28.03.2024
Жінки Новини

У Центрі чоловік сварив жінку і викручував їй руки, а перехожі дивилися

Сварку із застосуванням сили між чоловіком і жінкою віком 25-35 років побачила на вулиці журналістка сайту “Терміново”. Інцидент стався на вул. Чорновола близько 18.00 27 травня. Оскільки конфлікт не вщухав, довелося викликати поліцію.

Як бачила журналістка, жінка втікала і плакала, її наздоганяв чоловік, голосно сварився з нею, викручував руки. Перехожі проходили повз, ніхто не звертав уваги. Журналістка зробила зауваження чоловікові, проте він не зважав.  Неподалік стояла старша пара – віком 40-50 років, вони сказали: “Все гаразд, вони з нами”. Але нічого не змінилося. Заплакана жінка побігла вперед, але чоловік наздогнав її на вул. Руській, – шарпав за руки, притиснув до стіни і продовжував сварити. У цьому місці було багато людей, але ніхто у конфлікт не втручався. Далі пара перейшла дорогу, до колишнього “Бурячка”, де зараз аптека. Сварка продовжувалася. Оскільки конфлікт мав ознаки фізичного та психологічного насильства, журналістка повідомила про це на лінію “102”. На місце виїжджали патрульні.

– Ця пара – колишнє подружжя, між ними виник особистий конфлікт, – повідомляє прес-секретар управління патрульної поліції в Тернопільській області Катерина Басалига. – Обидві сторони писати заяви відмовилися, чоловік пішов до себе додому, жінка – до себе.

Як повідомив того дня журналістці патрульний, який виїжджав на місце події, ця жінка з Івано-Франківська, патрульні відвезли її на автовокзал, звідки вона поїхала додому.

Якщо ви стали очевидцем насильства на вулиці чи у квартирі, повідомляйте про це на лінію “102”.

– Загалом патрульна поліція щодня отримує виклики на сімейні конфлікти, зазвичай через те, що чоловік хильнув зайвого, – додає Катерина Басалига. – Жінки просять забрати чоловіка, аби вгомонився, але заяви не пишуть, мовляв сім’я, діти будуть без батька.

Не бути байдужими, якщо бачите подібні ситуації на вулиці чи чуєте скандал за стіною у квартирі, закликає і начальник відділу комунікації управління Нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета.

– Потрібно перелаштовувати свідомість громадян, адже багато, хто живе за принципом:”Моя хата скраю”, – каже він. – Бачите на вулиці сварку, застосування сили до жінки чи дитини, чуєте за стіною у квартирі шум, крим, гам, повідомте про це на лінію “102”. Поліція виїде і розбереться з цим інцидентом.

Пан Крета додає, що в деяких областях України вже запрацював підрозділ “Поліна” – поліція проти домашнього насильства. Скоро такий підрозділ розпочне роботу і в Тернополі.  

Нагадаємо, що з 11 січня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Згідно норми закону, «домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, – карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років”. Домашнє насильство є важливою суспільною проблемою, кажуть правоохоронці.  За 2018 рік на Тернопільщині склали 3 869 протоколів за домашнє насильство.

Довідка

Люди, які зазнають будь-якого виду насильства, можуть звертатися  за допомогою в поліцію за номером “102”. Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації від ГО “Ла Страда-Україна”: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного), усі дзвінки безкоштовні. Якщо жертва не хоче викликати поліцію, може звернутись за допомогою за номером телефону довіри, який працює у Тернополі – (0352) 43-31-00.

 

Перейти до панелі інструментів