23.04.2024
Відео Місто Новини

Міськрада придбала квадрокоптер за 50 тисяч гривень. За ким він полюватиме?

Квадрокоптер нещодавно придбала тернопільська міська рада. Для чого він потрібен місту, розповіли працівники управління муніципальної інспекції. Адже саме для цього управління придбали прилад. 

Певний час муніципальні інспектори тестували квадрокоптер. А сьогодні вперше застосували його за призначенням – а саме з повітря стежили, хто спалює у Тернополі листя. Окрім цього квадрокоптер полюватиме за браконьєрами та Ставі. Детальніше про нову техніку розповідає начальник управління муніципальної інспекції Ігор Максимів. 

– У теплі та сухі дні збільшуються кількість фактів спалення залишків сухої рослинності, що задимлює місто, а тернополяни скаржаться на погіршення самопочуття, – каже він. – Відповідно для виявлення фактів порушення природоохоронного законодавства, а саме спалення листя та сміття, міськрада придбала квадрокоптер. Цей пристрій допоможе нам  з висоти виявляти горіння на значній території міста. Сьогодні ми виїхали на локацію, яка прилягає до приватного сектора, де найчастіше спалюють суху рослинність. Ми піднімемось квадрокоптером вгору та перевіримо, чи хтось щось палить. 

Такими рейдами можна фіксувати значну кількість порушень і на осіб, причетних до спалювання сухої рослинності, в подальшому оформлювати адмінпротоколи, продовжує Ігор Максимів.

Відповідно до статті 77 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” відповідальність на правопорушника складає від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян –  а це 170 до 340 грн штрафу.

– Цього року було виявлено більше 30 фактів спалювання сухих рослинних залишків, але задокументовано менше, зауважує пан Максимів. – Тому що не було можливості фіксувати сам факт спалювання і оперативно виїжджати. Зазвичай люди підпалюють залишки городини та опале листя на присадибних ділянках у приватному секторі. З квадрокоптером буде простіше виявляти такі порушення. 

Окрім виявлення паліїв листя, квадрокоптер допомагатиме муніципальній інспекції у інших аспектах роботи. 

– Зокрема, будемо використовувати його взимку для виявлення перебування людей на льоду без рятувальних жилетів  чи фактів браконьєрства в період заборони, тобто риболовлі на зимувальних ямах, – каже Ігор Максимів. – Щоб не наражати своїх працівників на небезпеку, щоб вони не ходили по тонкій кризі, тепер буде використовуватися квадрокоптер, щоб перевірити є такі факти чи ні. Відповідно будемо документувати порушення на місці, зробивши фото та відеофіксацію процесу риболовлі.  І зустрічати порушників на березі і оформляти відповідні адмінпротоколи. 

Працівники муніципальної інспекції показали журналістам, як працює квадрокоптер. Виїжджаємо на вул. Чумацьку поблизу приватного сектору. Ігор Максимів піднімає квадрокоптер догори і вже за кілька хвилин бачимо результат – у приватному секторі на Дружбі йде дим. До речі, цей квадрокоптер може піднятися вгору від 100 до 200 метрів  і відповідно 300-400 метрів він має можливість пролетіти в сторони, зауважив пан Максимів. Прилад може працювати у повітрі 30 хвилин залежно від погодніх умов, взимку також. Єдине – небажано у дощ, бо все ж це техніка, а вона не любить вологи. 

Разом з муніципальними інспекторами прямуємо на вул. Михайловича, де квадрокоптер зафіксував задимлення. На городі біля одного з будинків бачимо жінку, яка розпалила багаття і кидає туди сухе листя та бур’яни. Інспектор кличе жінку, проте вона ховається у будинку. Огорожа замкнена, а пройти на приватну територію інспектор не має права. 

– Ми зафіксували правопорушення – спалювання сухої рослинності і залишків листя. Зараз не можемо зайти на приватну територію , там колодка, – каже інспектор Віктор Сурков. – Жінка нас ігнорує , ніби не чує. Заходити на приватну територію не в нашій компетенції, ви маємо викликати патрульну поліцію або дільничного аби вони встановили особу, тоді ми можемо притягнути її до відповідальності.

Журналісти також поспілкувались з сусідами. Вони кажуть, що чути димом на їхній вулиці не вперше. Одна з сусідок Ольга Михайлівна саме збирала листя у мішок, запевнила, що не спалює його, а виносить на смітник, адже сплачує кошти за вивезення сміття. 

Квадрокоптер ще піднімався в небо у Кутківцях та Пронятині, проте близько 15.00 задимлення не зафіксували. Таких випадків більше під вечір, коли люди повертаються з роботи, кажуть інспектори. 

До слова, за даними сайту електронних публічних державних закупівель Prozorro, ціна квадрокоптера у комплекті з додатковими акумуляторами – 50 000 грн. Марка – DJI Mavic 2 Pro. Його презентацію можна знайти в інтернеті, де вказана вартість – 1729 доларів. Тендер був проведений у серпні цього року. Цікаво, що у червні міськрада вже оголошувала тендер на придбання такого приладу. Тоді очікувана вартість була 25 тисяч грн, проте торги не відбулися. 

Як пояснив начальник управління муніципальної інспекції міськради Ігор Максимів, такий дорогий апарат придбали тому, що до нього було ряд вимог щодо висоти і часу польоту. А одним із основних критеріїв був квадрокоптер із датчиками перешкод. Адже є такі апарати, які мають лише передні чи бокові датчики, а від цього залежить чи не вріжеться він у перешкоду на своєму шляху. 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів