27.04.2024
Екологія Місто Новини

На будівництві на Тролейбусній розлили цистерни “мазуту”. Що кажуть екологи?

Невідому чорну в’язку рідину, схожу на мазут, розлили на будівельному майданчику на вул. Тролейбусній, 4В. Їдкий запах поширився до всіх прилеглих будинків, забруднений ґрунт. 

Про цю проблему редакції “Терміново” розповів голова ОСББ сусіднього будинку на вул. Будного, 57 Ігор Петришин. 

– 22 жовтня до мене звернулися мешканці Тролейбусної і повідомили, що тут таке робиться, – каже він. – Сморід звідси чути на всі сусідні будинки, діти не можуть гратися на майданчиках. До того ж, люди проти будівництва під вікнами, тут вже зрубали кілька дерев. 

Небезпечна ділянка не була необгороджена

Ігор Петришин показує будівельний майданчик з кількома ямами, наповненими чорною рідиною. 

– Раніше тут було якесь підприємство, від якого залишились величезні бочки, вкопані в землю, – каже він. – Під час земельних робіт тут натрапили на ці бочки. Їх було  4 чи 5. Можливо, не могли ці бочки витягнути повними, тому пробили їх, і вся ця рідина витекла і пішла в ґрунт.

23 жовтня близько 18.30 небезпечна ділянка з ямами з “мазутом” не була обгороджена зі всіх сторін, бачила журналістка “Терміново”. Потрапити сюди міг будь-хто.

– Не дай Боже, сюди б впала дитина, адже діти всюди бігають і їм все цікаво, – каже Ігор Петришин.  – Я одразу звернувся у муніципальну поліцію, там сказали, що це їх компетенція. Також повідомив обласну еконіспекцію. Її представники приїжджали та оглянули територію. В кінці дня інспектор повідомив, що зробили заміри, відібрали проби і склали акт, також сказав, що цю рідину заберуть. Чи когось за таке оштрафують, не уточнив. 

Зранку 24 жовтня будівельний майданчик з ямами з “мазутом” вже обгородили, бачила журналістка “Терміново”. На ділянці, де розлили речовину, працювала техніка. 

Як повідомили у прес-службі міськради, на ділянці Тролейбусна, 4В ведеться будівництво групи багатоквартирних житлових будинків ТОВ «Тернопільбуд». У них є всі дозвільні документи.

Обіцяють все забрати

Які результати перевірки екологів, прокоментував начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. 

– На Тролейбусній 4В обгороджена земельна ділянка надана під будівництво БМУ “Промбуд” ТОВ “Тернопільбуд”. На цій ділянці мають рити котлован під будівництво, – каже він. – Раніше це були землі промисловості і на тій території закопали цистерни з відходами нафтопродуктів. Під час того, як витягували ці цистерни, а вони вже були поржавілі, ця речовина вилилася на земельну ділянку – у поглиблення, де буде ритися котлован. За межі даної земельної ділянки з тих ям нафтопродукти не полилися. Це все на їх території. Цей суб’єкт господарювання вже домовився з львівською фірмою, яка має ліцензію на поводження з небезпечними відходами. Запевняють, що до кінця тижня цю рідину мають забрати і передати тій фірмі, за що заплатять кошти.  Має бути акт виконаних робіт. Це буде означати, що ці відходи не викинули в річку чи каналізацію. 

Кажуть, що забруднення немає

Зараз говорити про факт забруднення землі підстав немає. Тут було  просто виробниче питання, зауважує Едуард Ференц.

–  Я б не називав це забрудненням землі та повітря, що може вплинути на здоров’я людей, – каже він. – Нафтопродуктів не буде, запаху не буде, фірма має дозвіл на початок будівельних робіт, який дає також право  викорчувати тих пару дерев, які були на тій земельній ділянці, наданій під будівництво. Ми ще доперевіряємо законність і деякі документи. Але якихось серйозних підстав щодо порушення екологічного законодавства стосовно цієї фірми у нас немає. Одночасно оглянути цю територію туди поїхали представники Тернопільської міськради, ми з ними комунікуємо і якщо виникають якісь питання, все пояснюємо. 

Проблему також прокоментував начальник відділу БМУ «Промбуд» ТОВ «Тернопільбуд» В.П. Дубина:

«22 жовтня, у вівторок БМУ «Промбуд» проводилися підготовчі роботи на будівельному майданчику. В місці, де працювали будівельники, було виявлено бочку, наповнену водою з домішками мастильних речовин. Було прийнято рішення демонтувати бочку для подальшої її утилізації. В процесі підйому краном відбувся вилив рідини через дно бочки у зв’язку з його руйнуванням. Дана речовина буде утилізована зі спеціалізованими організаціями. Відповідні документи будуть представлені громадськості».

Інтернет-видання “Терміново” і надалі відстежуватиме екологічну проблему, яка виникла на вул. Тролейбусній. Ми перевіримо, чи вивезуть звідти небезпечну речовину і напишемо про це. 

 

Перейти до панелі інструментів