19.04.2024
Новини

Які порушення за день виявили спостерігачі на Тернопільщині

Серйозних порушень, які могли б вплинути на волевиявлення, за день голосування спостерігачі від різноманітних організацій не виявляли. Однак певні ситуації, через які доводилось звертатись до правоохоронців, були.

Про це йшлося на брифінгу о 18.00 у прес-клубі. Так, співкоординатор коаліції “За прозорі і чесні вибори” Олександр Домбровський повідомив, що у селі Стрілківці Борщівського району виявлена неприбрана, незаконна агітація, а у селі Погрібці Зборівського району була чергова спроба видачі бюлетеня без паспорту. Окрім того, повідомив про випадок публікації своїх бюлетенів у соцмережах.

Громадський омбудсмен з захисту виборчих прав громадянської мережі «Опора» Ольга Мазаєва розповіла, що спостерігачами виявлено у Бережанському районі видачу бюлетеня за водійським посвідченням.

-Там було і до того порушення, які попереджались нашими спостерігачами, – каже вона. – І повідомляли комісію про норми закону, які регламентують видачу бюлетенів, і про відповідальність за порушення цих норм. Але тим не менше, було викликано поліцію, відібрано пояснення. Під час пояснень особа, яка видала бюлетень, сказала, що вона не розібралась, чи це водійське посвідчення чи ID-ікартка. Далі поліція дасть належну оцінку. Окрім того, уже буквально перед початком брифінгу надійшла інформація про те, що на 167 округу відбулась видача бюлетеня особі, навпроти якої стоїть позначка про те, що вона не здатна самостійно пересуватись. Тобто, до неї пішли зі скринькою і, відповідно до законодавства, їй не мали права давати голосувати, поки не повернеться комісія зі скринькою.

Тетяна Семусь із «Комітету виборців України» натомість розповіла про зафіксовану низьку явку. Зокрема, по округах станом на 16.00 явка становила 36%, 36,6%, 34%, 38%, 37%. Найбільша на 165 окрузі – 38%. А також повідомила правоохоронців про проблеми із інструктажем їхніх працівників. Зокрема, про випадок фотографування поліцейськими посвідчення журналіста та про перебування поліцейських на одній із дільниць у залі голосування. Також повідомила, що їхні спостерігачі виявили, на їхню думку, ідеальну дільницю. Мова іде про першу дільницю 165 округу.

– Ця дільниця – реально показова, – каже вона. – На вході – інформація з явкою, всі таблички.

Директор Центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик повідомив про фіксацію розміщення інформаційних плакатів розміщені не в алфавітному порядку, які стосується кандидатів в депутати. А також – про залишену без нагляду на певний час печатку дільниці на столі, та про малу кількість кабінок для голосування, зокрема у школі №6 в Тернополі.

Окрім того, як пані Семусь, так і пан Процик поскаржились на погану якість тканин на кабінок для голосування на певних дільницях. Мовляв, тканина така, що можна було побачити, за кого голосує виборець.

Перейти до панелі інструментів