28.03.2024
Місто Новини

Вирішити п’ять проблем Тернопіль сподівається через звернення до голови Верховної Ради та прем’єра

На позачерговій 40-й сесії Тернопільської міської ради 11 листопада депутати підтримали звернення до голови Верховної ради та Прем’єр-міністра щодо фінансового забезпечення потреб мешканців Тернопільської міської територіальної громади.

Певні роз’яснення щодо необхідності у зверненні давав міський голова Сергій Надал. Зокрема, розповів, що фактично всі населені пункти України з ініціативи Асоціації міст України проводять всеукраїнську акцію “Поверніть гроші громад!” Усе це пов’язано з підготовкою до прийняття проекту закону “Про Державний бюджет на 2020 рік”, у якому, за його словами, криється ряд небезпек. Зокрема – зменшення доходів місцевих бюджетів. А той ресурс, який передбачений для потреб місцевого самоврядування, не дозволить виконувати ті функції, які на місцеву владу покладає громада.

Що саме просить Тернопіль у Верховної Ради та Кабміну, розповіла очільниця фінансового управління міськради Надія Кучер.

– Поданий Урядом проект Державного бюджету на 2020 рік передбачає значне зменшення дохідної частини бюджету в той час, як видатки і повноваження, які покладаються на органи місцевого самоврядування, зростають, – повідомила вона. – Проектом даного звернення пропонується вирішення п’яти найбільших проблем, які існують в місті.

Зокрема, у зверненні місцева влада пропонує залишити у розпорядженні місцевих бюджетів відрахування акцизного податку в розмірі 17, 44 від ввезеного пального та виробленого в Україні. Це сума прорахована на рівні 75 млн грн, яка потрібна і планувалась містом на 2020 рік.

У наступному пункті йдеться про збільшення обсягу освітньої субвенції для врахування підвищення заробітної плати педпрацівникам, а також про збільшення престижності в розмірі до 20 %. Сума цієї субвенції мала б складати 60,6 млн.грн.

Крім того, місцева влада запропонувала збільшити їй компенсацію державного бюджету в розмірі у 14,1 млн. грн на підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

– У проекті на 2020 року передбачена дорожня субвенція обласного бюджету у розмірі 590 млн, – додає пані Кучер. – Оскільки немає формули підходу до розподілу даної субвенції, ми пропонуємо залишити 20% субвенції в розпорядженні міст обласного підпорядкування, тобто і нашого міста Тернополя. Також пропонуємо передбачити, щоб в Держбюджеті була виділена дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у в обсязі не менше 55,0 млн. грн і те, щоб розподіл цієї субвенції проводився згідно з формулою, як і здійснюється розподіл основної субвенції.

Також Тернопіль просить забезпечити оплату з Держбюджету на 2020 91,2 млн. грн на пільги на проїзд і 0,8 млн – на пільги на зв’язок. Бо, за словами пані Кучер, на видатки місцевого бюджету лягають видатки по пільгових перевезеннях. А це суми – дуже великі.

Не оминули у зверненні і проблем 2019 року. Зокрема, субвенції на соціально-економічний розвиток.

– Ви знаєте, що була запланована субвенція в розмірі 19,5 млн на реконструкцію вулиці Чорновола і Привокзального майдану, – каже Надія Кучер. – На сьогодні профінансовано 2,7 млн грн, хоча гроші в нас на рахунку є. Але казначейством проплати призупинені і на сьогодні в казначействі знаходиться платіж на 4,1 мільйона. Загальна сума буде складати 16,8 мільйона.

Тобто місто звернулось за дозволом здійснити оплату органами Державного казначейства цих 16,8 млн.

Перейти до панелі інструментів