19.04.2024
Громада Новини

Тернопільських добровольців нагородять орденом “Лицарський Хрест”

29 червня у Тернопільському обласному драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбудеться урочиста церемонія нагородження орденом “Лицарський Хрест” добровольців АТО та ООС. Організовують захід волонтери та громадські активісти.

Оксана Тунік-Фріз, координатор проекту по всій Україні, розповідає, що ідея організації виникла після того, як волонтери поспілкувалися з добровольцями.

  • Хлопці були в такому сумному настрої, – каже Оксана Тунік-Фріз. – Розповідали, що от ми добровольці, а про нас навіть ніхто не згадає. Один хлопець казав: “Мені сумно, бо я не знаю чи залишусь я живий, а ще більше сумно, що не знаю чи буде якась згадка про мене у моїх дітей і я не впевнений, що мої діти розумітимуть за що батько віддавав життя”. І тоді ми зрозуміли, що маємо відзначити цих людей нагородами, щоб пам’ять про них залишалася.

Малював орден власноруч Іван Солдак. Чоловік розповідає, було декілька варіантів того, як виглядатиме орден.

  • Я малював його всю ніч. Я ніяк не міг придумати, як він виглядатиме. Коли придумав остаточний варіант, то з’явилась проблема, як його перенести на метал, бо на папері це одне, а от на металі вже зовсім інше, але з цим ми теж справилися.

Організатори також розповідають, що на нагородженні транслюватимуть відеоісторію про кожного добровольця, які отримають орден.

Такі урочистості відбулися у трьох містах України. До проекту долучилися представники майже усіх областей України.  Орденом “Лицарський Хрест” уже нагородили близько 150-ти добровольців, майже половину з них посмертно.

Перейти до панелі інструментів