19.03.2024
Новини

Виконком уповноважив управління транспорту встановлювати тариф на проїзд у маршрутках

На виконкомі міської ради цього тижня прийняли чергове рішення, що стосується тарифів на проїзд у громадському транспорті. Завдяки такому рішенню, каже адвокат, міська рада намагається вкотре ухилитись від виконання рішень судів.

Зокрема на виконкомі міськради 12 червня  йшлося про передачу повноважень. Прозвучало воно дослівно так: “Виноситься на розгляд проект рішення про надання повноважень. Проект рішення погоджено, зауважень немає. Йдеться про тарифи”. Члени виконкому проект підтримали.
Що ж кому передавали на виконкомі і хто кого уповноважував, ми перепитали у прес-службі міськради. Як повідомили вони 14 червня, йшлося про уповноваження управління транспорту, комунікацій та зв’язку здійснювати реалізацію повноважень щодо  встановлення (коригування) тарифів для перевізників на перевезення пасажирів автомобільним транспортом в м.Тернополі. А також – про втрату чинності рішення виконавчого комітету від 02.05.2019 р. №419 «Про тарифи на перевезення пасажирів автомобільним транспортом в м.Тернополі».

Нагадаємо, подібне рішення вони прийняли і у травні – ним скасували своє ж рішення про тарифи в електротранспорті від 2 травня, дію якого призупинив через суд тернопільський адвокат Ростислав Небельський, та передали повноваження на встановлення тарифів на проїзд у тролейбусах управлінню транспорту.   Прийняття такого рішення адвокат назвав незаконними діями. Оскільки, відповідно до положення управління транспорту, управління нічого не затверджує, а тільки розробляє проекти про тариф. Про це йшлося у статті “Суд скасовує – виконком приймає, або пінг-понг по-тернопільськи”.

Тож виходить, що спершу  22 травня вони уповноважили управління транспорту встановлювати тарифи на проїзд у тролейбусах і того ж дня начальник управління Ігор Мединський видав наказ про встановлення нових-старих тарифів (при оплаті готівкою – 6 грн, карткою тернополянина – 5 грн ), а 12 червня – уповноважили управління на встановлення тарифів на проїзд у маршрутках та скасували рішення, дію якого ще 29 травня знову ж таки призупинив суд.  Нового наказу Мединського про вартість проїзду у маршрутках на сайті міськради ми не побачили.

На думку міськради, передавати повноваження щодо тарифів управлінню транспорту виконком може.

– Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на транспортні послуги, – кажуть у прес-службі. –  Законом також вказано, що орган місцевого самоврядування наділений можливістю щодо розмежування повноважень між її виконавчим комітетом, відділами, управліннями, іншими виконавчими органами ради та сільським, селищним, міським головою в межах повноважень, наданих цим Законом виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

На думку ж тернопільського адвоката, такими рішеннями міська влада пробує переграти рішення суду, прийнятих на користь тих, які вважають тарифи по 7 грн у маршрутці при оплаті готівкою, і по 6 –  тролейбусах, завищеними.

–  Мета такого рішення – ухилення від виконання рішень судів, – каже Ростислав Небельський. –  Міська влада вирішила нехтувати законодавством України і відкрито перейшла в площину беззаконня.

Перейти до панелі інструментів