27.04.2024
Новини Розслідування

У селі на Монастирищині закрили школу з порушеннями. Батьки звернулися до суду

Скандал через закриття школи І-ІІ ступенів розгорнувся у селі Підлісному Монастириського району. Навчальний процес останнім часом там зірваний, є порушення трудового законодавства. А батьки намагаються вирішити проблему і добитися того, щоб залишити школу у селі. Як кажуть вони, призупинення роботи школи є незаконним, адже ні батьків, ні вчителів про це ніхто не попереджав. Тому до такого сюрпризу на 1 вересня вони не були готові. Навіть свято першого дзвоника провели, а після обіду їм повідомили із райвідділу освіти, що школа більше не працюватиме. Дітей і вчителів запропонували перевести у сусідню Горожанську школу, та не всіх це влаштовує. До того ж через всі ці конфлікти учням не видали особових справ, вчителям трудових книжок, адже директорка школи звільнена, відтак доступу до закладу ніхто не має. 

Чому закрили школу у Підлісному? Чи попереджали про це заздалегідь директорку школи, вчителів та батьків? Де зараз навчаються діти? І як учнів взяли у нову школу без особових справ, а вчителів працевлаштували без трудових книжок? Все це з’ясовувала журналістка “Терміново”. Думки кожної зі сторін конфлікту різні. Та й взагалі подібна ситуація в області виникла вперше. Малокомплектні школи на Тернопільщині закривали не раз, але щоразу вдавалося знайти компроміс і з вчителями, і з батьками, коментують в обласному управлінні освіти. У цьому випадку справа вже дійшла до суду. 

Звернулися до суду і до президента

Позовну заяву до Тернопільського окружного адміністративного суду подав один із батьків Юрій Роман. У заяві просить скасувати розпорядження Монастириської райдержадміністрації від 19 серпня та наказ районного відділу освіти від 20 серпня про призупинення діяльності школи  та визнати їх протиправними. Засідання має відбутися наприкінці жовтня. 

Тим часом упродовж вересня і жовтня школярі із Підлісного багато пропустили. Адже школа працювала частково лише до кінця вересня. Далі діти не вчилися і тільки днями частина з них пішла в Горожанську школу, а частину перевели на сімейну форму навчання у Висоцьку школу. Нещодавно батьки опублікували відеозвернення до президента України, якого закликають допомогти їм вирішити проблему. 

– Школу закрили майже перед 1 вересня, не так, щоб пару місяців перед тим батьків попередити, щоб вони визначилися, в яку школу відправити дітей , – говорить на відео батько третьокласниці Юрій Роман. – Крутили-вертіли, а 30 серпня приїхали і сказали, що школа буде відкрита, проводьте перший дзвоник. Ми провели, а після обіду приїхали і сказали: школа закрита, віддавайте дітей до Горожанки. Хочуть віддати дітей в одну школу і все. Директора звільнили, хоч документів не повіддавали ні батькам, ні вчителям, і взагалі – школа не передана.

Як зауважують батьки, депутати сільради проголосували проти закриття школи, та й взагалі цього питання ніхто з громадою не обговорив. 

– Заручниками є наші діти, вони не можуть піти в іншу школу, бо директорка звільнена, а особові справи нема кому віддати, – каже батько п’ятикласниці Михайло Трач. – Нашим дітям пропадає рік, є діти, які закінчують 9 клас, треба буде здавати екзамени. Що ті діти винні?  Просимо звернути увагу на цю проблему. Одна людина прийняла рішення закрити школу, наплювала на всіх людей і на їх думку. З підготовчою групою у школі є 37 дітей і з такою кількістю школа ще може існувати. 

Провели 1 дзвоник

Питання про тимчасове вивільнення школи Підлісному тягнеться вже три роки, розповідає мама п’ятикласниці Наталя Луцан. Щороку у школу присилали, як каже вона, так звані “фількіні грамоти” з цього приводу. 

Зі слів жінки, про закриття школи їх ніхто не попереджав. Хоче таке, на її думку, мали б робити за два місяці до навчального року, а не в кінці серпня видавати розпорядження і накази. Влітку батьки навіть скидали кошти і робили у школі ремонти.

 – 14 серпня  приїжджала комісія з райвідділу освіти, яка робила об’їзди по школах, нічого не казали, лише вчителів запитали, де вони працюють, – розповідає Наталя Луцан. – Через день-два нам кажуть, що діяльність школи призупинена, будуть її закривати. 19 серпня ми поїхали з батьками в район запитувати, що сталося. І тим самим числом в. о. голови райадміністрації видає розпорядження про призупинення роботи школи. Ми просили залишити її, але нас не послухали. Ми поїхали додому, обдзвонили усі можливі гарячі лінії – урядову, Міністерства освіти. Нам сказали звертатися до місцевих органів самоврядування. 

30 серпня школі були начальниця райвідділу освіти Любов Ніколаїшина,  в. о. голови райадміністрації Дмитро Левкович, його заступник, було багато батьків. 

– Нам сказали: проводьте 1 дзвоник, ми даємо згоду за умови, якщо знайдете вчителів, – розповідає пані Луцан. – Ми погодилися, знайшли вчителів, крім вчительки англійської мови. Провели 1 дзвоник, прийшли всі діти і всі батьки. У школі 37 дітей разом з підготовчою групою. Все пройшло, як має бути. 

Після обіду директорці школи зателефонувала начальниця відділу освіти, що їде в школу, продовжує Наталія Луцан. 

– Вона повідомила, що директорку школи звільнили ще 30 серпням, хоча вони були цього дня у школі і нічого про це не говорили, – каже жінка. – Сказала, що школи не існує і, мовляв, дозволили лише провести перший дзвоник. Пропонували нам Горожанську школу, туди від мого дому, наприклад, до 5 кілометрів. А є діти з хутора, то їм ще дальше. Так, є шкільний автобус, але там проблема з водієм, у нього хворе серце. Ми боїмося відправляти з ним своїх дітей. Батьки обурилися, всі проти. 

Вчителі працювали за чесне слово

Зі слів Наталі Луцан перших три тижні вересня діти ходили до школи у Підлісному. 

– Ми знайшли вчителів фізкультури та початкових класів. Вчителька з Рогатина, яка родом з нашого села, приходила вчити дітей, – каже пані Луцан. – Майже до початку жовтня діти молодших класів вчилися.  Старші класи ніхто не вчив, діти просто приходили до школи. Батьки разом з дітьми постійно були в школі, але уроків не було. 

З вчителями, які в цей час працювали з дітьми, трудові відносини оформлені не були. Вони як каже, Наталя Луцан, працювали на довіру, оформлені на роботу не були. 

– Потім вчителька початкових класів відмовилася навчати дітей. Вона прийшла до нас і каже, що вона нас послухала, але вона не знає, за що працює, оскільки не працевлаштована, – каже пані Луцан. –

Відтак з початку жовтня діти до школи не ходили. Зараз 10 дітей пішли у Горожанську школу, решта –  у Висоцькій на домашній формі навчання. Але проблема не є вирішена, батьки чекають рішення суду. 

Діти і вчителі перейшли в іншу школу без документів 

Особові справи дітей, трудові книжки вчителів – все залишилося у школі, ніхто не може забрати ці документи, зауважує Наталія Луцан. Деякі діти і вчителі пішли у Горожанську школу, але вони належно не оформлені, адже не мають документів, що є явним порушенням трудового законодавства. 

– 27 числа мала бути передача майна і документів, але нікого не було, – каже Наталя Луцан. – Директорку звільнили, від неї не перебрали особові справи дітей, трудові книги. Директорка каже, що зараз вона звільнена і не має права такого робити, бо вона не при владі. Деякі вчителі працюють в Горожанці, діти вчаться. Це всім цікаво, як їх взяли туди без документів?

Жодних заяв не писала

Вчителька молодших класів Іванна Грабар каже, що вчителів про закриття школи також не попереджали. 

– Можливо, і директор Підліснянської ЗОШ все знала ще 30 травня, але, на жаль, ні батьки, ні вчителі не знали цього!!! Я, як мама третьокласника і вчитель початкових класів, мала бути попереджена ще в травні, і за власним бажанням віддати дитину, в яку хочу школу і піти працювати теж куди сама захочу! На якій підставі районна влада дозволила проводити 1 дзвоник, якщо вони звільнили директора ще в серпні. І чому зараз трудові книжки і особові справи знаходяться в стінах закладу, а не на руках у власників. Що за бардак? За це хтось відповість! – написала вчителька у коментарях у соцмережі “Фейсбук”.

Вчителька була шокована, коли вже у вересні до неї прийшли у сказали, що вона звільнена. Зробили так, щоб їм було добре, про людей не подумали, вважає вона.

– Я цілий тиждень ходила до школи. Провела перший дзвоник, бо директорка сказала, вчила дітей початкових класів, бо ніхто мені нічого не говорив, – розповіла вона. – Потім мене запитують, чи знаю я, що звільнена. Я кажу, що не знаю нічого. Я не бачила наказу про закриття школи. Ніякої заяви на звільнення я не писала і директорка нічого мені не повідомляла, а навпаки сказала виходити і організовувати перший дзвоник. Потім 2 вересня приїхала начальниця райвідділу освіти Ніколаїшина і каже: шановні батьки,  на сьогоднішній день у вас є тільки два вчителі і директор школи, що ви будете робити? Далі каже, переводьте дітей в Горожанську школу, батьки почали протестувати. Тоді накінець повідомила, що директорку звільнили ще 30 серпнем. Ось таке наробили. Вчителі не отримали трудових, батьки особових справ дітей. 

Я без роботи. Мені пропонували в Горожанці роботу, але я не знаю, яким способом вони хотіли мене туди взяти, тому що трудова моя тут, мені її ніхто не віддає. Що робити далі не знаю, чекаємо суду в кінці жовтня. 

Син-третьокласник Іванни Грабар зараз навчається у Горожанській школі, але без особової справи, підтверджує вона. 

– Деякі вчителі пішли в Горожанську школу, наскільки я чула, що писали заяви на звільнення і на перевід. Я наприклад не писала нічого  і вважаю, що ситуація ненормальна, – зауважує вчителька. – У нашу школу три роки присилали наказ про можливе вивільнення. Тепер мотивують тим, що вчителі знали. Бо такий лист цього року приходив знову. Але можливе вивільнення – це не конкретне, вони повинні були приїхати хоча б всередині серпня і сказати конкретно, що всі вчителі звільнені і школа закривається. У даній ситуації якось неправильно все зробили, не організували

Говорили про можливе вивільнення, а не конкретне

Проблему у Підліснянській школі прокоментувала і екс-директорка Любов Місюрак.

– У кінці травня був наказ відвідділу освіти про можливе вивільнення школи, але це вже третій рік нам таке присилають, – каже вона. – Потім – розпорядження райадміністрації від 19 серпня, відповідно 20 серпня наказ.  Після останнього дзвінка я повідомила батьків і вчителі про це знали, але особливої ваги цьому не надавали, бо це вже третій рік нам таке присилають, там не звучало конкретно, що школу закривають, а лише “можливе вивільнення”. Чітко про закриття нам ніхто не говорив до кінця серпня. 30 серпня у нас було начальство з району і батьки просили, щоб школу залишили. Їм пообіцяли, що залишать і сказали шукати вчителів. Батьки почали шукати, але тим же числом 30 серпня мене звільнили. А ще до нас приїжджали 14 серпня, перевіряли готовність школи, у акті написали що не побілена котельня, у їдальні знайшли горнятка без вушок, але думаю, що це не є причиною закриття школи. В такому випадку директору виносять догану чи попередження.

Вчителі не хотіли писати заяв

У наказі 20 серпня було написано, що 27 серпня відбудеться передача майна і документів, але це не відбулося, зауважує екс-директорка школи. 

– 27 серпня я була у відділі освіти і запитувала, чи їдуть передавати документи і майно, сказали “ні”, бо один з членів комісії захворів, – каже вона. – Тоді мені сказали, що будуть мене звільняти, щоб я починали звільняти техперсонал. Коли я повернулася в школу, сказала це людям, а вони: та ні, може ще випросимо, куди діти будуть ходити. Ось така була позиція. Також 

27 серпня завідувач відділом освіти сказала, починати звільняти вчителів. Але тут були непорозуміння. Є двоє вчителів у декреті, їх сказали звільнити за власним бажанням. Вчителя української перевести в Пусте чи в Яргорів, я їй телефонувала, вона сказала, що не хоче. Вчителя математики звільнити за власним бажанням. Як? Треба щоб люди подали мені заяви, а їх ніхто не подавав. Я їм говорила, вони самі про це знали. Ніхто конкретно не розумів, як це все має бути, чи залишиться школа. 

Відтак, як каже Любов Місюрак, 27 серпня  передача школи не відбулася, 28 серпня було свято (Успіння Богородиці), 29 більшість вчителів були на роботі.

Щоб відбулося звільнення вчителів треба було, щоб вони подали заяви, а директор іншої школи – відношення, але такого не було, стверджує директорка. 

– І що я мала писати в тих трудових книжках? Я не могла зорієнтуватися, що робити з тими людьми, – скаржиться вона.

Журналістка запитала Любов Місюрак, чому вона не віддала особових справ та трудових книг.

– В наказі від 27 серпня пише, що я звільнена від 30 серпня, – каже вона. – Я не могла взяти особові справи і передати в другу школу, бо за законом має бути заява батька чи мами і відношення від директора школи, де дитина буде навчатися, а до мене ніхто не звертався, бо повірили 30 серпня, що школа залишається. Наразі всі документи в школі, я звільнена і вже до них доступу не маю. 

Зараз Любов Місюрак вдома, ніде не працює. Деякі вчителі, як каже вона, пішли в Горожанку, але без трудових книжок. 

– Ну що я мала робити з тими трудовими книжками? На силу видати людям? Чесно кажучи, я не знала, що я маю робити. Ще треба врахувати думку працівників. Чи хочуть вони в ту школу переводитися чи ні? А сьогодні взяти і написати в трудову книжку, що людина звільнена без заяви і відношення – це неправильно. Третього вересня, коли у нас була начальниця відділу освіти і завкадрами, вони мали на вчителів відношення, але мені не дали. Був шум, громада зібралася, той плаче, той кричить, той свариться. Потім сказали, що в такому шумі не могли дати, щоб я під’їхала взяла. Але я вже була звільнена від 30 серпня, відповідно я нікуди не поїхала. 

Це малокомплектна школа

Хто винен у ситуації з Підліснянською школою, журналістка запитала начальницю районного відділу освіти Любов Ніколаїшину. Як каже вона, у цій школі вчилися 31 дитина, а не 37, як повідомляють батьки. Адже підготовча група у шкільну мережу не входить. А якщо 40 і менше дітей – школа вважається малокомплектною. Питання про її закриття вже піднімається три роки.

– Так склалося, що ще минулого навчального року не було всіх фахівців і виникла необхідність закрити заклад, – каже вона. – Ми вже навіть не зважали на те, що мало дітей, біда в тому, що там немає фахівців. Минулого року там не вичитувалися години і не виконувалася програма з української мови – це раз. В другому семестрі вчителька української мови пішла в декретну відпустку, іншої не знайшли. Іноземну мову викладали 6 вчителів-нефахівців.  Це вчителі початкових класів і двоє вчителів, які колись в школі вчили англійську. 

Це школа 9-річна, зауважує начальниця відділу освіти. Станом на перше вересня там тільки два класи: другий – 5 дітей, третій – восьмеро, восьмого класу взагалі немає, інші класи – по двоє-троє дітей на індивідуальній формі навчання. 

– Якраз школи з такою формою навчання поїдають всі кошти, тому нам не вистачає коштів освітньої субвенції для зарплати вчителям. А утримання однієї дитини в Підлісному коштує 48,5 тисяч гривень на рік, – каже пані Ніколаїшина. – 29 травня я видала наказ про можливе вивільнення педагогічних працівників. 30 травня він вже був у школі. За два місяці до звільнення ми попереджаємо вчителів, ми попередили за три.  Батьки кажуть мені, а чому в червні не звільнила вчителів? Вони були повідомлені, потім на два місяці пішли у відпустку, далі – розпорядження голови і наказ про призупинення діяльності школи. Згідно закону відділ освіти видає наказ про можливе вивільнення і доводить до відома директора школи, який мав зібрали вчителів і під підпис ознайомити. Як я тепер вже знаю, такого не було. Як директорка ознайомлювала вчителів я не знаю, але це її компетенція і її обов’язки.

За словами очільниці районної освіти, вчителі мали писати заяви з проханням перевести їх в іншу школу , бо в наказі було прописано працевлаштувати їх в Горожанській та інших школах району.

– Чому в Горожанській? Тому що це базова середня школа, яка знаходиться на відстані трьох кілометрів від Підлісного, – продовжує Любов Ніколаїшина. – І тому ми в наказі писали і дітей  віддали в цю школу. А батьки з тим не погодилися, там амбіції, принципи, мовляв до того директора дітей не дамо. Там прекрасний директор, чудові умови. Зроблені ремонти, дах, налагоджене харчування, кабінети і відповідна матеріальна база. Я не розумію,чому вони не злюбили того директора? Навіть був ультиматум: якщо ви звільняєте директора, ми завтра даємо всіх дітей в Горожанську школу. А на якій основі я маю його звільнити? У нього величезний досвід роботи, він може навчити багатьох, поділитися досвідом. Батьки вирішили давати дітей в Медуку – це Галицький район, їх не взяли, в Гнильче – Підгаєцького району, там потрібні були особові справи, а їх нема, бо директорка звільнена і справ не віддала. Будь ласка не хочете в Горожанську школу, поряд є Висоцька на відстані 7 км. Батьки почали вимагати: ми підемо у Висоцьку школу, якщо буде під’їзд. Я кажу: добре, передзвонила у Тернопіль, порадилася з працівниками КРУ чи не будуть це непродуктивні витрати. До речі, в нас була ревізія і в акті написали, що за три роки в цій школі 4 млн 300 тисяч непродуктивних витрат тільки через те, що мала кількість дітей, велике приміщення, йдуть великі кошти на енергоносії. Врешті, 16 жовтня у Висоцьку школу дали 16 дітей, але на сімейну форму навчання.

Доводилось викликати поліцію 

Любов Ніколаїшина також пояснила, чому 27 серпня не відбулася передача школи та документів. Вона підтвердила, що дійсно це мало відбутися цього числа і є відповідний наказ відділу освіти.  

– По-перше там не було що передавати, тому що директорка, тоді ще діюча, не заповнила трудових книжок, хоча головний спеціаліст відділу освіти, який веде кадрові питання сказала, як це зробити для зразка. Зокрема, шляхом переведення, якщо вчителі пишуть заяви і є відношення директора Горожансько школи або звільнення вчителя у зв’язку із закриттям закладу чи призупинення діяльності, – каже Любов Ніколаїшина. – Директорка не зробила ні того, ні того. Особових справ не видала. 

27 серпня комісія мала їхати у школу. 

– Ми спілкуємось з людьми і нам подзвонили і попередили, що батьки вороже налаштовані. Наші працівники не поїхали на таку конфліктну ситуацію, – каже начальниця райвідділу освіти. – Далі пишемо другий наказ, беремо працівників поліції, щоб забезпечили нам правопорядок. Приїжджаємо на початку вересня, а батьки встали перед школою і всередину не допустили. Директорка збрехала, що батьки поставили новий замок і в неї немає ключів. Знову нас не допустили, одні амбіції і один крик. Через якийсь час знову беремо працівників поліції, знову їдемо туди, вони нас не допускають на передачу. Директорка мотивує це тим, що вона вже звільнена і не віддасть особових справ і трудових книжок. Чому немає права? Це її борг. Але що вона нам передасть, якщо трудові книжки незаповнені. 

Не перший скандал у цій школі 

У Підліснянській школі вже не перший скандал, зауважує начальниця відділу освіти. Навесні цього року ця школа прославилася в новинах на всю країну. 

Як писали ЗМІ, скандал розгорівся через твір школяра про те, чого вчать його вчителі. Третьокласник, написав, що вчителі те й роблять, що п’ють каву в учительській. До дитини викликали поліцію. Діло дійшло аж до суду.

– Ніхто не заборонив на великій перерві вчителю випити каву, в кожній організації п’ють, – каже Любов Ніколаїшина. – Був скандал на всю країну. Принизили професійну і людську гідність вчителя. І цій школі батьки привикли керувати вчителями і директором. Відповідно вчителі там не хотіли працювати, вони перейшли в Горожанську школу. Більшість вчителів живуть у цьому селі, тому їм зручніше у своїй школі і є гарантії, що вона буде працювати і надалі. І така ситуація склалася , що вже минулого року вчителі мали по 5 предметів, по шість, а вони цього не хочуть. Мотивують це тим, що тратять багато часу на підготовку до уроків. Ну як може, наприклад, вчитель історії викладати світову літературу? Ми вже навіть не дивилися, що мала кількість дітей, але там просто нема кому навчати. Я пропонувала їм зробити початкову школу на першому поверсі. Бо це велика двоповерхова школа на 145 дітей, а зараз 31. Але від цього також відмовилися. 

Всі ці конфлікти через Підліснянську школу дуже вибивають з колії, адже у відділі освіти не одна ця школа і роботи багато, каже Любов Ніколаїшина. 

– Ми вже йдемо на всі поступки. Я розумію, це болісне питання для будь-якої школи, – каже вона. – Вони кажуть, що ми не повідомили. Ми повідомили. Тому що в нас цього року призупинила діяльність ще Красіївська школа і з нею проблем не виникло. То як? Дирекцію Красіївської школи ми повідомили, а Підліснянської ні? Я очікувала певних проблем, але не таких…

Є багато питань до директорки школи 

Коментар

Ольга Хома, начальниця обласного управління освіти і науки:

– Зараз є звернення батьків до суду і дві версії того, що сталося у цій школі. Начальниця відділу освіти говорить, що на нараді при всіх керівниках навчальних закладів директорка школи була повідомлена про те, що дана школа можливо буде закриватися і що директорка зобов’язана повідомити усіх працівників про можливе вивільнення. Чого директорка не зробила. Будь-який наказ про оптимізацію мережі завжди тягне за собою наказ про можливе вивільнення або зміну істотних умов праці. Навіть якщо ви вже маєте на руках рішення сесії про те, що школа ліквідовується, іншого наказу не існує, інших нормативних документів просто не дано. Наскільки я знаю, всі діти з Підліснянської школи зараз охоплені навчанням, – одні перейшли в іншу школу, інших оформили на сімейну форму навчання, яка зараз є згідно нового закону про освіту. Це означає, що вчитель приходить до дому і проводить з дитиною заняття. 

В даному випадку суперечності в чому? Сільська рада, яка не прийняла рішення про призупинення діяльності школи на своїй території, мала б брати участь у її співфінансуванні. Тобто якщо б погодилися на співфінансування, тоді б я сама ставила питання на підставі чого закрили цю школу. В мене  також є питання, чому не залишили, наприклад, перший ступінь. Якщо там проблема була з вчителям з 5 по 9 клас, то з початковою ланкою не було проблеми і початкову школу можна було залишити. Бо якщо у бюджетному законі пропонують не фінансувати з освітньої субвенції школи, де менше 40 учнів ,то про початкові школи взагалі не говориться. А взагалі, коли проводиться оптимізація мережі з людьми, мали б говорити про це, а не просто закрити навіть найменшу школу. Місцеві органи влади мали б врахувати усі моменти. Там взагалі дуже багато питань до директорки школи. Чому вона це сховала. Це все можна було попередити, якби вона в травні вчителям  сказала, що наприклад, знову виданий наказ про оптимізацію мережі, можливе вивільнення, що треба щось робити. Тоді батьки були б в курсі. Тут дуже велика її вина в тому, що так склалося. Через літо можна було вирішити тисячу питань. Тут просто бракувало правильної комунікації. В районі були впевнені в тому, що директорка всіх повідомила. А тут 1 вересня – і приїхали… 

Довідка

Чи проводять перевірку з приводу порушення трудового законодавства у Підліснянській школі, з цим питанням журналістка “Терміново” звернулася в управління Держпраці в Тернопільській області. Але як пояснили у прес-службі управління, вони працюють лише за зверненнями, а до них з цього приводу ніхто не звертався. 

З приводу консультацій та перевірок стосовно трудового законодавства та охорони праці можна звертатися в управління Держпраці в Тернопільській області. Адреса: вул. Шпитальна, 7, телефон: (0352)25-48-49, 25-45-09, електронна адреса: 19te@dsp.gov.uа

Інтернет-видання “Терміново” і надалі відстежуватиме, чим закінчився конфлікт між батьками і освітянами у Підлісному. 

 

Перейти до панелі інструментів