29.03.2024
Аналітика Новини

В облдержадміністрації клопочуть про прем’єрську подяку для скандально відомого Віктора Кузяка

Посадовці облдержадміністрації, допоки самі ще при посадах, клопочуть про дострокове “помилування” та навіть оголошення прем’єрської подяки для скандально відомого начальника управління капітального будівництва Віктора Кузяка.

Нагадаємо, до діяльності Віктора Кузяка мають питання, як громадські активісти, так і правоохоронці.

У редакцію потрапило кілька документів, які стосуються персони скандального посадовця. Зокрема, пропозиція заступника голови адміністрації від 5 травня 2019 Юрія Юрика голові ОДА про порушення клопотання перед Кабміном щодо оголошення подяки Прем’єр-міністра України восьми начальникам управлінь, серед яких і Віктор Кузяк. І, вочевидь, щоб Кабміну не довелось соромитись за “подяку” людині геть не із бездоганною професійною репутацією, поклопотав уже інший посадовець – перший заступник голови ОДА Іван Крисак.

 

Зокрема, у доповідній записці очільнику облдержадміністрації від 27 травня той попросив достроково зняти з Віктора Кузяка дисциплінарне стягнення – оголошеної йому у листопаді 2018 року догани за неналежне виконання посадових обов’язків, актів органів державної влади, розпоряджень голови облдержадміністрації. Бо, мовляв, за результатами оцінювання службової діяльності керівників структурних підрозділів у 2018 році Віктор Кузяк отримав позитивну оцінку і, на думку Крисака, він виконує належним чином покладені на нього завдання, функції та обов’язки.

 

Таких випадків з доганами у 2018 році, коли очільник області спершу дав, а невдовзі забрав, у Віктора Кузяка були і до того.

 

Йдеться про догану за дії, що призвели до неосвоєння у повному обсязі коштів державного фонду регіонального розвитку у 2017 році, отриману у березні 2018 та достроково зняту у жовтні. До слова, невдовзі після цієї догани очільник області розпорядився про відкриття дисциплінарного стягнення щодо згадуваного посадовця.

Активісти “оцінили” роботу посадовця, правоохоронці “оцінюють”

“Належним виконанням” обов’язків скандальним посадовцем неодноразово цікавились активісти Тернопільського осередку ВО “Автомайдан”. Щоправда, частину з них активісти називають корупційними діяннями, а не заслугами і причинами для вдячності від Кабміну та Прем’єра.
Так, лише за 2018 рік активісти опублікували близько десятка розслідувань про проведення тендерів з порушеннями, зловживання паном Кузяком своїм службовим становищем, просування своїх фірм у тендерах, домовленості з учасниками, про ремонт доріг, розділених на ділянки по 40 метрів задля уникнення відкритих тендерних процедур, про розкрадання коштів на об’єкті “Водна арена” тощо. Висвітлювали діяльність пана Кузяка і всеукраїнські ЗМІ – “Наші гроші”, “Українська правда”.

За результатами “належного виконання” обов’язків правоохоронці порушили купку кримінальних проваджень. Про деякі з них доповідав й сам посадовець голові ОДА, зокрема, про вилучені у 2018 році документи в рамках 10-ти кримінальних проваджень (копія документів є у ред. – прим. ред.). Зокрема, у справі про будівництво очисних споруд у Збаражі, виконання будівельних робіт з реконструкцією під амбулаторію частини адмінбудинку у селі Лосятин Кременецького району, щодо будівництва спортзалу Збаразької районної дитячої спортивної школи у Збаражі, щодо будівництва обласного державного архіву на 1,5 млн одиниць зберігання по вул. Карпенка у Тернополі та ін.

Окрім того, закінчився провалом і звіт управління капітального будівництва щодо використання коштів за 2018 рік під час розгляду його постійною депутатською комісією у січні 2019. Тоді до керівника управління виникло чимало питань як з боку активістів, так і членів комісії. Зокрема, щодо деяких тендерів. Утім, зауважень пан Кузяк не сприймав, мовляв, то “Прозорро” погане і законодавство недобре, а не його робота. Як результат – комісія визнала такий звіт незадовільним та рекомендувала Віктору Кузяку прозвітувати під час сесії облради у лютому. Однак його звіт там так і не прозвучав.

Гроші є — бракує ще подяки

Ще одним штрихом “належного виконання обов’язків” паном Кузяком на посаді очільника управління є перемога фірм на тендерах пов’язаних із ним та його оточенням з часу старту тендерів загалом. Йдеться зокрема про перемоги ТОВ “Рембудзахід”, ТОВ “СК-РЕМБУДРЕСТАВРАЦІЯ”, “ТЕР-БАУ-ГІПС”. Як йшлося в одному із розслідувань активістів “Автомайдану”, ці фірми пов’язані і з паном Кузяком та його жінками-”друзями”, які таким собі сімейним підрядом освоїли кругленькі суми із державних коштів.

Тож виходить, що тернопільський посадовець, освоївши на “сімейні” фірми десятки мільйонів гривень, і будучи підозрюваним в неефективному використанні мільйонів гривень, ще й претендує на подяку від прем’єра? Чи ця подяка має стати пом’якшуючою обставиною перед засіданням рахункової палати 6 червня Верховної Ради, де якраз озвучать висновок роботи комісії щодо Тернопільської області?

Перейти до панелі інструментів