25.04.2024
Новини Оперативно

Верховний Суд визнав незаконність тернопільських тарифів на транспорт (ОНОВЛЕНО)

– Влада міста Тернополя програла справу у Верховному Суді: незаконність тарифу у громадському транспорті констатована на найвищому судовому рівні, – пише у Фейсбук Ростислав Небельський. – Тим часом, через безхребетність місцевих депутатів і всієї вертикалі державної влади незаконний тариф діє de facto і скоро будемо “святкувати” річницю тарифних діянь правових сепаратистів.
Свою обіцянку перед Тернополянами я виконав, чому не виконують рішення судів – запитуйте у своїх депутатів та мера.

Як розповів Ростислав Небельський, судді засідали у порядку закритого засідання і не викликали сторін, оскільки вважали, що в матеріалах справи є достатньо інформації. Рішення датоване 8 серпня,однак опублікував його тернополянин тоді, коли отримав повний текст.

– По суті розгляд Верховного Суду – це була остання надія міськради, бо у випадку задоволення їхньої скарги отримали б можливість зняти із себе відповідальність за усі ці дії із тарифами, – пояснює він. – Але тепер рішенням Верховного Суду констатовано незаконність рішення про тарифи від 30 жовтня 2018 р. Незаконний тариф, фактично, діяв від 30 жовтня, і ці всі нові рішення, які вони приймали уже у травні 2019 р., по суті, також незаконні, бо базувались на одних і тих самих документах. Верховний Суд навіть це рішення “Тер Аудиту” забракував (суд сказав, що звіт не може замінити аналіз регуляторного впливу та був складений після прийнятий оскаржуваного рішення – прим. ред.). Словом, тотальний безлад. Але тим не менше, через відсутність якоїсь принципової позиції будь-кого із депутатів міськради, це все продовжує діяти.

Так, як нагадує адвокат, після оскарження рішень виконкому про встановлення нових-старих тарифів, виконком скасував свої ж рішення та передав повноваження щодо встановлення тарифів управлінню транспорту та зв’язку. Начальник згадуваного управління – Ігор Мединський видав новий наказ про встановлення по-новому тих же старих тарифів.

– Вони це зробили для того, аби не потрібно було щоразу збирати виконком, як тільки я оскаржу рішення виконкому про тарифи, – додає Ростислав Небельський. – А так очільник управління може собі щоразу видавати нове рішення про тарифи, як тільки суд розгляне справу не на користь влади. Так, коли я звернувся до Мединського із інформаційним запитом, що дайте мені копію тих наказів, то вони мені відмовили, а написали, щоб я уточнив, яких саме наказів із реквізитами. Вигадають що-небудь, аби не дати того, про що запитував.

Тепер, за словами Небельського, у міськраді кажуть, що тарифи законні, адже є відповідний наказ Мединського. Але, фактично, усі ці рішення виконкому, накази начальника управління транспорту є ланцюжком, який має одну основу і та основа визнана Верховним Судом незаконною.

Чи якось відреагує міськрада на рішення Верховного Суду, ми поцікавились у прес-службі міськради. Відповідь спершу з’явилась на сайті міськради, згодом її отримали і ми. Як заголовок, так і зміст повідомлення збивають з пантелику чи не кожного, хто прочитав про визнання незаконними тарифів Верховним Судом. Адже міськрада каже, що чинні тарифи – законні, а у соцмережах поширюють неправдиву інформацію.

Зокрема, міськрада під заголовком “Суд підтвердив законність тарифів на проїзд у громадському транспорті Тернополя”  говорить про зовсім інше рішення – зокрема, про рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, не Верховного.


-Звертаємо увагу мешканців, що інформація, яку поширюють окремі особи у соціальних мережах про нібито скасування Верховним Судом рішення про тарифи, є абсурдною, недостовірною та провокаційною, – пишуть на сайті міськради. – Адже Верховний Суд розглядав зовсім інше рішення – №819 від 30.10.2018 року, яке давно втратило чинність.

Фактично маємо таку ситуацію: виконком кілька разів приймав рішення про встановлення тарифів – в усіх була одна і та ж вартість проїзду,однак документи мають різні №№ та дати прийняття. І черговий документ про встановлення нового-старого тарифу виконком приймав тоді, як тільки-но тернополянин доводив у суді незаконність тарифу. Відтак виходить, що адвокат говорить про сам тариф,а міськрада говорить про номер рішення, яким він встановлювався.

Рішення Тернопільського адміністративного суду, на яке зісилається міська влада, наразі немає у публічному доступі. Не бачив його і Ростислав Небельський.

Перейти до панелі інструментів