27.04.2024
Новини Політика Суди

Судили касирку магазину за агітаційні пакети від кандидата у нардепи

У Тернополі намагались притягнути до адмінвідповідальності касирку “Студії м’яса”, яка роздавала 11 липня у магазині поліетиленові пакети з написом “Дякую за довіру…” від кандидата у народні депутати  Івана Чайківського без вихідних даних.

Касирку потягнули до суду за порушень вимог п.14 ст.74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», тобто йдеться про непрямий підкуп виборців. На неї правоохоронці склали протокол за ч.1 ст. 212-13 КУпАП “Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск”.

Суд, розглянувши справу, вирішив, що сам по собі протокол про адмінправопорушення не є беззаперечним доказом вини особи в тому чи іншому діянні, оскільки не являє собою імперативного факту доведеності вини особи. Також сказав, що в матеріалах справи відсутні, а судом не здобуті належні, достатні та допустимі докази, за європейським стандартом доказування «поза розумним сумнівом» на підтвердження факту вчинення касиркою адмінправопорушення за ч. 1 ст. 212-13 КУпАП . Відтак суд дійшов висновку, що провадження в справі слід закрити за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення. Про це йдеться у постанові Тернопільського міськрайонного суду від 2 серпня, оприлюднений в ЄДРСР 7 серпня.

Нагадаємо, 26 липня суд дав по 510 грн штрафу двом жінкам, які надавали безкоштовні послуги з визначення рівня цукру у крові у агітаційних палатках Ігоря Побера. 5 серпня оприлюднили ще чотири постанови від 25 липня, якими визнали винуватими та оштрафували ще чотири тернополянки за вимірювання рівня цукру від того ж самого кандидата.

Перейти до панелі інструментів