19.04.2024
Аналітика Молодь Новини

Деякі шкільні їдальні у Тернополі використовують рецепти переможця “МастерШефа” Клопотенка. Що готують школярам?

Збірник із 110 рецептів для шкільних їдалень склав кулінарний експерт, переможець проекту “МастерШеф” Євген Клопотенко. Цей збірник – єдиний після радянського, за яким офіційно можна готувати у шкільних їдальнях країни, повідомив кулінар на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук”. Збірник затверджений, має ухвалення від Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерства освіти і науки України, а також Міністерства охорони здоров‘я України. За новим збірником рецептур вже готують понад 2000 шкіл по всій країні. 

“На кожному етапі проєкту Нове шкільне харчування I Cult Food я стикаюся із запереченнями і сумнівами. Але ні мене, ні мою команду це не зупинить. Коли я казав, що зміню кошмарну їжу у їдальнях, люди дивилися на мене як на божевільного. А тепер у школах готують паелью, мінестроне та нагетси”, – пише Євген Клопотенко.

Відкриті до змін

Чи є у Тернополі школи, які харчують учнів за рецептами пана Клопотенка, ми запитали начальницю управління освіти міськради Ольгу Похиляк. 

– Повністю на нове меню ніхто не перейшов, але є школи, які щось запозичили частково, – каже вона. – Ми статистики не маємо, які це саме школи. Плануємо зібрати підприємців і проаналізувати це питання. Наскільки зараз мені відомо, рецепти Клопотенка використовують школи №8, №21, Українська гімназія ім. Франка, спецшкола І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов.  До деяких страв наші діти звикли, але ми ставимо питання, щоб щось змінювати. Ми відкриті до змін. Я вважаю, що місія освітян виховати у дітей вміння вести здоровий спосіб життя, це дуже важливо. Наприклад, ті самі овочі, вони не такі дорогі і їх можна використовувати в різних комбінаціях. Я вивчала меню Євгена Клопотенка, там хороші і перші, і другі страви і салати. Вони не дорожчі від того, що зараз пропонують у школах, тільки підходи цікавіші. Загалом багато залежить від підприємця, який обслуговує їдальні і від шеф-кухаря, який може це реалізувати. 

Ньокі, кебаб з сиром і бургер

Підприємець Олександра Фука, яка обслуговує їдальні у чотирьох школах (№15, 12, Українська гімназія, спецшкола І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов) показує рецепти зі збірника Євгена Клопотенка. Каже, спеціально видрукувала собі їх з інтернету, добре вивчила і багато чого спробувала дома перед тим, як застосовувати у школі. Проаналізувавши рецепти, жінка схвалює не усі. А деякі як каже вона, у школах давно готують, там ті самі інгредієнти, просто назви інші.

– Це та сама їжа, яку ми готуємо, тільки іншими словами. Ми користуємось збірником за 1987 рік, який завірений за всіма стандартами, тільки не має таких красивих картинок. І порівнюючи книгу кулінара і цю, бачимо багато ідентичних страв, – каже вона. – Наприклад, у нас картопляна запіканка з фаршем, а в нього пастуший пиріг; у нас макарони по-флотськи, в нього макарони з соусом болоньєзе; у нас ліниві вареники, а в нього ньокі; у нас печена картопля, а в нього печеня. 

Із рецептів Євгена Клопотенка у шкільних їдальнях, які обслуговує Олександра Фука, запозичили трав’яні чаї.

– Вони справді смачні – з м’яти і каркаде, з липи, – каже вона. – Також готуємо бургер, який пропонує кулінар. Печемо маленьку булочку, додаємо туди котлетку, помідор і соус-кетчуп також за рецептом Клопотенка. Пекінської капусти не даємо, бо не всі діти її люблять. Також готуємо кебаб з сиром – він справді дуже смачний.

Діти не будуть такого їсти

Багато рецептів зі збірника Євгена Клопотенка дивують. Це меню, як каже Олександра Фука, має свої “за” і “проти”. 

– Наприклад, чай з мелісою і молоком. Не кожна дитина буде таке пити, – каже вона. – А рецепт лимонаду мене взагалі здивував  – кулінар пропонує лимонну кислоту, цукор воду і мелений імбир. Або наприклад, у страву пропонує мускатний горіх, це по-перше дорого, по-друге не кожна дитина буде таке їсти. Картопля запечена з куркумою – не будуть такого діти їсти, ми просто запікаємо картоплю.  Морквяне пюре – ось дайте дитині таке з’їсти, не з’їсть. А картопляне пюре з соком буряка, будуть їсти? Є у збірнику пшоняна крупа з квашеною капустою. Це може бути страва на Святвечір, але не дітям на шкільний обід. Мінестроне – суп із овочів, – дай нашим дітям таке, ну не будуть їсти. Це для людей на дієті так. Тут є морква, цибулька, селера, але краще це все перебити  і зробити крем-супчик, його дитина з’їсть. 

Візьмімо салатні заправки “Cоус вінігретний” – олія, оцет, цукор, сіль. Хіба ж ми не додаємо їх, коли робимо салат? Я планувала включити в меню паелью – рис, філе курки, цибуля, морква куркума. Думала, може діти будуть їсти. Але спершу вирішила дома приготувати внукам, але їм не дуже сподобалося, не кидається ця страва в очі, не апетитна вона. Можу сказати так, ми читаємо рецепти Євгена Клопотенка, але часто використовуємо перевірені рецепти, щоб дітям було смачно.

Чіз-кебедж і запечена картопля з беконом

Оновили цього року харчування і в Тернопільській школі № 4. Проте не використовують рецептів Клопотенка, а запровадили власні нововведення, проаналізувавши бажання батьків і дітей. 

– У шкільній їдальні є зміни, але не за Клопотенком. Його меню нам не дуже підійшло. Наприклад, він пропонує обсмажені страви, а це заборонено. Загалом його збірник – це спірне питання, хоча звісно деякі моменти можна взяти, – каже директорка школи Наталія Левенець. – Ми провели анкетування, опитали, чого діти не хочуть, того не готуємо, що хочуть – запровадили. У нас є зміни в меню, ми нові назви придумали. Наприклад, діти бігали за паніні, ми подумали, якщо вони бігають на вулицю, а наше завдання завернути їх звідти, зробимо своє паніні, але здорове, без майонезу. А от відварена курятина там може бути, морква, помідор і пекінська капуста. Також нові супи запровадили, бо не всі діти вживають перше, тому що мами перестали це готувати. Наприклад, пшеничний – це новий суп, я його дуже люблю і діти його розбирають. Також готуємо різноманітні салати, навіть голубці, налисники з яблуками, сиром, їх з’їдають в момент!

Наталія Левенець додає, що вивчає меню у школах розвинутих країн світу. 

– Але приміром, так як в Японії, де великий асортимент і діти обирають, що хочуть, ми такого зробити не можемо, бо в нас дуже обмежені кошти, – каже вона. 

Як розповідає завідувач їдальнею школи №4 Олександра Шеременда,  паніні у них називається чіз-кебедж. Його ціна 25 грн. 

– Замість майонезу робимо соус зі сметани, лимонного соку, томату і даємо відварену курку і помідор, – каже вона. Старшокласники беруть із задоволенням, кажуть, нічим не гірше з паніні. Батьки підходили, пробували і їм теж сподобалося. Також для учнів старших класів готуємо запечену  у фользі картоплю з беконом. 

А що готують у шкільних їдальнях ваших дітей? Чи задоволені ви якістю харчування? Чи підтримуєте нове меню від Євгена Клопотенка? Свої думки пишіть у коментарях до статті. 

Довідка

Збірник рецептур страв для дітей шкільного віку в організованих освітніх та шкільних заклада- шукайте від Євгена Клопотенка тут. Відеорецепти знаходяться на ютуб-каналі проєкту «Нове шкільне харчування | CultFood». Ось посилання: https://bit.ly/2Nt6UMO.

Як впроваджувати нове харчування у школах Євген Клопотенко готовий навчити. Зараз кулінар шукає  лідерів руху Cultfood. Школяр, директор школи, кухар, працівник держустанови, вчитель, мама чи тато — кожен може приєднатися до команди та стати Лідером у своїй школі чи регіоні. Протягом року будуть  організовувати зустрічі з учасниками руху, щоб досягти максимального впровадження меню у шкільних закладах. Подати анкету на участь можна тут: https://tinyurl.com/y5zyyzoz. Заявки приймають до 13 листопада включно.

Перейти до панелі інструментів