25.04.2024
Новини Суди

Покарали чоловіка, який у 2017 році побив, закрив в погребі та зв’язав свого “раба”

Два роки тому на Кременеччині хлопці знайшли у будинку побитого та зв’язаного чоловіка. Як виявилось згодом, побитий – житель Закарпаття, який приїхав заробляти гроші на Рівненщину, а невдовзі опинився зв’язаним на Кременеччині. Чоловіка забрали в лікарню, а його справою зайнялась поліція.

27 травня 2019 Кременецький районний суд (засідання відбувалось у режимі відеоконференції) обрав покарання для кривдника закарпатця – присудив рік умовно.

Нагадаємо, про цей випадок у 2017 році повідомляли як місцеві ЗМІ, так і столичні. Мовляв, той приїхав на заробітки, а потрапив у рабство. Йшлося зокрема про те, що житель Закарпаття Михайло Бублій приїхав на запрошення свого знайомого працювати на Рівненщині. Там збирав малину, порався по господарству, а коли попросився додому, то отримав палкою по ребрах і не тільки, а ногою кривдник кілька разів наступав йому на руку. Далі чоловіка закинули у льох на певний час, а опісля – перевезли на Кременеччину у село Лідихів, там зв’язали і покинули. Чоловік думав, що там його вже чекає остаточна розправа. Але врятував випадок – у будинок знайшли сільські хлопці.

Як йдеться у вироку суду, обвинувачений Михайло В. свою вину у нанесенні ушкоджень середньої тяжкості і позбавленні волі, визнав. Але заявив, що запрошував закарпатця гроші заробляти не в себе, а в інших людей. Мовляв, гість фактично жив в нього і ні про яку роботу за гроші він з ним не домовлявся. Сказав, що конфлікт із потерпілим почався, бо той був п’яним, а бити почав, бо побачив у нього ніж. І врешті зв’язав, щоби той нічого не вкрав.

Потерпілий натомість розповів, що він таки домовлявся із обвинуваченим про оплату у 300 грн. за день. Відпрацював 20 днів. І ніякого ножа при собі під час конфлікту не мав.

Суд, дослідивши усі обставини злочину, дійшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Визнав його винуватим у злочинах за ч.1 ст. 122 “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”, за ч.2 ст. 146 КК “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”, дав у підсумку два роки тюрми, а на підставі ст. 75 КК звільнив від призначеного основного покарання, встановивши рік іспитового строку. Також частково задовольнив цивільний позов потерпілого – присудив стягнути на його користь з обвинуваченого 30 тис. моральної шкоди. Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з часу проголошення.

Перейти до панелі інструментів