25.04.2024
Новини

Зануди чи представники складної професії? 13 вересня – День комп’ютерника і програміста

День комп’ютерника і програміста – неофіційне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 (два у восьмому ступені) обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта. У високосні роки це свято потрапляє на 12 вересня, в невисокосного – на 13 вересня.

Цього дня журналісти видання “Терміново” вирішили поспілкуватися з представниками цієї професії. Чи відповідають дійсності стереотипи про програмістів? Чи справді вони не люблять спілкуватися і ведуть нудний спосіб життя?

 

Костянтин Матвіїшин

Чому ти вирішив стати програмістом? Яку ти бачиш перспективу в майбутньому?

К: Програмування – досить складна професія, але опанувавши яку, ти зможеш не тільки гідно заробляти і мати перспективи кар’єрного росту, в тому числі і поїздки за кордон, але й мати інструменти для того, щоб втілювати в життя свої ідеї.

А які ідеї ти б хотів втілити у життя?

К: Написати гітарний тюнер. Це така штука, щоб настроювати інструменти.  Ну, а далі тільки фантазія)

Як ти вважаєш, чи можна вивчитися на програміста самостійно?

К: Немало прикладів молодих програмістів-самоучок, які дають кращі результати, ніж офіційно сертифіковані випускники навчальних закладів. Головне – бажання і наполегливість. Навчитися самому досить реально.

Займатися програмуванням нудно чи азартно?

К: Для когось – нудно. Для когось – найкраще заняття в житті, за яке ще й платять. Кожен займає якусь роль у цьому житті і вибирає свій власний шлях.

Що найважче і що найлегше у цій професії?

К: Професія програміста вважається однією з найважчих у світі. Вона змушує думати, вчитися дисципліни, змушує виходити із зони власного комфорту і проводити дуже багато часу над пошуком, аналізом і вирішенням проблем.

Найлегше у цій професії, при наявності хороших знань і досвіду – знайти роботу. Для хорошого програміста всі двері відкриті. У цій сфері ІТ пропозиція завжди значно перебільшувала попит.

 

Михайло Творко

Три причини, чому тобі подобається працювати в сфері програмування?

М: Хороша заробітна плата, гнучкий графік роботи.

Що найважче у твоїй роботі?

М: Іноді буває складно знайти спільну мову з клієнтами або з колегами по команді. Таке буває рідко, але все ж буває. Що до технічної сторони, то нічого надскладного немає, все вирішується і все виясняється.

Над чим ти зараз працюєш?

М: Над забезпеченням якості проектів)) Більше сказати не можу, бо конфіденційна інформація.

Чи бували якісь курйозні випадки? Які?

М: В роботі таких випадків не було, хіба випадки на різних заходах, на корпоративах і т.д. Більше сказати не можу)

В тебе великі амбіції? Яким ти бачиш своє майбутнє?

М: Бачу своє майбутнє більш творчим в суміжній спеціальності, можливо, в дизайнерській. Не планую бути QA до кінця життя. (QAQuality Assurance. Забезпечення якості, перевірка продукту на відповідність поставленим вимогам). І треба більшу зп.

 

Олександр Бойко

Що тобі подобається в програмуванні?

О: Мені подобається, що можна працювати, майже ні з ким не спілкуючись, можна займатися фрілансом і отримувати високу зарплату. Не дуже люблю взаємодіяти з людьми, я по суті інтроверт.

Чому фріланс? Любиш подорожувати?

О: Люблю сидіти вдома і не люблю фотографуватися) Але, звичайно, зручно, коли можна працювати з любої точки світу, аби був інтернет і ноутбук.

А що не подобається в роботі?

О: А що може не подобатися?)

 

Сергій Хохан

Як ти став програмістом? Чому саме ця професія?

С: Спонтанно вийшло. Кинув університет, зрозумівши, що мені не подобається спеціальність. В мене був друг програміст, який багато заробляв, ось це мене, напевно, і наштовхнуло на думку, чому б не спробувати. Все пішло досить легко для мене, ось і займаюся цим.

Фріланс чи офіс? Чому?

С: Однозначно фріланс. Можна багато подорожувати і самому вирішувати скільки годин в день працювати. Головне виконати поставлену задачу. Звичайно, робота потребує часу і ти не дуже насолодишся Парижем, коли увесь день проводиш за комп’ютером у номері чи навіть в кафе, але саме усвідомлення, що ти в Парижі піднімає настрій, чи не так?

Що для тебе успіх?

C: Напевно, працювати в Google, але там занадто мало вихідних))

Що можеш порадити початківцям?

С: Бути цілеспрямованими або знайти те, що більше по душі.

 

Підготувала Таша Сенченко

Перейти до панелі інструментів