24.04.2024
Молодь Новини

“Кінцевий результат цієї книги позитивний, але треба хотіти це побачити”. Поліція розслідує самогубство школярки після прочитання відомого роману

Розслідування провадження про самогубство 14-річної школярки з Тернопільщини проводить Бережанський відділ поліції. Підстав вважати, що хтось спонукав дівчинку накласти на себе руки поки що не виявлено, повідомив під час прес-конференції 18 вересня начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович. 

Трагедія сталася 26 серпня у селі Надрічне Бережанського. 14-річну дівчину знайшли повішеною. Батьки її розлучені, на той час перебували на заробітках за кордоном. У селі говорили, що дівчинка грала небезпечну гру у соцмережах, яка спонукає до самогубства. Проте як повідомляють правоохоронці, вона читала популярну серед молоді книгу (назву з етичних міркувань не називаємо – прим. ред).

– Дійсно дівчинка читала книжку російського автора і у її соцмережах було багато цитат звідти, – каже Петро Тихович. – На жаль, відсутність батьківського спілкування – одна з причин, що стався такий непоправний випадок. 

Негативні дописи про зміст життя

Кінцевий результат цієї книги нібито позитивний, продовжує Петро Тихович. 

– Там йдеться про те, що незважаючи на всі негативні моменти, треба жити. Але треба дочитати до кінця і хотіти побачити позитив, – каже він. – Коли ми розглядаємо даний випадок, бачимо систематичні негативні дописи цієї дівчинки про життя, про її зміст в житті і дуже багато саме негативних цитат з цієї книги.

Дитячі самоушкодження, залишення дітьми місця проживання – коріння всіх цих проблем у сім’ї, зауважує пан Тихович. 

– Це відсутність достатнього батьківського спілкування , іноді нерозуміння потреб дитини, – каже він. – Тому що виховувати дитину так, як нас виховували наші батьки, зараз неможливо. Бо світ розвивається шаленими темпами, і якщо діти не отримали відповіді на питання, бо батьки не хочуть спілкуватися через ті чи інші причини (втомлені або просто не хочуть, щоб їх чіпали), тоді діти будуть шукати все в інтернеті. І на жаль, не завжди це будуть адекватні відповіді. В дітей виробляється асоціальна поведінка, вони втрачають сенс життя , розуміння для чого воно їм потрібне.

Всі проблеми – з дитинства

10 вересня правоохоронці провели акцію з нагодя дня запобігання самогубств і самоушкоджень серед дітей “Посміхнись життю, ти йому подобаєшся”. Основна мета запобігти таким випадкам. Окрім того, з метою профілактики працівники поліції приходять у школи на батьківські збори і спілкуватимуться з дорослими, аби вони звернули більше уваги на стосунки з дітьми. 

– Тому що всі наші проблеми починаються з нашого дитинства, з булінгу, відсутності спілкування з батьками, особливо матері з донькою, сина з батьком, – каже Петро Тихович. – У підлітковому віці, коли формується особистість, дитина здається доросла, але немає імунітету до негативу, який є у повсякденному житті. І якраз цей негатив при відсутності спілкування переважає те хороше, що є в дитині, і вона не бачить змісту у подальшому своєму існуванні. Завдання батьків – виявити це і запобігти.

Перейти до панелі інструментів