29.03.2024
Мандри Новини

Відновлюють старовинний костел у Залужжі. Потрібна допомога коштами, працею і будматеріалами

Відновлення старовинного костелу розпочали у селі Залужжя Збаразького району. Долучитися до цієї доброї справи може кожен. Для реставраційних робіт потрібні підсобні робітники, будматеріли та фінансова допомога.

Ініціатором відновлення костелу є голова благодійного фонду “Пам’ять і любов”, збаражчанин Андрій Савка. Чоловік каже, що захоплюється величчю старовинних костелів і хоче зберегти їх для наступних поколінь. Адже старовинні костели на Тернопільщині не числяться ніде на балансі і їх відновленням ніхто не займається. 

– Мене всі костели вражають, цікавить вся інформація про них і я хотів би їх усіх відновити, – каже  Андрій Савка. – Але треба з чогось починати. Обрав костел у Залужжі, тому що він, найближчий до населеного пункту, тобто до Збаража. Далі планую взятися за відновлення костелів у Максимівці, Охримівцях, Киданцях. Хочу які мінімум розчистити, законсервувати їх і по трохи починати реставрувати. 

Із костелу у Залужжі залишилися лише стіни. Всі фігури пошкоджені, потребують реставрації, – три на храмі і одна на подвір’ї перед ним, розповідає пан Андрій. 

– Зараз ми робимо риштування, скріпимо стіни армопоясом, а далі зробимо склепіння і дах, – каже він. – Наразі до мене долучився один волонтер, який на добровільних засадах допомагає. Також допомагають знайомі за невелику плату. Для відновлення костелу потрібен цемент, арматура, дошки, бляха, також підсобні робітники, які б погодилися працювати на благодійних засадах. Професійну роботу на висоті я беру на себе, оскільки маю маю досвід у сфері будівництва.

Довідка

Кошти на відновлення костелу у Залужжі можна перерахувати за реквізитами:

Благодійна організація  Благодійний фонд “Пам’ять і любов”

КОД за ЄДРПОУ юридичної особи 43091651

№ рахунку 26008878961059

Акціонерне товариство “Укрсиббанк”

МФО (код банку) 351005

Телефон для довідок: 098-363-00-60

Перейти до панелі інструментів