19.04.2024
Новини Суди

Слухання у справі вбивства біля Allure перенесли. Батьки, вчителі, однокласники Віталія Гнатишина пішли під прокуратуру

Слухання у справі вбивства тернопільського студента Віталія Гнатишина біля клубу Allure 24 червня не відбулося. Його перенесли на 10 липня. Серед причин: відсутність захисника обвинувачуваного Віталія Терендеха. Як повідомив суддя, адвокат був на розгляді іншої кримінальної справи у іншому місті. А також не було прокурора, який підтримує обвинувачення. Як виявилося, у цій справі ще й змінився прокурор. А Терендеха тепер захищатимуть аж два адвокати.

Батьки Віталія Гнатишина обурені ситуацією, яка склалася. Вони вважають, що судовий процес затягують. Болісно для батьків і те, що слухання призначили на 24 червня – саме у день народження Віталія. Сьогодні йому мав би виповнитися 21 рік.

– Від сьогоднішнього дня я остаточно зрозуміла, що справу затягують. Тому що можна було відкорегувати це все, – каже Галина Гнатишин. – Прокурор сам озвучував графік, ми казали, що у нашої дитини день народження, він про це знав. А тепер він не з’явився на слухання. Йде спеціальне затягування справи, буде клопотання за клопотанням, будуть приходити, не приходити. То адвокат не з’явився, то прокурор… У Терендеха вже два захисники, вони будуть все робити для того, щоб вбивця був на волі, а моя дитина просто загинула від двох ударів у голову. 

До речі, усі присутні у судовій залі скаржилися, що абсолютно не почули нічого, що говорив суддя. Люди просили суд виправити технічні проблеми до наступного засідання, адже через пряме включення обвинувачуваного Терендеха з СІЗО, у залі дуже фонило, відтак суддю зовсім не було чути.

Аби підтримати батьків та вшанувати пам’ять Віталія цього дня у суд прийшли його вчителі та однокласники. Згодом вони запланували піти на могилу Віталія, щоб помолитися за нього і покласти квіти.

Віталія Гнатишин закінчив школу №27. Його вчителі і однокласники згадують його теплими словами.

 – Він був добрим, позитивним, життєрадісним, я дуже за ним сумую. Ми разом з ним йшли на випускному, танцювали разом, – пригадує однокласниця Ольга Новак. – Ми з однокласниками прийшли на слухання, щоб підтримати батьків Віталія і показати, що нам небайдуже.

Щоб отримати відповіді на питання, чому на судове слухання не з’явився прокурор, батьки, вчителі та однокласники Віталія пішли під обласну прокуратуру.

– Чому суд не відбувся? Чому процес затягується? Прокуратура стоїть на боці вбивць? – запитує емоційно Галина Гнатишин.

Біля прокуратури зустріли прокурора, який від почтку вів справу – Андрія Левчука. Він пояснив, що не з’явився на слухання, бо його перевели на іншу посаду. У приймальні повідомили, що прийом громадян у прокурора області В’ячеслава Перча завтра, але батьки наполягали на зустрічі з нам. Спершу до усіх вийшов начальник відділу процесуального керівництва Юрій Гавіловський, який повідомив, що прокурор Андрій Левчук, який підтримував обвинувачення, переведений на іншу посаду. Нові прокурори були зайняті в інших процесах, тому не могли з’явитися у суд.

Та все ж батьки Віталія Гнатишина просили про зустріч із прокурором області і їх запросили до нього в кабінет, проте без преси та всіх, хто прийшов під стіни прокуратури.

– Разом з паном Перчем були ще двоє співробітників прокуратури. Вони обіцяли, що все буде добре, що вимагатимуть максимального терміну для обвинувачуваних, – каже Галина Гнатишин. – А також запевнили, що наступне судове слухання 10 липня відбудеться.

Нагадаємо, 30 червня минає рік, відколи сталася трагедія біля нічного клубу Allure у Тернополі. 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Судовий процес над обвинуваченими розпочався у листопаді минулого року. Минуло вже більше, ніж пів року, а винні у смерті Віталія, досі не покарані. Батьки хлопця вважають, що слухання спеціально затягують. Суд мав би вже йти до завершення, якби не ряд додаткових клопотань від адвокатів обвинувачуваних Сергія Терендеха і Володимира Біляшевича, зауважують рідні.

Читайте також: “Ми втратили дитину, рік добиваємось правди, а її немає”, – батьки вбитого біля Allure Віталія Гнатишина

Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Сергій Терендех перебуває під вартою в СІЗО, Біляшевич – під домашнім арештом.

Перейти до панелі інструментів