгалевич. – Оскільки, дозвільний орган – управління екології повинне виключно дотримуватись Закону “Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності”,то тепер ми на підставі їхнього листа звернулись до ТОВ “Тернопільтепло”, щоб дали нам повну підтверджену інформацію. Якщо підтвердиться, що підприємство з якихось причин не подало просто цієї інформації Держпродспоживслужбі, хоча є вона в наявності, це одне. А якщо воно не зможе підтвердити того, що виконували вимоги, то ми будемо вирішувати питання стосовно дозволів у встановленому законодавством порядку. Тобто, через суд.

Перейти до панелі інструментів