25.04.2024
Місто Новини

Пергола у парку вже мала бути обвита виноградом. Чому цього не сталося?

Декоративний виноград “Вейчі” висадили біля перголи у парку ім. Шевченка влітку 2017-го року. Як обіцяли у міськраді, вже за два роки  виноград мав би повністю обвити конструкцію, адже він дуже швидко росте та  обплітає будь-які поверхні.  Два роки вже минуло, але дива не сталося. Чому? Це ми запитали управління житлово-комунального господарства міськради.

Як повідомляють в управлінні, виноград двічі нищили вандали.  Перший раз – одразу ж після того, як рослину посадили. Тоді висадили нові саджанці, проте навесні 2018-го року кущики знову поламали.

– Як крадуть, то забирають з собою, а тут просто повидирали все і повикидали поруч, – кажуть в управлінні жкг. – Але коренева система винограду збереглася, тому цього року він випустив пагони. Надіємось він буде рости і вигляд перголи буде змінюватися.

Акти вандалізму, на жаль, непоодинокі у Тернополі, зауважують в управлінні жкг.  Впродовж минулих років у місті викрали вже декілька каштанів “Бріотті”, блакитну ялинку на Східному масиві, зі  Скверу Кобзаря поцупили “Тарасову вербу”, також невідомі вкрали саджанець «Адамового дерева» на вул. Кн. Острозького, 45. А особливо шкода поламаних саджанців павловнії, які мали б перетворити “Острів закоханих” у “фіолетовий вибух”.

Нагадаємо, конструкцію червоного кольору, – перголу встановили при вході у парк ім. Шевченка влітку 2017 року у рамках реконструкції площі біля пам’ятника Степану Бандері. Вартість перголи – 322 тисячі 302 гривні. У початковому вигляді вона мала бути іншою, проте її спростили. Результат сподобався не всім тернополянам. Це викликало жваві обговорення серед громадськості, – одним не подобався колір та форма конструкції, на думку інших – пергола не вартує тих грошей. Згідно задумів, декоративний виноград мав би обплести перголу і тоді б вона виконувала своє основне призначення – захищати від сонця. Наразі такого захисту немає, чи буде – побачимо.

 

Перейти до панелі інструментів