18.04.2024
Новини

Дівчинка, яку три місяці тому покинула матір у “Вікні життя”, вже має опікунів

Тримісячна дівчинка, яку знайшли 13 травня у “Вікні життя” в Тернополі, вже має опікунів. Рішенням виконкому міськради родина вже від сьогодні може забрати дитину до себе додому. Наступний етап – судове рішення, після якого родина зможе перейти у статус усиновителів. Про це повідомив заступник міського голови Леонід Бицюра. 

Нагадаємо, новонароджену дівчинку залишили у “Вікні життя” у приймальному пологовому відділенні комунальної міської лікарні №2 13 травня. Дитині тоді було всього три дні. Дівчинку обстежили медики. Вона здорова, з хорошим апетитом. Після численних публікацій про цю дитину у ЗМІ дуже багато небайдужих людей принесли для неї одяг, засоби гігієни, дитяче харчування. З’явилося багато охочих усиновити дівчинку.  22 травня рішенням виконкому міськради дитину зареєстрували та видали свідоцтво про народження. Також їй присвоїли прізвище, ім’я, по батькові – Марія Іванівна Бандера. Згодом дівчинці визначили статус дитина позбавленої батьківського піклування і перевели з лікарні у обласний будинок дитини. 14 серпня рішенням виконкому встановили опіку над нею.

– Яким чином відбувається усиновлення? У нас є черга потенційних опікунів або усиновителів, яка щорічно поновлюється, – пояснює Леонід Бицюра. – Ми перевіряємо, чи вони не хворі психічно, чи не є наркозалежними, відстежуємо, чи не судимі, де працюють, скільки заробляють, які у них житлові умови, як їх характеризують сусіди та колеги по роботі. Покинуті діти рік перебувають у нас на обліку, якщо їх не усиновлюють, то вони переходять у державний реєстр. 

У загальній черзі у Тернополі більше 10 потенційних усиновителів, додає пан Бицюра.

– Сім’я, яка взяла під опіку над дівчинкою, вже має одну усиновлену дитину і одну під опікою, – каже він. – Наступний етап – це судовий розгляд про усиновлення, який відбудеться через місяць. Ми подаємо свої документи, родина свої, і суд вирішує чи дати дозвіл на усиновлення.

За словами Леоніда Бицюри, у Тернополі в середньому усиновлюють двох дітей на рік.

– Ми налаштовані, щоб дітей усиновлювали і щоб вони не потрапляли в інтернати. Є багато людей, які хочуть усиновити дітей, але великий інтерес до здорових дітей, – каже він. – Загалом на Західній Україні менше покинутих дітей, ніж на Сході, Півдні чи Центрі. Щодо усиновлення та форм сімейного виховання ми є лідерами. В нас менше інтернатних дітей на душу населення, ніж у інших областях. На це можливо, впливає релігійність людей нашого регіону, пошана сімейних цінностей. 

Перейти до панелі інструментів