02.05.2024
Новини

У Тернополі – наймасштабніша театральна подія року. Стартував XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют»

Уже всімнадцяте поспіль восени Тернопіль перетворюється на столицю театрального мистецтва. Фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют», заснований 1999 року колишнім очільником театру ім.Т.Шевченка Михайлом Форгелем за концепцією всесвітньо відомого режисера Леся Курбаса. Розпочавшись 15 вересня, фестиваль чекатиме тернополян та гостей міста до 22 вересня у стінах Тернопільського  академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Ірина Папуша

Про особливості цьогорічного фестивалю розмовляємо із завідувачкою літературно-драматургічної частини театру, секретаркою експертного журі фестивалю Іриною Папушею.

  • Історія фестивалю багата. Він став першою сходинкою для багатьох молодих режисерів, – розповідає Ірина Папуша. – Наші нещодавні дебютанти сьогодні вже очолюють театри, стали художніми керівниками, головними режисерами, їхні імена відомі не лише на мапі всеукраїнських фестивалів, а й знані за кордоном. Спершу фестиваль передбачав дебют лише режисерських робіт. Тепер ми розширили його горизонти: розглядаємо дебют молодих драматургів, хореографів, акторів, композиторів, сценографів, – усіх причетних до театрального дійства. 
  • Наскільки готовий театр до фестивалю?
  • Готові на 200%! Ми дуже старалися! Сподіваємося гостинно, радісно, цікаво провести фестиваль. Очікуємо, що наше місто зачарує дебютантів і всі учасники повернуться щасливими та з новим досвідом і здобутками. 
  • Яким бачите сьогоднішнього глядача фестивалю?
  • Програма фестивалю заздалегідь будувалася так, щоби кожен глядач міг знайти виставу, цікаву для себе. Чекаємо на молодь, яка вже відчула, що театр – це модно. Є, безумовно, і зрілий глядач, який традиційно відвідує кожну фестивальну виставу. В цілому, всі, хто до нас приїздить, зазначають, що наш тернопільський глядач дуже щедрий на оплески, уважний, можливо, у дечому і прискіпливий, але дуже приємно з ним зустрічатися.
  • Чи впливають, на Ваш погляд, політичні події, що розгортаються у нашій країні, на підході акторів і режисерів до постановки вистав?
  • Дуже впливають, і дуже часто не лише у фестивальних афішах, а й у щоденних репертуарах театрів заявляються теми, які торкаються війни, особистих переживань людей, які повертаються у мирний простір і не можуть себе у ньому знайти. Зокрема, фестивальна патріотична трагікомедія «Патріс» демонструватиме пошук людиною себе у війні і після війни. І, відповідно, молодь у революції театральній хоче щось змінити, щось зрушити з місця. Хоче зробити певний виклик, викликати вибух емоцій у глядача, змусити глядача замислитися, поставити знаки запитання. Закликає звернути увагу на передумови поведінки і негативних персонажів і пропонує замислитися, чому саме так. Театр має ставити запитання, чому? 
  • Чи доступна, на Вашу думку, вартість квитків?
  • Ціна квитків абсолютно прийнятна – 50-100 грн у партері.
  • Чого очікуєте від фестивалю?
  • Ми очікуємо нових відкриттів. Сподіваємося, що кожен учасник повернеться номінованим і презентованим. Хочеться також сподіватися, що молодий глядач цікавитиметься нами, прагнутиме зустрічі з нами. Дякуємо колективам, які у такий непростий час до нас приїхали. Дякуємо меценатам.

Оцінюватиме новаторські спроби й здобутки дебютантів журі, у складі якого головний режисер Тернопільського   академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, народний артист України Олег Мосійчук, директор фестивалю, художній керівник Тернопільського театру, заслужений артист України Борис Репка, режисер-постановник театру, заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила, завідувач кафедри театрального мистецтва факультету мистецтв ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, професор, народний артист України В’ячеслав Хім’як, актриса Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народна артистка України Таїсія Литвиненко. Традиційно очолює журі народний артист України, лауреат національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Федір Стригун. Поряд із фахівцями-театрознавцями працює журналістське журі, яке може у чомусь не погоджуватися із професійними суддями. Очолює  його головний редактор журналу «Літературний Тернопіль», член НСПУ, заслужений діяч мистецтв України Богдан Мельничук.

Відкрив цьогорічний фестиваль «Театральні вечори. Дебют» Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» містерією «Тіні забутих предків» за твором Михайла Коцюбинського, запрошуючи глядачів перенестися у минуле, на карпатські полонини, де життя неможливе без звуків трембіти, дримби, цимбалів, автентичних пісень і танців, де так тісно переплітається буденне й містичне, людське й потойбічне.

  • Федір Стригун
  • Шукайте в собі ці тіні забутих предків. Поки ми їх пам’ятаємо, , поки вони живуть в наших серцях, у пісні, в тексті, в музиці, в душі, в небі, в землі, доти ми – народ, доти ми – люди, і тільки дякуючи цим почуттям ми можемо себе зберегти навіки як нація, – підсумував першу конкурсну виставу Федір Стригун.

 

  • Дуже тепла зала, – ділиться враженнями режисерка і авторка інсценізації Тетяна Матасова. – Приємні, щирі, яскраві люди. Приємно було виступати. Чудова сцена, чудові працівники театру. Божественна атмосфера. Я відчувала себе маленькою дівчинкою, перед якою відкриваються дива, тому хвилювання були лише приємні. Не було паніки, не було страху. Хотілося розповісти цю історію  – сповнену глибинною фольклорною природою, історію вічного кохання і світлих почуттів, яких у наш час дуже мало і тому варто до них прагнути. А фольклор – це те, що передається нам з колисковою. Без цього нікуди, це – найглибша розмова з душею.

 

  • Такі фестивалі мають формувати сьогоднішню естетику українського новітнього театру, – ділиться міркуваннями член журі В’ячеслав Хім’як. – Вразити сьогоднішнього глядача дуже важко. Українську класику грати дуже важко, бо це передбачає поєднання молодості персонажа з одного боку та глибокої мудрості й життєвого досвіду з іншого. Бажаю учасникам фестивалю нагород, перемог, щедрих оплесків тернополян, задоволення від того, як їх сприймає глядач.

 

XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» триває і запрошує усіх стати учасниками незабутнього театрального дійства. З програмою фестивалю і анотаціями до кожної з вистав можна ознайомитися тут.

 

Підготувала Валентина Січкоріз

 

 

Перейти до панелі інструментів