16.04.2024
Новини Розслідування

Хто і чому неналежно обладнав Центр екстреної допомоги у Тернополі за 8 бюджетних мільйонів. Результати аудиту

За результатами аудиту, що проводився в Управлінні охорони здоров’я Тернопільської ОДА, було виявлено суму у понад 7 мільйонів гривень державних коштів, які витратили непродуктивно.

Про це йдеться в «аудиторському звіті за результатами державного фінансового аудиту виконання Управлінням охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації бюджетної програми «Екстрена та швидка медична допомога населенню» за 2015-2017 роки та 10 місяців 2018 року», який оприлюднила експертна організація StateWatch у рамках проекту “Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів”.

У схемі з таким порушенням «засвітилась» компанія ТОВ «Протекшн-Груп», що входить до “Групи Романа Заставного” (народний депутат від партії «Народний фронт»).

Згідно з ресурсом «YouControl», у засновниках даної компанії є Заставний Йосип Іванович –  тато народного депутата.

Серед засновників бачимо також батька Юрія і Тараса Юриків – заступника голови ОДА і народного депутата. Третє прізвище – мама (чи інша родичка) Олеся Сіранта, очільника IT-компанії “Протекшн-Груп” Олеся Сіранта, друга Степана Барни, який донедавна очолював Тернопільську ОДА. У цій же компанії свого часу працював і сам Степан Барна (прим. ред.)

Скріншот з платформи YouControl

Наприкінці 2016 року компанія ТОВ «Протекшн груп» виграла тендер на будівництво оперативно-диспетчерської служби (ОДС) центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тернопільській області. Загальна сума тендеру – понад 7 мільйонів гривень.

Відповідно до завдання проекту, основна мета будівництва і технічного оснащення оперативно – диспетчерської служби (ОДС) – направлення бригад на місце події з метою забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги людині, яка перебуває у невідкладному стані, недопущення неприбуття або несвоєчасного прибуття бригади на місце події.

Однак, не дивлячись на те, що об’єкт був зданий ще в 2017 році, аудит виявив значні порушення у його будівництві та технічному оснащенні.

Згідно з аудитом, кошти державного фонду регіонального розвитку у сумі близько семи мільйонів гривень  використано непродуктивно, оскільки Управлінням капітального будівництва Тернопільської ОДА здано в експлуатацію з недоліками, які на даний час Підрядником ТзОВ «Протекшн-Груп» за висновками спеціалістів, не усунуто. Система протягом 2017-2018років не виконувала визначених завдань. Про це йдеться на 63-й сторінці Аудиторського звіту.

Під системою аудитори мають на увазі програмне забезпечення для роботи оперативно-диспетчерської служби (ОДС) , яке також мала надати ТОВ «Протекшн-Груп». Воно не відповідало робочому проекту у повному обсязі. Зокрема, у системі були відсутні такі важливі речі, як:

–              надійний мультимедійний зв’язок (включаючи координатиGPS, сигнал «Тривога», передачу даних, зображень, тексту, голосу та відео)

–              автоматична передача бригаді застереження про виклик до криміногенно – небезпечного місця;

–              формування журналу дорожньо-транспортних пригод;

–              оформлення шляхових листків автомобіля.

Це далеко не вичерпний перелік всього того, що не було враховано при роботі над програмним забезпеченням. Загалом аудитори нарахували близько 40 пунктів зауважень до програмного забезпечення.

На підтвердження додаємо кілька сторінок з Аудиторського звіту.

Крім того, Центр додатково поніс витрати на обслуговування, закупівлю послуг з програмування та консультаційних послуг з питань програмного забезпечення, закупівлю навігаційних приладів, які були передбачені робочим проектом всього на суму 726,22 тис. грн.

 

Перейти до панелі інструментів