26.04.2024
Новини

Розпочинаються “Тернопільські театральні вечори”. Програма фестивалю та анотації до вистав

Від сьогодні, 15 вересня, упродовж тижня театр даруватиме багато різних емоцій. Розпочинається найочікуваніша подія театрального року – 17-й Всеукраїнський фестиваль “Тернопільські театральні вечори. Дебют”. Упродовж восьми вечорів на сцені Тернопільського академічного обласного драмтеатру ім. Т.Шевченка свої вистави представлять вісім українських театрів з Києва, Львова, Черкас, Рівного, Хмельницького, Луцька.

 

Відкриється фестиваль у неділю, 15 вересня, виставою Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня» «Тіні забутих предків». Усім відома історія карпатських Ромео і Джульєти здивує відтворенням старовинних українських обрядів і пісень.

У другий фестивальний день, 16 вересня, тернополян запрошує столичний театр сузір’я на виставу “Украдена краса” у постановці Богдана Гнатюка.

Вечір у дешевому мотелі не віщував для журналіста-невдахи Романа нічого цікавого, окрім написання рекламного буклету. Аж доки в номер до нього не постукала перелякана дівчина, яка поселилась у сусідньому номері. Вона випадково стала свідком таємниці – виявляється, у головного магната країни є чимала колекція крадених шедеврів світового живопису. Тепер дівчина ховається, тому що боїться, що за нею прийдуть. Але Роман її вже не чує. Він почав писати сенсаційну статтю. Та чи буде вона завершеною?

17 вересня. Третій фестивальний день. На тернопільській сцені – Національний театр імені Марії Заньковецької (Львів).

«Емігранти» – одна з найвідоміших п’єс польської драматургії та світового театру загалом. У ній автор – Славомир Мрожек – сміливо говориться про те, що зазвичай намагаються тримати в таємниці. Тема свободи, сім’ї та справжніх людських страхів стають головними у бесідах двох чоловіків-емігрантів, які через різні обставини змушені разом мешкати в невеличкій кімнаті-комірчині під сходами.

Один із них інтелігент, що мріє написати книгу про свободу, а інший – простий робітник.

На сцені театру запрезентують відверті розмови, ідейні конфлікти, а відтак розуміння сутності свободи, закону та розумного суспільства.

Режисер вистави Вадим Сікорський переконаний, що ця п’єса з роками не втрачає своєї актуальності, а все більше стає близькою для кожного народу.

 

18 вересня Черкаський театр покаже, що буває зі зрадниками.

Хочете посміятися від душі? Тоді обов’язково приходьте на неймовірний спектакль «Обережно, жінки!» Вам гарантований вечір тонкої іронії і яскравого гумору.

19 вересня – вистава Рівненського театру “Вечеря з диваком” за п’єсою Ф.Вебера.

У заможного книговидавця П’єра та його друзів є одне дивне хобі. Щотижня вони збираються на спільну вечерю і обов’язково запрошують… дивака, гостя, над яким можна було б цілий вечір жартувати. Коли надходить черга П’єра презентувати свого «дивака», з яким книговидавець познайомився напередодні, усе йде шкереберть, йдеться в анотації до вистави.

Інтерпретацію відомої шекспірівської комедії “Приборкання норовливої” привезуть 20 вересня (п’ятниця) актори Хмельницького драмтеатру ім. Старицького.

У комедії Шекспіра норовлива Катаріна стає справжнім тягарем для власного батька. Через важкий характер дівчини він не може знайти для дочки нареченого. На відміну від молодшої покірної сестри Катаріни, до якої чоловіки шикуються в чергу. Та життя непередбачуване. Виявляється, кохання може все змінити.

Волинський театр 21 вересня (субота) представить виставу у постановці Михайла Ілляшенка за п’єсою Альдо Ніколаї “Повернення в Соренто”.

Зворушлива та кумедна, але водночас глибока та сумна вистава про парадокс людського існування. Випадкова зустріч трьох літніх людей стає для кожного із них промінчиком світла і надії у сповненому гіркотою житті.

«Patris» — остання вистава фестивалю, яку у неділю, 22 вересня, зіграють актори Київського театру “Актор”. Це – вистава про двох молодих журналістів, що шукають на київському вокзалі свою власну внутрішню батьківщину. Свій шлях і своє кохання. 20 документальних інтерв’ю, власне журналістське розслідування. Пісні, бійки, відбірна лайка, трохи алкоголю для глядача, та ще менше легких наркотиків. Вистава про наше сьогодення — сумне й смішне одночасно.

Вартість квитків на усі вистави фестивалю – 100 гривень. Їх можна придбати онлайн.

Перейти до панелі інструментів