19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Чи збирали у Тернопільській школі мистецтв кошти на освячення йорданською водою

Повідомлення про те, що з учнів Тернопільської школи мистецтв №21 збирали кошти на освячення отцями закладу обговорюють у “Фейсбуці”. Зокрема, у соцмережі оприлюднили скріншот із вчителької переписки, де вказано, що 20 січня о 9.00 відбудеться урочиста лінійка з освяченням Йорданською водою. Прохання до класних керівників – зібрати по 10 грн з учня. 

Думки користувачів з цього приводу розділилися. Одні шоковані збором коштів і навіть підрахували, що це понад 7 тисяч гривень зі всієї школи. А дехто із батьків, діти яких навчаються у цьому закладі, пишуть, що ніхто жодних коштів не збирав. 

Директорка Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Марія Гудима запевняє, що вказівок про збір коштів не давала і взагалі таке – неприпустиме. 

– Ніякого збору коштів  у нас не було. За це я можу відповідати і це я знаю на 100%, – каже вона. – Можливо, хтось десь щось писав, я не знаю. Я не можу гарантувати за 780 дітей, які у нас навчаються, і понад 100 вчителів. Може, хтось і вирішив, що треба зібрати гроші, щоб дати отцеві. Але ніхто у моїй присутності цього не робив. Я не можу зрозуміти, хто на цьому хотів заробити.

Марія Гудима каже, що вже бачила допис про збір коштів і матиме розмову із класними керівниками, аби з’ясувати все. Пояснення обіцяє оприлюднити на сайті школи-ліцею. Директорка також зауважує, що окроплення закладу йорданською водою традиційно відбувається вже другий рік. 

– Ми співпрацюємо з отцями, у нас є урок “Основи християнської етики” в навчальних планах для початкової школи, – каже пані Гудима. – І до нас щороку приходять традиційно священики, які освячують школу. Ми батьків попереджаємо. Якщо є  такі, хто вважає, що це не потрібно і не хочуть цього, то їхні діти не приходять на лінійку або просто чекають у своєму класі. Я розумію, що це не може бути в примусовому порядку. Це абсолютно добровільно. Ми обговорювали це питання з класними керівниками  і прийняли рішення, що це потрібно. І ще було у мене побажання від батьків, що обов’язково мають бути отці від православної і греко-католицької церкви. І ми запросили від обох конфесій. Вони прийшли разом, ми поставили колонку, отці благословили дітей, посвятили водою і пішли. 

Ми уточнили у пані Гудими, чи все таки у школі давали отцям кошти за освячення, адже так заведено у Тернополі. Вона запевнила, що ні. 

– У нас є викладачі, які співають у хорі в Катедрі, ми запрошуємо священиків на уроки, вони займаються з дітьми. Тобто є якісь  інші відносини, – каже вона. – Ми не давали коштів і я про це можу говорити на 100%. 

До слова, на сайті школи-ліцею інформація про освячення з’явилася 20 січня. На фото видно, що на лінійці було семеро священників. Як йдеться у повідомленні, освячення проводили архиєпископ Нестор, святі отці з Духовного центру ПЦУ та отець Ярослав з церкви св. Архистратига Михаїла.

Як повідомили у прес-службі Тернопільської міськради, з приводу цієї ситуації проводять службову перевірку. Результати мають бути наприкінці січня.

Перейти до панелі інструментів