25.04.2024
Новини Політика

Чому деякі тернопільські “слуги народу” не голосували за законопроект 1009

Список 44-х депутатів, які не голосували, утримались чи голосували проти законопроекту №1009, опублікував 20 вересня Центр Протидії Корупції. Законопроект передбачав дозвіл на прослуховування для ДБР і НАБУ, а також відміну поправок Лозового.

Про це у своєму Facebook повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

  • 44 “слуги народа” похєрили Зеленського та провалили його законопроект щодо прослушки для НАБУ і ДБР, вбивства правок Лозового та інших критичних норм, – пише Шабунін. – Вони, бачите, злякалися норми, що правоохоронці можуть їх прослуховувати і обшукувати без дозволу Ради. При тому, що ця норма вступала в силу 1-го січня 2020 року.

Більш розлоге пояснення з’явилося на сторінці Шабуніна і Центру протидії корупції на світанку 20 вересня.

  • До чого тут недоторканість, спитаєте ви, її ж депутати вже ніби скасували? – пояснює Віталій. – Так то воно так, але ні. Рада дійсно виключила норму про імунітет з Конституції. Проте в КПК та законі про статус нардепа є норми, які вимагають дозволу ВРУ для, наприклад, прослуховування чи обшуку депутата. Якщо ці норми не прибрати, то навіть після вступу в силу змін в Конституцію, розслідувати депутатів буде майже неможливо. А як їх розслідувати, якщо для слідчих дій по них все одно треба дозвіл Ради? А якщо не можна нормально рослідувати, то до вручення підозри та затримання навіть не дійде. І що толку, що підозру тепер можна без дозволу Ради вручити, якщо зібрати для неї докази і далі буде майже не можливо?!

У ЦПК припускають, що частина “слуг народу” дуже хоче зберегти свою депутатську недоторканність. Це при тому, що і вони, і Зеленський обіцяли її скасувати. Так само вони обіцяли дозволити НАБУ самостійну прослушку і скасувати правку Лозового.

Публікують і список зрадників.

Серед них бачимо імена двох “слуг народу” від Тернопільщини – Андрія Богданця (163 ОВО) та Ігоря Василіва (164 ОВО). Особливо дивно бачити другого, адже автомайданівець завжди боровся з корупцією. Тому журналісти видання “Терміново” попросили його прокоментувати ситуацію. 21 вересня у Фейсбуці Василіва знаходимо розлоге пояснення його діям.

Нардеп пише, що законопроект відправили на повторне читання, оскільки в окремих депутатів є запитання до деяких пунктів закону. На думку Ігоря Василіва, краще почути відповіді на застереження, за потреби внести необхідні правки і проголосувати. 

  • Ті ж, хто мене знають роками, в принципі навіть уявити не можуть, що я нібито “боюся” прослуховувань та обшуків чи то від НАБУ, чи від ДБР, що мені зараз закидають після вчорашнього не голосування за даний законопроект, – коментує Ігор Василів. – Це повний абсурд, враховуючи те, що я особисто декілька років свого життя віддав у тому числі роботі в Раді громадського контролю НАБУ, де разом з іншими громадськими активістами допомагав відбирати кандидатів на посади співробітників Бюро. Я не боявся обшуків минулі 5 років як громадський активіст, так само не боюсь їх і в ролі нардепа. Я лише за те, щоб ми не займалися профанацією боротьби з топ-корупціонерами, що полюбляла минула влада, бо ми вже мали практику, коли усі незаконно збагачені фактично були амністовані через те, що депутати прийняли, а президент підписав Закон (про незаконне збагачення) який суперечив Конституції. І на сьогодні їх вже не можливо притягнути до відповідальності. Вам ще не набридло бігати по колу? Мені вже набридло, якщо чесно.

Пан Василів робить і P.S.: “Я як і люба інша людина робить помилки….”

Що ж на сторінці в Андрія Богданця? Привітання з Різдвом святої Богородиці. Це, безумовно, дуже важливо, але пояснень нема, тому ми звернулися до пана Богданця в приват. Як тільки він відреагує на повідомлення – опублікуємо.

Перейти до панелі інструментів