19.10.2024
Новини Оперативно

ДСР заблокував 15 схем ухилення від призову, в тому числі на Тернопільщині

Нацполіція викрила масштабні схеми ухилення від призову: деталі операції. Протягом десяти днів правоохоронці викрили 15 схем незаконного уникнення призову. У справі фігурують 20 осіб з різних регіонів країни.

Андрій Рубель, очільник Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції, повідомив про результати спецоперації. Серед затриманих – посадовці військово-лікарських комісій (ВЛК), медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), керівники навчальних закладів та інші особи. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України.

Зловмисники пропонували різноманітні послуги для уникнення мобілізації. Ціни варіювалися від 500 до 12 000 доларів США. За ці кошти вони виготовляли фальшиві медичні довідки, оформлювали інвалідність, організовували фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю, змінювали дані в територіальних центрах комплектування (ТЦК), влаштовували на роботу до підприємств критичної інфраструктури та зараховували на навчання до вишів, включаючи закордонні.

Операції проводилися у десяти областях України та Києві. Вартість послуг була різною: від 2 000 до 12 000 доларів за фіктивні медичні довідки про інвалідність, до 5 000 доларів за зміну даних у військовому обліку, до 1 500 євро за отримання статусу студента.

На Хмельниччині затримали заступницю голови ВЛК та лікаря швидкої допомоги, які за 3000-8000 доларів допомагали отримати групу інвалідності. На Закарпатті викрито керівництво університету, яке за 1500 євро надавало статус студента, а за додаткові 500-1000 доларів – відстрочку від мобілізації.

У Києві затримано науковця, який обіцяв допомогти з бронюванням через працевлаштування в організації з розмінування за 10 000 доларів. В Одесі викрито особу, яка організовувала фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю за таку ж суму.

Під час обшуків вилучено близько 23 мільйонів гривень готівкою в різних валютах та інші докази злочинної діяльності.

Усім підозрюваним повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України, що стосуються корупції, службового підроблення та незаконного переправлення осіб через державний кордон. Обрано запобіжні заходи, деяких фігурантів відсторонено від займаних посад.

Операція проводилася спільно з регіональними управліннями СБУ під процесуальним керівництвом обласних та спеціалізованих прокуратур.

Перейти до панелі інструментів