25.04.2024
Місто Новини

Тернопіль просить грошей на зарплати медикам в освітніх закладах

Тернопільська влада сподівається, що заробітна плата медпрацівників в освітніх закладів і надалі фінансуватиметься з держбюджету. Принаймні, на сесії 25 жовтня міські депутати підтримали  звернення до голови Верховної Ради, прем’єра та нардепів про фінансування їхньої зарплати за рахунок коштів з освітньої субвенції.

Під час обговорення цього питання виникали запитання у самих міських обранців. Однак міський голова запропонував спершу проголосувати “за” звернення.

– Є пропозиція зараз це рішення прийняти, – сказав міський очільник Сергій Надал. – Я сподіваюсь, що їм дасть Бог розуму – вони профінансують зарплати лікарів у школах. Якщо ні, то ми це будемо враховувати при прийнятті бюджету на 2020 рік і виділяти кошти з міського бюджету.

Чому необхідно звертатись до влади у Києві, спробувала роз’яснити головна освітянка міста Ольга Похиляк.

– Мова іде про те, що на сьогодні в деяких школах працювали лікарі, а в усіх школах, без винятку, медичні працівники, – сказала освітянка. – Вони були в підпорядкуванні управління охорони здоров’я і, відповідно, проплачувались за рахунок державної субвенції. На сьогодні ми маємо десь інформацію про те, що вони мають фінансуватись за рахунок місцевого бюджету.

Їй відразу ж заперечив міський голова.

-Не так. Ми не маємо такої інформації, – відповів голова. – Ми маємо проект рішення про державний бюджет, в якому не передбачено фінансування заробітної плати працівників, які обслуговують школи, садочки і профтехучилища. Це, по-перше, питання медичної безпеки дітей, а по-друге – це питання роботи і заробітної плати наших працівників. Тому звернення адресоване на голову Верховної Ради, прем’єр-міністра та депутатів.

Також голова поцікавився, чи є ще якісь пропозиції щодо питання. На що із сесійної зали прозвучала ще й згадка про передвиборчу обіцянку щодо  зарплати вчителям та медикам. Мовляв, хай
би Уряд  і Верховна Рада переглянули фінансування, щоб була можливість підняти зарплату вчителям і медикам, як то було обіцяно до виборів. Втім, пані Похиляк зауважила, що це вже інше питання.

Врешті, після обговорення, “за” звернення про фінансування заробітної плати медиків в освітніх закладах віддали свої голоси 34 депутати.

Перейти до панелі інструментів