28.03.2024
Новини Файні люди

“У мене борщ венами тече”, – гуру української кулінарії Юрій Ковриженко розповів, що їсть, готує та чим дивує іноземців

Дві освіти (художня і міжнародні відносини) та захоплення, яке переросло у стиль життя. Телеведучий кулінарного шоу на всеукраїнському телеканалі, гуру української кулінарії, посол української кухні у країнах світу Юрій Ковриженко про нові тенденції в українській кулінарії.

Ще студентом Юрій  підпрацьовував у ресторанах. Спершу офіціантом, згодом барменом, а пізніше “виріс” до керуючого закладом. Зараз він працює над багатьма проектами, зокрема, представляє українську кухню у країнах світу.

  • За першою освітою я, фактично, художник і якийсь час  займався скульптурою, заробляв цим гроші, – розповідає Юрій. – Друга освіта – міжнародні відносини. Ні тим, ні іншим я вже не займаюсь. Я почав шукати себе і опинився на кухні. Зараз займаюсь гастрономічною дипломатією, співпрацюю з багатьма посольствами України з такою місією, як посол української гастрономії у світі.

Певний час Юрій працював кухарем у домівках відомих людей. Але зрозумів, що для  вдосконалення йому потрібна ще освіта.

  • Я почав  їздити по Європейським кулінарним школам і навчатися. Щоб отримати базову освіту в кулінарії.

Також Юрій є телеведучим на одному із всеукраїнських каналів. Там веде кулінарний тревел “Страва Честі”.

  • Життя – це така річ, що завтра ти можеш опинитися  будь-якій точці світу. В якийсь момент мені надіслали запрошення, щоб спробувати себе у кастингу. І я такий думаю: “Та, нічого не вийде”. І потім навіть забув про це, але в останній момент дзвонять і запрошують прийти. І якось воно все понеслось.

Крім того, Юрій представляє українську кулінарію на міжнародних конгресах.

  • Це все відбувається під егідою посольства України. Останній виїзд був в Сінгапур – це наші багаторазові партнери, тому що в нас вже досвід 3-4 річної співпраці. Наступний виїзд планується у Відень. Там ми будемо робити Дні української кухні в рамках року України в Австрії. Зазвичай ми проробляємо меню, яке ділиться на 50% класики, 50% нової української кухні, щоб вразити іноземців.

А ще шеф-кухар проводить лекції для студентів в іноземних університетах. Там розповідає про українську кухню.

  • Дуже багато проводжу лекцій. Основний акцент роблю на тому, щоб розповісти їм про нашу українську кухню. Бо фактично вони в майбутньому будуть найкращими кулінарами світу. Розповідаю про наші традиції в їжі.

Найулюбленішою стравою Юрія є борщ. Каже, що може їсти його на сніданок, обід і вечерю.

  • Найулюбленіший борщ – той, що варила мама, звичайно. Але я, в принципі, люблю борщ. Знаю близько 200 рецептів, але готую зазвичай на качці з чорносливом. Я колись навіть говорив, що в мене борщ венами тече. Я дуже ставлюся в загальному до будь-яких видів борщів. От борщ – це та наша страва, яка визначає.

У Тернополі Юрій допомагає одному з рестораторів відкрити новий заклад.

  • У тому закладі вкладено дуже багато душі, дуже багато бажання зробити щось реально якісне, тому мені дуже приємно працювати над цим проектом. Кухня там заснована на традиціях Тернопільщини, тому я допомагаю доробити подачі, довести якийсь смак. Базу кухні складає історичний фундамент.

Звичну для українців гречку Юрій також готує за кордоном, проте там про неї ніхто не знає.

  • От для іноземців гречана абсолютно невідома. От італійці ще з неї борошно роблять, а так в світі її не використовують. В Азії знайти гречку – то є катастрофа, тому я завжди з собою у валізу беру декілька пакетиків. Дуже люблю готувати гречану кашу з сухофруктами, курагою, чорносливом. Це дійсно дивує іноземців.

Юрій каже, що українці унікальні в своїх вподобаннях у кулінарії.

  • Минулий рік у всьому світі був роком мексиканської кухні, а от в Україні вона не “зайшла”. Хоча багатьма продуктами вона схожа до нашої кухні. І це дуже дивно – весь світ сходив з розуму, а в Україні ніхто не хотів мексиканську їжу. Також дуже дивує, що останнім часом у нас усі переходять на здорове харчування, бо ще 2 роки тому я і подумати не міг, що так буде.

Також Юрій додав, що намагався стати веганом, пробував декілька разів, проте йому не вдалося. Теж би ніколи б не скуштував м’яса собак та не спробував би молочне порося.

Перейти до панелі інструментів