28.03.2024
Новини

Біля Збаража кроплять поля – місцеві жителі скаржаться (відео)

Недалеко від Збаража у селі Кретівці обробляли поля невідомими хімікатами у той момент, коли на вулиці гралися діти. Про це у редакцію “Терміново” повідомили читачі.

За словами Михайла Кавенського, обробляло поля Київське приватне підприємство. Від місця обробки до населеного пункту відстань менше 200-от метрів.

  • Коли ми звернулись до виконуючого обов’язки директора підприємства Гуменного Ігора Богдановича, щоб він показав сертифікати якості, то він відповів: “Ідіть звідси поки я добрий, а то зараз викличу поліцію!”, – каже Михайло. – Також Ігор Богданович сказав, що всі документи на обробку є в сільській раді, але коли ми під’їхали до секретаря сільської ради, вона відповіла що особисто їй ніхто нічого не залишав, тому що голови на даний час немає і вона лише виконуюча обов’язки

Після цього небайдужі мешканці викликали поліцію та написали заяву.

Держслужби кивали одна на одну. Проте нам вдалося зв’язатися із представниками головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

  • Якщо орендатори кроплять поля, то згідно норм до житлових будинків має бути не менше 1 кілометра, а до людських городів 500 метрів, – каже прес-секретар головного управління  Держпродспоживслужби у Тернопільській області Наталія Гресько. – Якщо цих норм не дотримуються, то мешканці мають право скаржитись у головне управління Держпродспоживслужби. Тоді наші спеціалісти виїжджають на перевірку, беруть проби вод та грунтів за межами фермерських угідь. Також ми перевіряємо, чи використовує фермер сертифіковані пестициди. Але до нас скарг ніяких не поступало.

Також представниця Держпродспоживслужби зазначила, що за три дні перед обробкою полів фермер зобов’язаний попередити сільського голову, депутатів та місцевих жителів.

Ми також зателефонували у Кретівську сільську раду. Секретар сільської ради Тетяна Подоляк зазначила, що фермер нікого не попереджав про обробку полів та ніхто з місцевих жителів не скаржився.

 

Перейти до панелі інструментів