23.04.2024
Новини

Конфлікт у школі №13: збирали з учнів гроші на барельєф Героя АТО, а встановили розкішні двері

Учні здавали кошти на барельєф Герою АТО Андрію Юркевичу, але за ці гроші у школі встановили розкішні двері. Чому нема барельєфа, ніхто не знає. Про випадок, який стався у тернопільській школі №13 ім. Андрія Юркевича, розповіла Олена Прохира – мама школярів, які навчаються у цьому закладі. Зі слів жінки, це історія дворічної давності, проте досі ні батьки, ні учні не отримали пояснень, чому барельєф Героя, ім’я якого носить школа, не встановили.

Ніхто нічого не пояснював

Олена Прохира написала у соцмережі “Фейсбук” обурливий пост про побори в школі, який просить вважати офіційним зверненням у Міністерство освіти, міськраду, обласне та міське управління освіти, уповноважених з прав людини і дитини. В контексті цієї теми жінка згадала і збір коштів на барельєф.

“Мені особисто, як і іншим батькам, не дає спокою історія кількарічної давнини: збирали у нашій школі гроші на барельєф Андрію Юркевичу, який загинув в АТО і ім’я якого зараз носить школа. Здається, по 75 грн з кожної дитини. Не знаю з чиєї подачі, але справа благородна – нема питань. Але в кінці кінців за зібрані гроші поставили…….вхідні двері. Так, розкішні, різьблені, напевно, дуже дорогі двері. Без всяких пояснень чи виправдань… А шо? Хазяїн – барін… Не знаю, для мене особисто це ШОК!!! Рівень фарисейства і наглості просто зашкалює. Найгірше, що це все бачать і розуміють наші діти!!! Чого вони вчаться у школі? Мені справді страшно від цієї думки”, – написала Олена Прохира.

У своєму коментарі в соцмережі жінка позначила директора школи Руслана Вавричука, аби він дав пояснення з цього приводу, але відповіді не отримала. Пані Олена звернулася в редакцію “Терміново” аби ми і з’ясували, де барельєф Героя. Жінка додає, що про збір коштів повідомляли і батькам, і учням на зборах у школі, навіть потім нагадували, хто ще не здав.

Макет не сподобався рідним

Чому ж барельєф так і не з’явився і як використали зібрані кошти, журналістка запитала директора школи Руслана Вавричука.

– Це було два чи три роки тому, цим питанням займалася голова ради школи. Гроші збирали, навіть не пам’ятаю по скільки, здається по 40 грн, а не по 75 – це неправда, – каже він. – Скульптор ліпив з гіпсу макет майже рік часу по фотографіях Андрія Юркевича. Після чого треба було вилити скульптуру у бронзі. І тоді я запросив дружину і батьків Андрія, вони прийшли подивилися на цей макет. Для мене він мав схожість з Андрієм, а рідні його пам’ятають живими і сказали, що не схожий. Скульптор запитав, що не так, вони сказали. Він вніс зміни, після чого знову рідні подивилися і сказали, що це не то і все. Сказали, що не хочуть, щоб це йшло далі в роботу, і щоб на школі висів барельєф невідомого солдата. Переступити через їхнє рішення я не міг. Вони сказали, краще хай не буде нічого,  в є школі куточок пам’яті Андрія Юркевича і цього достатньо. І на цьому питання закрилося, голова ради школи перерозподілила ці кошти. Були проміжні збори. Я на них не ходив, їх збирала голова ради школи і батьківський комітет. Вони вони вирішили, зібрані кошти повернути або витратити на потреби школи. І за ці кошти встановили дерев’яні вхідні двері. Тобто це було їхнє рішення. Двері стоять в школі досі, а з барельєфом вийшла ось така історія. До речі, за виготовлення макета я заплатив скульпторові власні кошти.

Руслан Вавричук каже, бачив те, що батьки пишуть у соцмережі. Він наголошує, що постійно звітує перед батьками про використані кошти. А те, що пишуть, – все перекручене, мовляв, люди чують те, що хочуть чути.

– Мені гидко читати, коли людина, яка не володіє ситуацією, пише такі речі, – каже директор школи. – Те, що розказують, що збирали на барельєф, а потратили на двері, вони взагалі не в курсі. Не приділяли уваги цьому питанню, не ходили, не вели переговори, не спілкувалися (з рідними Героя – ред.).

Не знали, що кошти збирали з учнів

Рідні Андрія Юркевича справді не затвердили макет барельєфа. Це підтвердила його дружина Христина Юркевич. Проте вона вперше чує, що гроші на це збирали зі школярів.

– Це було у жовтні 2017-го року. Так, я не погодила макет, бо він був абсолютно не схожий на Андрія, – як солдат радянських часів, – каже дружина. – Як я можу погоджувати, що це мій чоловік, якщо там немає нічого спільного. Мені прикро чути про те, що гроші збирали з дітей. Наша родина шокована цим.

Директор школи також зауважив, що при підготовці макета відштовхувались від малюнка, затвердженого радою художників і виконавчим комітетом міськради. Отже, виконком все затвердив, а кошти зібрали з дітей? У школі №13 навчається близько 600 учнів – ці дані озвучували під час святкування 50-річчя школи у 2017 році. Якщо з дітей збирали по 75 грн – це 40 тис грн, якщо по 40 грн, як стверджує директор – 24 тис грн. На пристойні двері – достатньо, у першому випадку – і не на одні двері. І все це за кошти батьків.

До слова, пост Олени Прохири у “Фейсбуці” про побори у школі активно коментують батьки, він отримав 105 коментарів та 130 поширень. Проте ні з Міносвіти, ні міськради, ні управління освіти, які позначені у пості, ніхто не відреагував.

Довідка

 

Андрій Юркевич – випускник школи № 13, боєць батальйону “Айдар”, псевдо Грізлі. Загинув 5 вересня 2014 року, захищаючи Україну в зоні АТО. Наприкінці 2016 року рішенням виконкому Тернопільської міської ради школі присвоїли ім’я випускника-героя.

Перейти до панелі інструментів