29.03.2024
Громада Мандри Молодь Новини

“Хочемо показати молоді, як класно можна відпочити у себе вдома”. Активіст з односельцями прибирають Збруч, щоб організувати сплав для дітей

Організувати сплав на катамаранах Збручем для дітей із села Вільхівчик Гусятинської ОТГ вирішив місцевий активіст Іван Космина. Проте річку та її береги потрібно розчистити. Іван Космина разом з односельцями взялися за роботу, і з кожним днем Збруч стає все чистішим.   

“Сьогодні знову почистили близько 50 метрів берега Збруча. Є місця, які треба чистити, залізши в воду, але і це поборемо. Збруч мені все більше нагадує моє дитинство, – написав Іван Космина у соцмережі “Фейсбук” 15 липня. 

– Це неодноразова акція, ми щодня прибираємо по годині-дві, щоб очистити річку, – розповідає активіст. – Збруч дуже засмічений, – багато дерев попадало і перекрило русло, береги позаростали, у воді  багато сміття. Люди викидають пляшки, картоплю, будматеріали. Роботи дуже багато. 

Іван Космина розповідає, що планує організувати сплав Збручем для дітей з Вільхівчика та  людей з інвалідністю, тому що інклюзія дуже важлива. 

– Я також пересуваюся на інвалідному візку, є засновником ГО “Вікторія”  і для мене важливо, щоб люди, які мають інвалідність і здорові діти разом проводили час,  спілкувалися. Щоб людей з інвалідністю вони сприймали, як собі рівних, – каже чоловік. 

До прибирання Збруча долучаються мешканці Вільхівчика, коли знаходять трохи вільного часу.

Результати розчищення ріки і берегів Іван Космина описує на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”. Чоловік дякує мешканцям Вільхівчика, які беруть участь у цій екологічній акції. 

“Сьогодні нарешті вдалося витягнути дерева, які перекрили русло річки Збруч. Вже декілька років верби, які лежали у воді, зупиняли на собі мул, гілки і різного роду сміття, яке на жаль у воду кидають ”люди”. Моє улюблене місце відпочинку дитинства перетворилося на смітник. Я пообіцяв молоді, що проведу сплав на катамаранах річкою Збруч і в четвер розпочався етап підготовки. На фото і відео не видно все те, що ми витягли з річки і як це відбувалось, але повірте, боляче дивитись, у що перетворюється наш Збруч. Роботи ще багато, адже це не єдиний завал. Разом з Борис Гора найближчим часом проведемо сплав, щоб показати молоді, як класно і бюджетно можна відпочити в себе дома. Ця річка наше спільне багатство, яке подарувала нам природа, тому давайте збережемо його для нащадків”, – написав Іван Космина 5 липня. 

 

Перейти до панелі інструментів