19.04.2024
Мандри Молодь Новини

Спостерігати за Персеїдами прийшли близько сотні людей. Лозівська астрономічна обсерваторія запрошує усіх охочих

На астрономічні спостереження запрошує усіх охочих Лозівська обсерваторія. Такі зустрічі планують проводити за сприятливої погоди або під час астрономічних явищ. 

12 серпня більше сотні людей приїхали у обсерваторію спостерігати за Персеїдами. 

“Персеї́ди — один із найпотужніших метеорних потоків, названий за сузір’ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня, а пік припадає на 12-13 серпня. Земля в цей час проходить через уламки комети Свіфта-Туттля, які створюють величезний шлейф. У довжину він сягає багатьох мільярдів кілометрів і складається з крихітного пилу. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки” – пише у соцмережі “Фейсбук” астроном Тетяна Свинарик-Іващенко. 

– Попередньо астрономічні спостереження плануємо проводити по п’ятницях, перед вихідними з 21.00 по 4.00, щоб людям не треба було зранку на роботу, – каже вчитель фізики і астрономії Лозівської школи, на території якої розташована астрономічна обсерваторія, Михайло Шeмеля. – Сьогодні після нічних спостережень за Персеїдами я прийшов додому о 4.30, а через кілька годин вже на роботу. Багато людей хотіли залишитися, але  і змушені були їхати швидше, бо зранку на роботу. Загалом все пройшло дуже гарно. 

Анонси наступних спостережень будуть розміщені на сторінці клубу любителів астрономії “АстроТернопіль” у соцмережі “Фейсбук”. Такі спостереження проводять безкоштовно з метою популяризації астрономії на Тернопіллі. Найближча така зустріч відбудеться на фестивалі “Серпневі барви” у Гаях Шевченківських 18 серпня.

– У нас нас буде там своя локація, де ми виставимо телескопи, – каже Михайло Шeмеля. – Вдень будемо дивитися на сонце, увечері, якщо погода дозволить, – на зорі. 

Нагадаємо, астрономічну обсерваторію відкрили у червні минулого року у НВК “Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ДНЗ” Байковецької об’єднаної територіальної громади. Загальна вартість проекту – понад 1 млн гривень. З них близько 260 тисяч гривень надійшли за програмою “Dobre” Агентства США з міжнародного розвитку USAID та 800 тисяч гривень – кошти з бюджету Байковецької ОТГ. За цей час обсерваторія дала вже багато успішних результатів 

– Ми провели обласний астрофест “Різдвяні зорі”, куди приїжджали діти з області, брали участь в турнірах. Призи від нашого мецената з Тернополя Сергія Вербицького були потужні – телескоп бінокль, підзорна труба. Також наші діти  показали чудові результатина олімпіадах, – маємо призера обласної олімпіади, є переможці районних, будемо співпрацювати з малою Академією Наук України. 

До слова, спостерігати з телескопа за зоряним небом можна і в Тернополі. Тут триває сезон тротуарної астрономії, так звані тротуарки. На них запрошують усіх охочих, астрозаходи безкоштовні. Проводять їх щовихідних, але за умови сприятливої погоди та небесних об’єктів.

Довідка

Анонси астрономічних зустрічей у Лозівській обсерваторії шукайте на сторінці “АстроТернопіль” у соцмережі “Фейсбук”. Про астрономічні спостереження читайте  у блозі астрономічного товариства “Небозвід”, на сторінці клубу любителів астрономії “ТерАстро”.   Телефон для довідок: 097-381-80-69. 

Локації тротуарок: Дружба, на причалі поблизу Маяка. БАМ, вул. Київська 18, на стадіоні поблизу 19 і 20 шкіл. Стежте за чатами Тротуарка Тернопіль у Вайбер і Телеграм. 

Перейти до панелі інструментів