28.03.2024
Громада Новини

В Україні переатестують прокурорів і зменшать їхню кількість

Верховна Рада 19 вересня проголосувала за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (1032). Його вніс до парламенту глава держави Володимир Зеленський.

Законопроект в в другому читанні і в цілому підтримали 259 депутатів, повідомляє сайт Центр Протидії Корупції.

Відповідно до тексту, Генпрокуратура стає Офісом Генерального прокурора, регіональні прокуратури  — обласними, місцеві прокуратури окружними, а військові прокуратури взагалі ліквідовуються. Водночас передбачено можливість створення спеціалізованих прокуратур.

Президентський проект передбачав оптимізацію штату до до 10 тисяч осіб, однак у фінальній редакції ця пропозиція виключена. Раніше генпрокурор Руслан Рябошапка повідомив, що штат все одно будуть оптимізувати і без змін до закону, але після здійснення аудиту. Останній має і дати відповідь на те, який штат потрібен системі прокуратури.

Також відбудеться загальна атестація всіх чинних прокурорів — її здійснюватимуть спеціальні кадрові комісії у два етапи: іспит із практичним завданням та співбесіда. У системі залишаться лише ті, хто успішно складуть атестацію. Ці прокурори матимуть право на підвищення оплати праці, яка відбуватиметься поетапно.

Відповідно до тексту, зупиняється діяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до 1 січня 2021 року, а чинні члени КДКП фактично звільняються. На цей час розгляд дисциплінарних справ перекладається на кадрові комісії, які будуть діяти в Офісі Генпрокурора та обласних прокуратурах.

Кадрові комісії також тимчасово відповідатимуть за атестацію та добір нових прокурорів на вакантні посади. Склад кадрових комісій та порядок їхньої роботи також визначить Генпрокурор.

Очільник Генпрокуратури, згідно із законопроектом, отримує право звільняти прокурорів Офісу генпрокурора та адміністративних посадовців без жодних погоджень з Радою прокурорів, як це передбачено зараз.

Крім того, законопроект закладає основи для електронного документообігу, який має витіснити неефективну паперову тяганину.

Коротку версію проекту закону опублікували на сторінці АвтоМайдану.

Тепер на нас чекає:
 Атестація абсолютно всіх працівників прокуратури;
 Зменшення загальної кількості прокурорів;
 Ліквідація військових прокуратур;
Припинення роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Перейти до панелі інструментів