19.04.2024
Місто Новини

На вул. Крушельницької з’явиться ще одна багатоповерхівка – будуватимуть приміщення для суду

 

На вул. Крушельницької, неподалік податкової, збираються побудувати нове приміщення для Тернопільського окружного адміністративного суду. Землю під будівництво виділили рішенням сесії ще у лютому 2019 року.

Зокрема, рішення сесії від 22 лютого Тернопільському окружному адміністративному суду дали в постійне користування для будівництва та обслуговування будівлі суду 15 соток землі. Тим же рішенням виділену ділянку віднесли до земель житлової та громадської забудови.

І уже у вересні з’явились Містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкту будівництва. Як зазначено у цьому документі, висота будівлі – до 35 м від планувальної відмітки землі до найвіддаленішого по вертикалі елементу будівлі. А ділянка, відповідно до плану зонування, належить до змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови. Тож, зважаючи на такі дані у містобудівних, виходить, що біля податкової може з’явитись будова хоч і на дев’ять поверхів.

Чи виносилось це питання на розгляд містобудівної ради, ми поцікавились у архітекторів, адже очевидно, що багатоповерхівка, якій само собою потрібні будуть ще й місця для паркування, неподалік податкової не дуже і поміщається.

Головний архітектор міста – начальник управління архітектури міськради Василь Бесага не зміг надати інформацію про рішення містобудівної ради та порадив писати запит. Мовляв, то питання розглядалось давніше і наразі він не пам’ятає.

У той же час, екс-керівник обласної спілки архітекторів, член містобудівної ради Олег Головчак розповідає, що на засіданні містобудівної ради думки архітекторів розійшлись.

– На мою думку, такої будови там не повинно бути, – каже він. – Це повториться та ж сама ситуація, як на бувальр Миру, де багатоповерхівка перерізає його навпіл. Такої ж думки була і частина інших архітекторів, однак до голосування, здається, так і не дійшло. Наскільки пригадую, йшлося про вісім поверхів і про великі зали.

Містобудівна рада, нагадаємо, є дорадчим органом і її рішення мають рекомендаційний характер. Відтак, навіть якщо архітектори висловлюються проти реалізації того чи іншого проекту, це не означає, що до їхньої думки прислухаються. Принаймні, так уже в Тернополі було із кількома скандальними будівництвами, реконструкціями, коли проекти не отримували підтримки серед архітекторів, однак попри те реалізовувались.

Для чого Тернопіллю нове приміщення для окружного суду та що буде із старим на Острозького,20 – у наступних публікаціях.

Перейти до панелі інструментів