29.03.2024
Аналітика Громада Новини

“Дим та кіптява, ріже очі, пече у горлі”. Чому досі не загасили пожежу на сміттєзвалищі у Старому Збаражі?

Вже тиждень димить на сміттєзвалищі у Старому Збаражі. Займання виникло ще 1 вересня і поширилось на гектари. Люди скаржаться на сморід, від якого важко дихати. 

“Дим та кіптява, ріже очі, пече у горлі. Перші дні пожежу гасили, але марно, а сьогодні цілий день ще звозили свіже сміття, – написала 5 вересня у соцмережі “Фейсбук” Мар’яна Кирилюк. – Всі хто живе поруч, вже задихаємось від диму та смороду. Доки ми будемо труїтися?”

6 вересня зранку через дим не було видно сусідніх будинків,  а запах пробирався через пластикові вікна, зауважує жінка. У коментарях у соцмережі люди цікавляться, що робить місцева влада, яких заходів вживають. 

Як вирішують цю проблему, журналістка “Терміново” запитала Збаразьку міськраду, екоінспекцію, управління ДСНС. 

Врятують дощі

Як повідомила прес-секретарка управління ДСНС в області Ірина Крупа, загорання на сміттєзвалищі ліквідоване. Зараз як такої пожежі нема, йде тління всередині. 

– Рятувальники виїжджають на місце і проливають водою ті місця, звідки йде дим, – каже пані Крупа. – Але це такі пожежі, як на торфовищах, які характеризуються тлінням. Воно відбувається всередині і не завжди є зовнішні ознаки. Зверху може бути дим, а може і не бути. Воно собі просто помалу тліє, тому ліквідовується довго. Гасіння триває, такі речі швидко не ліквідовують. Зараз рятувальники їздять, лиють воду, перегортають все – це робота тривала. До того ж зараз спека, що сприяє займанню. Цю ситуацію можуть порятувати дощі, тоді звичайно буде полегшення.

Фото: Віктор Маслей

Це замкнуте коло

Управління ДСНС працює на сміттєзвалищі кожного дня. Їм організували підвіз води, повідомив в. о міського голови Збаража Роман Напованець (міський голова зараз на навчанні у Києві – прим. ред). 

Пан Напованець зауважує, що сміттєзвалище несанкціоноване і є судові рішення з цього приводу,  але вони переважно стосувалися різного виду робіт із зазначенням термінів, і комунальне підприємство міськради, яке займається вивезенням сміття, над цим працює. Але наразі проблема не вирішена. 

– Ми від міської ради кожного кварталу звертаємося до райадміністрації з проханням надати місце для розроблення нового сміттєзвалища, – каже пан Напованець. – Адміністрація розсилає все по селах, сільські ради відмовляються. Ніхто не хоче у себе смітєзвалища. Це замкнуте коло. Ми не маємо більше куди вивозити сміття. Ми готові возити в Малашівці, оплачувати за вивіз сміття туди. Але це теж не так просто, не ми такі рішення приймаємо. 

Штраф – 865 грн

Займається проблемою сміттєзвалища у Старому Збаражі і екоінспекція. Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц, інспекція вже проводила там перевірки. І в кінці 2017 року у зв’язку з тим, що порушені всі вимоги,  направила до Тернопільського окружного адміністративного суду позовну заяву для того, щоб припинити діяльність даного сміттєзвалища. Його обслуговує комунальне підприємство Збаразької міськради “Добробут”.

Це несанкціоноване  сміттєзвалище, яке розташоване на території Чернихівської громади. А всі відходи – це відходи Збаразької громади, пояснює пан Ференц. І у зв’язку з тим, що їм поки що нема де вивозити відходи, була прийнята мирова угода. В результаті   комунальне підприємство міськради зобов’язалося виконати всі умови щодо приведення цього сміттєзвалища до вимог чинного природоохоронного господарства. В тому числі дотримуватись всіх можливих правил його експлуатації, тобто недопускати загорання і спалювання. 

– Як бачимо зараз дане рішення окружного суду не виконується, підприємство ми вже про це повідомили, – каже Едуард Ференц. – І сьогодні наші інспектори поїхали туди і ми будемо складати на них протокол про  адміністративне правопорушення, фіксувати цей факт. Збаразькій міськраді будемо рекомендувати, щоб вони вживали заходів, щоб це сміттєзвалище не диміло, тому що сміття продукує їхня громада. Поверхневої пожежі там вже немає, її погасили, але сміття димить всередині, його треба перевертати, заливати, а не чекати дощів. Їх нема чого чекати, бо люди задихаються. 

Штраф для комунального підприємства за невиконання рішення суду – 865 грн, додає пан Ференц. 

– Можливо вдасться порахувати збитки. То буде більша сума, – каже він. 

Ситуацію контролюють

Увечері 6 вересня з’явилася інформація про ліквідацію пожежі на сміттєзвалищі на сторінці начальника управління ДСНС в Тернопільській області Віктора Маслея. Проте він зауважує, що ще залишаються осередки тління.

“Пожежу на стихійному сміттєзвалищі ліквідовано. Вже більше тижня контролюємо ситуацію та проливаємо окремі осередки тління. Небезпек та загроз немає, – інформує пан Маслей. – Тліє сміття на глибині. Ліквідація таких загорань є тривалим по часу та можливе лише в комплексі з рекультивацією сміттєвого полігону власником (якого як розумієте немає). Районним відділом управління ДСНС ініційовано позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (о 09:00 год 07.09.2019) для розгляду даного питання, визначення відповідальних осіб, переліку техніки комунальних та приватних підприємств яка може бути задіяна для проведення заходів з рекультивації стихійного звалища, підвозу води та ін. Ще раз прошу з розумінням віднестися до роботи пожежних, адже тління відбувається на глибині без доступу повітря, а вода лише гасить загорання на поверхні або верхнього шару сміття… Долучення місцевої влади дозволить залучити відповідну техніку та ліквідувати повністю наслідки загорання”.

Перейти до панелі інструментів