29.03.2024
Мандри Новини

Лицарські бої, середновічні дами, тортури у підземеллі. У Збаразькому замку провели нічну екскурсію

Лицарі, дами у середньовічних сукнях, тортури у підземеллі, похід з факелами, вальс, – все це могли побачити учасники нічної екскурсії у Збаразькому замку 22 серпня. Екскурсія почалася о 21.00, коли вже стемніло і тривала близько двох годин. 

– Перед відвідувачами постала середньовічна романтична казка з елементами пригод, – розповідає  начальниця відділу обслуговування туристів Національного заповідника “Замки Тернопілля” Ольга Станкевич. – Ми залучили лицарів, був похід з факелами, розіграли середньовічну сценку у підземеллі. 

Практика проведення нічних екскурсій існує у багатьох замках України – в Дубенському, Острозькому, Кам’янці-Подільському. На Тернопільщині ще такого не було, продовжує пані Станкевич. Ця екскурсія  не прив’язана до історичних дат, а більш театралізована, стилізована і костюмована. Усі хто брав участь у постановці, були одягнуті у середньовічних сукнях та костюмах. 

У театралізованій постановці взяли участь близько 20 чоловік. Всі вони працівники відділу обслуговування туристів та масово-освітньої роботи заповідника “Замки Тернопілля” – екскурсоводи і наукові працівники. А також реконструктори із ГО “Збаразький гарнізон”, яка діє при заповіднику.  

– Такі екскурсії зараз модні і музейники шукають нові шляхи залучення аудиторії, тому що туристи хочуть нових вражень, емоцій, хочуть побачити щось незвичайне, таємниче, – каже Ольга Станкевич. – На нічну екскурсію ми запросили представників місцевої влади, обласного управління туризму, туристично інформаційного центру м. Тернополя, керівників туристичних фірм. Потім ми вирішили запросити і збаражчан, щоб вони не ображалися. Тому ми анонсували подію у соцмережі “Фейсбук” і людей прийшло аж забагато. Загалом присутніх було близько 100 чоловік. 

Це була безкоштовна екскурсія-презентація, зауважує пані Станкевич. А зараз бухгалтерія складає кошторис, який через кілька днів оприлюднять на сайті Національного заповідника “Замки Тернопілля”. Такі екскурсії будуть організовувати для туристів, яких привозитимуть у Збараж турфірми. У групі повинно бути 25-30 чоловік.  

Відгуки про екскурсію позитивні, люди вражені, каже начальниця відділу обслуговування туристів.

– Також ми запросили шоу-балет “Ларівель” і вони показали стилізований танець “Гра Престолів”, а ще провели майстер-клас з вальсу. Всі охочі могли танцювати у відреставрованій залі Збаразького замку, де відбувалися середньовічні бали. 

Коли буде наступна нічна екскурсія у Збаразькому замку, наразі невідомо. За анонсами стежте на сайті Національного заповідника “Замки Тернопілля” та на сторінці у соцмережі “Фейсбук”. 

 

Перейти до панелі інструментів