18.04.2024
Місто Новини

У Тернополі збудують дощовий колектор на вул. Галицькій. Вже проведений тендер

Тендер на будівництво дощового колектора на вул. Галицькій провела міськрада.  Очікувана вартість проекту – 107 262 000. Переможець – ТОВ “Авакс Проф”, який запропонував ціну  89 343 000. Договір між замовником і підрядником був підписаний 24 травня цього року.  За умовами договору роботи мають бути проведені до 31 грудня 2020 року.

У календарному плані виконання робіт вказано, що у 2019 році на будівництво колектора мають виділити 290 000 грн. Решту суми – у 2020 році.

Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олег Соколовський, певні роботи з будівництва колектора вже ведуться.

– Це  непростий колектор, там дуже серйозні плани, – каже він. – На даний час надіємось на підтримку держбюджету, тому що самі його не витягуємо, таке глобальне будівництво. Але питання колектора зараз важливіше, ніж дороги, бо постійно будуються нові мікрорайони і все зводиться до колектора. Тобто зона каналізування колектора збільшується практично кожного дня. Тому міський голова розуміє це, і зараз тривають переговори із залучення коштів інвесторів – це самі забудовники. Вони готові вкласти свої кошти, тому що будують будинки і розуміють, що кудись треба воду відводити. А також будуть залучені державні кошти і частково – кошти міськради. Поки що ми бачимо позитивні зрушення, є розуміння забудовників у всіх напрямках і надіємося, що цей колектор буде збудований. Бо це потужна життєдіяльність нашого міста. Якщо цього не буде зроблено, підтоплення загрожує вже найближчим часом.

На будівництво дощового колектора міськрада виділяє близько 10 млн грн, додає пан Соколовський.

– На жаль, у нас не такі можливості, щоб оплатити всю суму, але в процесі будівництва зрозуміло, що все буде переглядатися, враховуючи крайні можливості вирішення цього питання, – каже він. – Що таке Галицький колектор – це колишня річка Рудка. У 20-х роках вона там ще була, люди прали білизну, є фотографії. Зараз це колектор, в який стікає дуже велика кількість дощових вод. І тут стоїть питання не просто про будівництво колектора, а також будівництво міні очисних механічних споруд, на які ми також дали заявку на держбюджет. Бо куди вся вода стікає? Вона вся йде у Став, і ми розуміємо, що весь бруд сходить у водойму і цього не можна дозволити. Тому ми розглядаємо також і систему очистки води. Проект вже зроблений і ми подали його в Київ на екологічний грант. Все поки що йде позитивно, якщо все складеться, вже цього року можливий початок робіт.

Нагадаємо, вул. Галицьку у Тернополі затоплює під час кожної зливи, тому будівництво дощового колектора вже давно є нагальним питанням. Зокрема, на цій вулиці зараз триває будівництво, де нещодавно затопило котлован. Мешканці прилеглих будинків побоюються аби їх доми не підтопило і вони не посунулися донизу.

До слова, за даними ГО “Антикорупційний штаб” у Тернополі за останні два роки уклали понад 1,5 тисячі договорів на проведення ремонтних робіт на 943 млн гривень. Порівнюючи з іншими містами, це багато, кажуть експерти. До прикладу, в Рівному ця сума складає 370 млн грн.

Як відбувається процес будівництва колектора і чи завершиться все вчасно, стежитимуть журналісти “Терміново”. Також будівельні роботи може контролювати кожен тернополянин, скарги можна залишати на сайті Антикорупційної карти ремонтів України (https://map.shtab.net/) . Їх перевірять експерти і при потребі з’ясують, чому роботи проведені неякісно чи не проведені взагалі, а також посприяють, щоб винних притягнули до відповідальності.

Перейти до панелі інструментів