29.03.2024
Місто Новини

У Тернополі триває реставрація одного з улюблених місць для фотосесій – вілли Грабовських

Реставрацію бібліотеки № 2 для дітей на вул. Франка, 21 нещодавно розпочали у Тернополі. Ця розкішна будівля XIX століття, пам’ятка архітектури місцевого значення, колись була сімейною резиденцією заможної родини Грабовських. За Союзу тут з’явилася огорожа і жили секретарі обкому.

«Одним із зразків респектабельних вілл заможних тернополян є помешкання відомого тернопільського лікаря Олександра Грабовського. В архівних джерелах ця будівля датується 1894 роком. У радянські часи цей гарний і зручний будинок був закритий високим парканом від людських очей: тут жили перші секретарі обкому компартії. Тепер це – міська бібліотека», – так описала віллу у своїй книзі «Тернопіль у плині літ» краєзнавець Любомира Бойцун.

За даними системи електронних закупівель Prozorro реставрацію проводить ПП “Тернобуд”, вартість робіт – 778 471,35 грн. Завершити реконструкцію згідно договору мають до кінця року.   

Загалом на реставрацію приміщення та виготовлення проектно-кошторисної документації на сесії міськради виділили 850 тис грн, повідомила директорка бібліотеки Галина Компанієць. Саме виготовлення документації та отримання дозволу на реставрацію забрали дуже багато часу, зауважує вона. 

Галина Компанієць тішиться, що міськрада виділила кошти на реставрацію цієї будівлі, адже це одна з небагатьох пам’яток архітектури місцевого значення. 

– Це взагалі цінність для нашого міста, – каже вона. – Власники цієї будівлі Олександр і Ядвіга Грабовські поховані на одній із центральних алей на Микулинецькому кладовищі, там де й перший бургомістр Тернополя Володимир Лучаківський. У Тернополі живе дружина внучатого племінника Грабовських – вишивальниця Євгенія Возна. Саме вона нам показала, де їхня могила і ми вже багато років її доглядаємо. 

Реставрацію колишньої вілли Грабовських проводять вже другий раз,  продовжує пані Компанієць. 

–  Перший – у 2002 році. До того це була розвалена будівля, ми відновили 16 балясинів, дуже багато ліпнини, – каже вона. –  Зараз найголовніше – це дах, який покрився іржею, адже минуло 17 років від останнього ремонту. Його гарно почистили, залатали діри, все зробили сучасними методами. До речі, бляха на тому будинку рідна, в нас такої вже не роблять. Майстри казали, що вона настільки міцна, що її нереально зігнути. 

Вілла Грабовських – одна з найкрасивіших будівель у Тернополі, яка стала популярним місцем для фотосесій. 

– Тут фотографуються молодята цілий рік під час весільного сезону, а також знімають фільми, проводять різні фотосесії, – каже директорка бібліотеки. – Ми тільки милуємося. Єдине – хочеться навести лад на клумбах. Наприклад, у нас є багато кущів, ми хотіли б зробити з них книгу, але на це потрібні кошти, послуги ландшафтних дизайнерів. 

Читайте також: На реставрацію монастиря Бернардинів у Збаражі держава готова виділити понад 6 млн грн

Перейти до панелі інструментів