28.03.2024
Новини Оперативно

5-7 викликів щодня: у Тернополі поліцейські тепер протидіють домашньому насильству

У Тернополі почала роботу спеціальна мобільна група з протидії домашньому насильству.

Як розповідає інспектор відділу дільничних офіцерів управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Дмитро Адамович, майже півтора місяці мобільна група працювала в тестовому режимі в обласному центрі. За цей період поліцейськими було здійснено 253 виїзди на повідомлення про факти домашнього насильства, складено 127 адміністративних протоколів та винесено 92 термінових заборонних приписи, повідомляють в ГУ НП у Тернопільській області.

Щодня до поліцейських надходить 5-7 викликів від тих, хто потерпає від сімейних тиранів. Виїхавши на місце події, правоохоронці оцінюють ситуацію, опитують свідків, очевидців та з урахуванням результатів оцінки ризиків приймають рішення щодо притягнення до адміністративної відповідальності та винесення термінового заборонного припису кривднику. Серед основних завдань мобільних груп також проведення профілактичної роботи та надання допомоги постраждалим особам від домашнього насильства.

–  Правоохоронці проводять профілактичну роботу, вручають пам’ятки з номерами гарячих ліній, аби люди знали, куди звертатися у разі насильства, – розповідає Дмитро Адамович.

Поліцейські закликають жінок, дітей та чоловіків не замовчувати факти домашнього насильства та не боятися звертатись за допомогою.

Крім цього, 6 листопада український уряд погодив створення коллцентру для реагування на випадки домашнього насильства і надання консультацій та психологічної допомоги, про це повідомила пресслужба Кабміну.

Рішення уряду дасть змогу створити сучасний коллцентр на 169 працівників, щоб цілодобово і безкоштовно одночасно щонайменше 16 операторів невідкладно реагували на випадки домашнього насильства, надавали консультаційну та психологічну допомогу, передавали ці дані до правоохоронних органів для реагування.

В разі необхідності телефонуйте 102.

Перейти до панелі інструментів